6 darab R betű hogyan segít abban, hogy könnyebben lélegezzünk az otthonunkban, miközben egy fontos szemléletváltozáson megyünk keresztül a környezettudatosság jegyében? Érdemes kipróbálni az R betűk „üzeneteit”, mert vagy megerősítést kapunk, hogy jó úton haladunk egy (környezet)tudatos világban, vagy ráeszmélünk a jövő szempontjából is nagyon hasznos felismerésre.

Klímaváltozás, túlfogyasztás, műanyagszennyezés, pazarlás, állatkísérletek – egyre többször és többször halljuk a fenyegető híreket a Föld állapotának romlásáról. Pedig te is tudsz tenni, és hihetetlen, hogy milyen apróságok kellenek ehhez!

környezettudatosság, 6R, klímaváltozás, Föld megmentése, kis lépések

Kép: Pixabay

Refuse: visszautasítás

Egyetlen kérdést kell feltenni, amikor a boltokban meglátjuk a kísértő tárgyat: valóban szükségem van rá? Ha igen, megtalálhatom a környezettudatos megoldását? Érdemes listázni azokat a dolgokat, amikre nemet mondunk, mert jól szemlélteti majd, hogy a boltban hagyott tárgyak nélkül is boldogan tudunk élni.

környezettudatosság, 6R, klímaváltozás, Föld megmentése, kis lépések

Kép: Pexels

Reduce: csökkentés, egyszerűsítés

Ha már visszautasítottunk termékeket, azáltal tettünk egy lépést a reduce pontnál is. Továbbá fontos, hogy ne halmozzuk otthon sem azokat a dolgokat, amik majd jók lesznek még valamire. Biztos, hogy ha szükségünk lesz négy darab befőttesüvegre, gond nélkül hozzájutunk a környezetünkből is.

Egyszerűsítsük a tisztítószereket, hiszen elég a citromsav, a mosószóda, a szódabikarbóna és az ecet, hogy tiszta lakásban éljünk. Ezek bizony egy polcon is elférnek.

Ajándékozáskor olyasmit válasszunk, ami a megajándékozottnak nem lesz felesleges. Az is jó megoldás lehet, ha élményt adunk ajándékba.

A csökkentést lehet a lakásban kezdeni. Íme néhány szempont, ami segíthet:

  • Használom rendszeresen? Megéri megtartani? Kölcsön tudom kérni?
  • Több darab is van belőle? Feleslegesen?
  • Azért van nekem is, mert mindenki másnak is van, de amúgy nem használom?
  • Azért tartottam meg, mert ajándékba kaptam, pedig nem használom, nincs rá szükségem?
  • Időt spórol nekem? Megéri az időt, amíg takarítanom kell?
  • Használhatom másra a felszabaduló helyét?
  • Újrahasználható? Másnak hasznos lehet?
  • Működik? Lehet javítani?
környezettudatosság, 6R, klímaváltozás, Föld megmentése, kis lépések

Kép: Pexels

Reuse: újrahasználat

Néhány eszközt több célra is tudunk alkalmazni. Válasszunk olyan tárgyakat, amiket sokáig tudunk használni: textil zsebkendő, textilszalvéta, vászonszatyor. Csomagolásmentesen válasszunk termékeket, amiket csomagolhatunk többször használatos táskákba. Színes ceruza választása alkoholos filc vagy szövegkiemelő helyett, amik csak a kommunális szemétbe kerülhetnek. Próbáljunk meg magunk előállítani kozmetikai szereket!

környezettudatosság, 6R, klímaváltozás, Föld megmentése, kis lépések

Kép: Pixabay

Repair: javítás

Ha elromlik, javítsuk meg – ilyen egyszerű!

Recycle: újrahasznosítás

Ha már úgy alakult, hogy hozzánk került a hulladék, akkor figyeljünk arra, hogy a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerüljön. Ez az a téma, amiről sokszor és sok helyen van szó, mégsem lehet eleget beszélni róla.

környezettudatosság, 6R, klímaváltozás, Föld megmentése, kis lépések

Kép: Pexels

Rot: komposztálás

Ezt már lakásban is lehet csinálni, a megfelelő eszközök kiválasztásával. Érdemes utánajárni, hogy az elkészült komposztot hova lehet továbbadni. Már megjelentek a városokon belül is a komposztálóhelyek, és biztos van egy olyan ismerősünk is, aki a telkén vagy a kertjében szívesen veszi a hasznos komposztot.
Ha nem tudod, hogyan kezdj bele, kattints ide!

Röviden összefoglalva: ha nem vásárolunk feleslegesen, azzal kevesebb terméket veszünk meg a boltban, ami kevesebb szállítással jár, így kevesebb lesz a kipufogógáz, a szemét és a metángáz is.

Látod, hogy egy apró lépéssel milyen óriási dolgot tettél?