web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

„A testem életben tartott, és most életet ad”

– anya lesz a mellrákból gyógyult Csilla

„A testem életben tartott, és most életet ad”  <br><p class='alcim'> – anya lesz a mellrákból gyógyult Csilla</p>

Hat kemoterápia, harminc sugárkezelés és egy mellmegtartó műtét után feladhatta volna a reményt, de Csilla a szíve mélyén érezte, hogy egyszer ő is édesanya lehet. A csoda pedig valóban megtörtént: abban a testben, amely nemrég még az életben maradásért küzdött, most egy új kis élet kezdődött.

Három év ismeretség után, 2018-ban egy csendes esküvőn kötötte össze életét Csilla és férje, miközben azt tervezgették, hogy következő év májusában hét országra szóló lakodalmat ülnek a szeretteikkel. Az élet azonban közbeszólt. Éppen két hónapja voltak házasok, amikor 2019 elején Csillánál mellrákot diagnosztizáltak.

Legyen vége!

„Nem készültem meghalni, amíg azt nem mondta az egyik ismerősöm, hogy »ne izgulj, nem fogsz belehalni«. Egy percig sem gondoltam addig, hogy én ebbe belehalhatok” – kezdi Csilla. A fiatal feleség felajánlotta a férjének, hogy ha úgy érzi, nyugodtan lépjen ki a kapcsolatból, azt gondolta ugyanis, nem várhatja el tőle, hogy vele tartson, amikor fenekestül felfordul az életük. A férfi azonban hallani sem akart erről, hiszen a néhány héttel azelőtt tett esküjük fontos volt számára.

„Számítottam rá, és gondoltam, hogy mellettem fog maradni, de nagyon jólesett a hozzáállása. A kezelések alatt 15 kilogrammot híztam, így jött velem végig az utcán, egyenesen, büszkén, kopaszon. Nem érdekelte, hogy ki mit gondol, még rá is játszott, felvett egy rózsaszín karkötőt, rózsaszín pólót, hirdette, hogy ennek fontossága van, ez egy legyőzhető dolog” – meséli Csilla.

mellrák, daganat, túlélő, menyasszony, terhesség, kemoterápia

Kép: Walla Ádám

Figyelemfelkeltő kampány

Noha a tervezett nagy lagzit Csilla betegsége miatt el kellett halasztani, az esküvői fotózásról nem mondtak le, sőt! Kitalálták, hogy fényképeket készíttetnek, amelyekkel felhívhatják arra a figyelmet, hogy nem kell elbújni a betegség elől, és a félelem miatt nem kell kifogásokat keresni és halogatni az orvost. Sokan álltak a rákszűrés fontosságát hangsúlyozó kampányuk mellé, köztük fotós, mennyasszonyiruha-tervező, virágkötő és sminkes is.

mellrák, daganat, túlélő, menyasszony, terhesség, kemoterápia

Kép: Sipos Kata

Lesz, ahogy lesz

Ahogyan a legtöbb friss házas, Csilla és férje is úgy képzelte el, hogy szerelmüket megpecsételik egy gyermekkel. A babatervezést azonban keresztülhúzta a kemoterápia és a vele járó mellékhatások. Bár érdeklődtek, hogy szükséges-e petesejtet lefagyasztani, nem kaptak megerősítő választ, a kezelőorvos bízott Csilla fiatal szervezetében. A fiatal nő menstruációja azonban 4–6 hónap után sem állt helyre, így tovább folytatódtak a vizsgálatok.

„Kiderült, hogy nincs peteérésem, így azt javasolta az orvos, hogy várjunk egy kicsit, adjunk időt magunknak. Fél év múlva egy újabb vizsgálaton ugyanez lett az eredmény: korai petefészek-kimerülés. A kemoterápia leállította a petefészkemet, ilyenkor minden hormontermelés leáll” – emlékezett vissza Csilla.

Eközben már Csilla férjét is kivizsgálták, hogy minden lehetőséget kizárjanak, ami a terhesség útjába állhat. És ekkor érkezett a hír, hogy van egyetlen, peteérésre utaló petesejt, a peteérést viszont hormonkezelés nélkül nem lehet stimulálni, mert Csillának hormonérzékeny daganata volt. Úgy voltak vele, lesz, ahogy lesz.

Összeomlás után boldogság

Bár Csilla először azt mondta, időt adnak, nem sokkal később kiborult, teljesen összetört, nem sok esélyt látott arra, hogy valaha gyermekük szülessen. Ráadásul eközben négy kisbaba is érkezett a családjukba.

„Nagyon örültem, nagyon vártam őket, ugyanakkor fájt a lelkem, hogy én ezt nem érezhetem. Annyira szerettük volna, ha nekünk is lehetne gyermekünk.”

Így hát 2020 szilveszterén elhatározták: ha az új évben nem jön a baba, 2022. január elsején elindítják az örökbefogadást. Ám még egy hónap sem telt el, kiderült, hogy Csilla pocakjában elkezdődött egy kis élet.

mellrák, daganat, túlélő, menyasszony, terhesség, kemoterápia

Kép: Walla Ádám

Szoros utánkövetés

„A kislányunk ultrahangos pillanatait közösen élhettünk át a férjemmel. A 14. héten már bejöhetett velem, hatalmas élmény volt” – mesélte a most 21 hetes várandós Csilla, aki fontosnak tartotta, hogy több genetikai tesztet is elvégeztessen. Mint mondja, szerencséje van a nőgyógyászával, aki nem küldi senkihez, ő maga végzi el a vizsgálatokat, valamint kíséri figyelemmel a terhességét. A korábbi daganat miatt Csilla az éves kontroll helyett inkább félévente jár vissza az onkológusához, negyedévente pedig mellultrahangra is elmegy.

Legfőbb támasza az anyukája

Csilla legnagyobb támasza férje mellett az anyukája volt, aki mindig azt mondta, hogy minden rendben lesz. Ő is mellráktúlélő, nála 24 évvel ezelőtt diagnosztizálták a tumort.

„Végig itt volt velem, mellettem állt; nem tudom, honnan volt akkora lelkiereje, hogy a saját gyerekét egy ilyen úton kísérje végig. Sosem láttam sírni vagy fáradtnak – mindent félredobott, főzött, jött, felhajtotta a legjobb orvosokat, hormonterapeutát keresett nekem, intézkedett.”

mellrák, daganat, túlélő, menyasszony, terhesség, kemoterápia

Kép: Murcsik-Pávó Réka

Beszél, hogy segíthessen

Csilla girl_from_hungary néven az Instagramon meséli el a történetét: segíteni szeretne a hozzá hasonlóknak, mert mint mondja, ő nem talált segítséget.

„Ha valamit megtanultam a betegségemből, az az, hogy próbálok nem ragaszkodni a negatív dolgokhoz, letisztázom magamban. Pontosan tudom, hogy ezek is hozzátettek ahhoz, hogy oda jutottam, ahova. Fontos, hogy beszéljek, mert sajnos ismerek olyan ráktúlélő nőket, akik a mai napig nem tudják, hogy lehet-e valaha gyermekük. Ha csak egy-két embernek megmutatom, hogy nem szabad feladni, már megérte.”

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit