web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

160 anyából 39 kicsit világgá menne Valentin-nap alkalmából, egyedül

160 anyából 39 kicsit világgá menne Valentin-nap alkalmából, egyedül

160 anyát kérdeztünk meg arról, mire vágyik igazán. Mit kérne Valentin-napra a kedvesétől, ha a legőszintébb, elvárásoktól és hagyományoktól mentes gondolatait fogalmazhatná meg. A legtöbb szavazatot kapott anyaálomban nem szerepel férfi, sőt senki más.

Az Anyák karanténban nevű zárt Facebook-csoportban végeztük nem hivatalos, ám annál őszintébb felmérésünket, amely segítséget nyújthat a férfiaknak abban, mivel kedveskedhetnek szívük választottjának, ha valódi ajándékkal szeretnék meglepni a Valentin-napozó édesanyákat.

felmérés kutatás valentin nap anyák

160 anyából 39 kicsit világgá menne Valentin-nap alkalmából, egyedül

Kevesen vágynak tárgyi dolgokra

Meglepő, hogy 160 anyából csupán ketten vágynak tárgyi ajándékra, arra a bizonyos „tudod mi” meglepetésre, amiért egész évben nyíltan ácsingóznak, és Valentin alkalmából azt remélik, eszébe jut a férfinak, mi is lehet az.

Egy édesanya leánykérésben reménykedik – innen is nagyon szurkolunk neki! Páran a régóta vágyott felújítás megkezdését éreznék szívből jövő ajándéknak. Csupán egy nő nyilatkozott úgy, hogy ő bizony semmire sem vágyik; a csodás hangulatú hétköznapjaik tökéletesen boldoggá teszik őt.

Költözés és multifunkciós bébiszitter

Többen egy-egy régóta kerülgetett döntés meghozatalával ünnepelnének Bálint-napon. Négy anya családi költözködésben reménykedik. De egy jogosítvánnyal rendelkező, csúcs szuper bébiszitter is lehet anyaálom. Vagy egy szerető férfi. Bizony, ott, ahol gyerek van, de boldog párkapcsolat (már) nincs, a februári ünnep az összes többinél szívfacsaróbb és nehezebb lehet.

A szex mellékes, a wifi kiemelten fontos

160-ból 129 édesanya egyértelműen gyerekmentes Valentin-napi ünnepre vágyik. Viszont a megfogalmazott programok egyikének sem kiemelt része a szex, inkább kellemes mellékterméke, a wifi azonban sok szavazatot kapott. A wifi és annak kikapcsolása. Többen vágynak egyszerű offline – telefon- és számítógépmentes – együttlétre szerelmükkel, mint mozizós, együtt vacsorázós romantikára. Utóbbit 11-en jelölték meg, az analóg együttlétet 16-an.

man and woman sitting on blue textile beside brown wicker picnic basket

A páros program jolly joker

Több mint 60-an kettesben eltöltött, minőségi időre vágynak. Harmincan egy közös főzéssel és sétával is megelégednének, ám egy igazi nagy utazás minden nőt levenne a lábáról, az anyákat is. Gyerekek nélkül. 160 anyából 33-an alig várják, hogy újra elővegyék a bőröndöket.

Énidőt ajándékba

Ellentmondásnak tűnhet, hogy pont Valentin-napon a szeretet és a megbecsülés kifejezője lehet az egyedüllét. Márpedig a csoportban megkérdezett anyák közül a legtöbben egy kis szabadságnak örülnének a legjobban. Nagyra értékelnék azt a rövid időt önmagukkal, amikor személyes jelenlétük nélkül a legnagyobb biztonságban tudhatják gyermeküket. Amikor tettek nélkül is bizonyosak lehetnek a férfi szerelmében és támogatásában. Amikor nem „ellopják”, megszervezik, kérik, remélik maguknak az énidő perceit, óráit, hanem egyszerűen csak megkapják. Még masni sem kell hozzá.

Mit javasol a szakember?

A felmérés arról szólt, mire vágynak az anyák; most következzen az, mit tehetünk közösen boldogságunk érdekében. Mit javasol a szakember, hogyan tudjuk jól gondozni, ünnepelni a házasságunkat, kapcsolatunkat. Magunkat és a másik felet a házasság hetében vagy utána.

Fleischer Gabriella

Fleischer Gabriella

A házasság hete

A házasság hete 14 éve vált hagyománnyá Magyarországon, mégis a köztudatban talán csak a Valentin-nap terjedt el, és erre fókuszálnak a párok. A párkapcsolati tanácsadó szerint érdemes tartani ezt az ünnepet. Fleischer Gabriella azt mondja, hogy a házasság hete a házaspárok adventje, a Bálint-nap pedig az ünnep „karácsonya”, az egymásra hangolódás csúcspontja.

Szükség van egymásra figyelésre

Minden kapcsolatnak, házasságnak egyedi dinamikája van, amit a párok között kialakult érzelmi-szexuális intenzitás határoz meg. Ez a dinamika az idő előrehaladtával, illetve a gyermek születése után csökkenhet. A felek kezdetben egy másik cél érdekében viszonylag jól tolerálják, hogy nem figyelnek egymásra úgy, ahogy korábban tették azt, de egy idő múlva megszületik bennük az egymás szeretete iránti vágy hiánya, ami elégedetlenséget szülhet a kapcsolatukban. Így óhatatlanul kialakulnak enyhe súrlódások, a későbbiekben pedig akár teljes eltávolodás is, aminek okát a kezdetekben nem értik. Ennek elkerülése érdekében időről időre szükség van a kapcsolat felfrissítésére, megújítására. Hiszen csak ebben az esetben van lehetőség arra, hogy hosszú, kiegyensúlyozott, stabil kapcsolatot tudjunk fenntartani.

Randevúzni egy életen át

Ki ne vágyna arra, hogy hosszú, boldog házasságban éljen? Mégis mi a titka? A titok abban rejlik, hogy ki hogyan tudja megújítani, felfrissíteni a kapcsolatát. Mégis miért nem sikerül annyi párnak? Talán azért, mert idővel elfelejtik egymás számára kifejezni a párjuk iránt érzett megbecsülésüket, szeretetüket. A szerelem kezdetén, illetve friss házasként teljesen természetes a párok számára, hogy egymásra figyelnek, randevúznak, kifejezik egymás iránt érzett szeretetüket. Viszont a kapcsolat előrehaladtával ez megváltozhat és átalakulhat, egyre nagyobb kihívást jelenthet a kezdeti érzelmi intenzitás fenntartása. A házasságkutatók megfigyelték, hogy azok a párok, akik a randevúzást rendszeresen beépítették a kapcsolatukba, azok boldogabbnak minősítették a házasságukat, mint akiknél ez nem volt jellemző.

A hosszabb, tartós kapcsolatban lévők számára a házasság hete kezdetben nagyszerű lehetőség lehet arra, hogy erre a jelenségre felfigyeljenek és változtassanak, a lelküket és a figyelmüket egymásra fordítsák, későbbiekben pedig ezt a szokást a kapcsolatuk igényéhez igazítva fenntartsák.

randevúzni egy életen át

A házasság hete a házaspárok adventje

Mindannyiunk legszeretetteljesebb ünnepe a karácsony és az azt megelőző adventi időszak. Advent, a lelki felkészülés időszaka, a szeretetre való ráhangolódás. A házastársak életében az advent a házasság hetét szimbolizálja, Szent Bálint napja pedig a karácsonyt testesíti meg, vagyis a kapcsolat elengedhetetlen alappillérét, az érzelmet és a szexualitást.
Ha egy szerelem beteljesülésére gondolunk, akkor a házasság hetét használhatjuk arra is, hogy a lelkünket újra feltöltjük szeretettel, szerelemmel. Egész héten udvarolhatunk egymásnak, kedveskedhetünk, újra felfedezhetjük egymást. Így a Valentin-nap, a szerelmesek napja már kellő megbecsüléssel, szeretettel megtöltött, igazi érzelmeken alapuló romantikával zárulhat.

Miért van szükség az érzelmi-szexuális feltöltésre?

A házasság alappillére a párok között elmélyült érzelmi és szexuális kötődés. A boldogság érzése ezeken az érzelmeken keresztül valósul meg, vagyis minél mélyebb az érzelmi és a szexuális kötődés, annál boldogabbnak érzik magukat a párok. A stabil kapcsolat fenntartásához e két kötődést kell tudni egyensúlyban tartani, ami minden pár esetében egyedi. Egymás nélkül nem működnek, ugyanúgy, mint a férfi-nő kapcsolat sem. Ha szimbolizálni kellene a házasság alappillérét, akkor az érzelmi kötődést a nő testesítené meg, míg a szexuális kötődést a férfi, mégis mind a nőnek, mind a férfinak meg van a saját érzelmi-szexuális igénye. Ezért elengedhetetlen, hogy mindkét fél igénye kellően kielégített legyen.

Kötelezően ünneplünk

Egyes emberek elcsépeltnek gondolják a Valentin-napot, illetve úgy tekintenek rá, mintha ez csak a szexuális kapcsolatot erősítené. Mások pedig megpróbálnak a társadalmi elvárásoknak megfelelni, de valójában nem értik, nem érzik az ünnep valódi értékét. A rohanó hétköznapi életben egyszer csak meg akarnak állni egy napra vagy éjszakára, és „megjátsszák”, hogy mennyire romantikus a házasságuk. Közben pedig belül érzik, hogy valami nem jó, valami nincs egyensúlyban. Az érzelmi ráhangolódás, a feltöltés hiánya okozza ezt az érzést. Hiszen gondolj bele, milyen is lenne a karácsony az adventi időszak nélkül? Kellően értékelnéd a szeretet ünnepét?

A minőségi idő a szerelem előjátéka

A szerelmespárok alapvető igénye, hogy minél több időt töltsenek együtt, és ez a belső igény a házasság előrehaladtával sem változik. A kettesben eltöltött minőségi idő kiválóan alkalmas arra, hogy szeretetigényünket kielégítse, kellő egymásra figyelést biztosítson a párok számára, és a szerelem előjátékaként előkészítse a romantikus beteljesedést. Valentin-nap környékén ez a belső igény felerősödhet, ami ha nincs jól előkészítve, akár csalódást is okozhat. Ennek elkerülése érdekében a pároknak tudniuk kellene, hogy kinek mi a belső vágya, igénye. Elsősorban a saját belső igényével kell mindenkinek tisztában lennie.

man drinking some coffee beside woman

Valentin-napi tippek a párkapcsolati tanácsadótól

A Valentin-nap a saját és párunk igényének megtalálásáról szól, és annak beteljesedéséről. Ennek megvalósításához tervezésre, szervezésre és jó kommunikációra van szükség. Ezt a mostani járványhelyzet bizony megnehezítheti, és több kreativitást igényel, mint korábban, különösen a gyermekes szülők részéről.

Pár ötlet, hogyan teheted a Valentin-napot szebbé:
 • Önmagában már ajándék lehet az is, ha sikerül erre a napra a gyerekeket a nagyszülőknél elhelyezni. Ez virág vagy egyéb ajándék helyett is igazi meglepetésként szolgálhat.
 • Gyertyafényes hangulatba öltöztetheted a szobát.
 • Öltözzetek szép vagy szexi ruhába.
 • Hallgassátok meg újra és újra a közös zenéteket, romantikus számokat, ez nagyban hozzájárul a szerelmes időszakotok felidézésében.
 • Dicsérd szóban, fejezzétek ki egymás számára az egymás iránt érzett megbecsüléseteket (például jó társ, jó apa, jó anya stb.).
 • Figyeljetek egymásra másképp, mint eddig, például ne telefonozz, amikor együtt vagytok.
 • Beszélgessetek, ne csak a hétköznapi dolgokkal kapcsolatban. Kérdezd meg, hogy van, hogyan érzi magát – ne csak sablonos válaszokkal válaszoljatok. Figyelj rá, halld meg a problémáját, javasolj rá megoldást.
 • Menjetek el kettesben sétálni.
 • Lepd meg apró ajándékokkal.
 • Főzzetek közösen, vagy csak rendelj egy finom ételt.
 • Fejezzétek ki a szerelmeteket (mondd vagy mutasd ki).
 • Szeretkezzetek!

Működik a kémia köztetek? Teszteld magad!

Töltsd ki a kémia tesztet, és tudd meg, hogy működik-e még a kémia a párkapcsolatodban!

Már nem vonzódom a partneremhez fizikailag.
A partnerem hatására szexinek érzem magam.
Már nem csókolózunk, és nem dédelgetjük egymást a partneremmel.
A szexuális együttléteink energikusak és kielégítőek.
A partnerem és én már nem flörtölünk egymással.
A partnerem és én szívesebben vagyunk kettesben, mint más emberek társaságában.
Már nem nézek a partnerem szemébe, ha kettesben vagyunk.
Ha pár napig nem szeretkezünk, komoly hiányérzetem támad.
Bizonyos alkalmakkor neheztelek a partneremre.
Szeretem fizikai gyönyörben részesíteni a partneremet.

 

„A házasság nem késztermék, hanem folyamat. Nem valamiféle előre elkészített ajándékcsomag, amelyet csak ki kell bontanunk, miután kimondtuk az »igent«. Meglepetésekkel és ellentmondásokkal teli utazás, amely csalódáshoz és fájdalomhoz vezethet – ugyanakkor csodához és beteljesedéshez is. A házasság tényleg lehet csodálatos. De ezernyi »sajnálom« kell hozzá, száz meg száz nehéz beszélgetés, többtucatnyi álmatlan éjszaka és kimerítő nappal, és a készség, hogy meghaljunk az önzésnek – számtalanszor.”
Mark Gungor

 

Barát Hella

Fleischer Gabriella, párkapcsolati és válástanácsadó

Fotók: Getty images

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit