A szóda és más cukros üdítők köztudottan nem egészségesek. De most egy új tanulmány megállapította, hogy ennél jóval nagyobb a veszélye, ha ezeket fogyasztjuk: a cukorral édesített italoknak ugyanis köze lehet a korai halálhoz.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″]Március 18-án publikáltak egy tanulmányt a Circulation nevű folyóiratban, melyben a kutatók több mint 80.000 nőről és 37.000 férfiról nagyjából három évtized alatt összegyűjtött információt elemeztek. A résztvevők négyévente kitöltöttek egy felmérést az étrendjükre vonatkozóan, és kétévente válaszoltak az életmódjukkal és az egészségi állapotukkal kapcsolatos kérdésekre.
Minél több cukros üdítőt ittak az emberek – többek között üdítőitalokat, gyümölcsitalokat, energiaitalokat és sportitalokat – annál nagyobb volt az elhalálozás veszélye a tanulmány szerint. Azoknál az alanyoknál, akik 2-6 cukorral édesített italt ittak egy héten, 6%-kal nagyobb volt az esélye annak, hogy meghalnak a vizsgált időszakban, mint azok esetében, akik egyetlen cukros üdítőt fogyasztottak csak egy hónapban.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_image src=”https://anyamagazin.hu/wp-content/uploads/2019/07/beverage-blur-carbonated-926569.jpg” _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.7″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″]A tanulmány során olyan szempontokat is figyelembe vettek az emberek idő előtti elhalálozásával kapcsolatban, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az aktivitás, a gyümölcs, zöldség és vörös hús fogyasztása. „Az eredményeink további támogatást nyújtanak a cukorral édesített üdítők bevitelének korlátozására, és más italokkal, lehetőleg vízzel való helyettesítésére, az általános egészség és az élettartam javítása érdekében.” – nyilatkozta Vasanti Malik, a kutatás vezetője.
Fontos hangsúlyozni, hogy a tanulmány során a kutatók csak összefüggéseket találtak a szóda és más cukros italok fogyasztása és az idő előtti halálozás közt, ezeket bizonyítani, azonban nem tudták.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.7″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″ custom_margin=”0px||-70px”]Hozzáadott cukor
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_image src=”https://anyamagazin.hu/wp-content/uploads/2019/07/close-up-container-cubes-2523650.jpg” _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″] [/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″]A cukorral édesített italok az amerikai diétában a legnagyobb hozzáadott cukorforrások. Míg a cukros üdítők fogyasztása az elmúlt évtizedben csökkent az Egyesült Államokban, az utóbbi években a felnőttek körében emelkedett a fogyasztásuk, ahogy a fejlődő országokban is.
Korábbi vizsgálatok a cukrosüdítő-fogyasztást a súlygyarapodással, a kettes típusú diabétesz, a szívbetegségek és a stroke fokozott kockázatával kötötték össze. Néhány tanulmány azonban a cukros italok fogyasztása és a korai halál közötti kapcsolatot vizsgálta.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″]Egy új tanulmány szerint az üdítők fogyasztása szorosan összefügg a szívbetegségek miatti elhalálozással. Azoknak, akik kettő vagy több cukros italt fogyasztottak naponta, 31%-al nagyobb volt az esélyük arra, hogy valamilyen szívbetegségben hamarabb elhunynak, mint azok, akik ritkán fogyasztanak ilyen italokat.
„Ezek az eredmények összefüggésben állnak a magas cukorbevitel anyagcserére gyakorolt hatásaival, és erős a bizonyíték arra, hogy cukorral édesített italok fogyasztása növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulását, ami szintén a korai halál egyik okozója lehet.” – mondja Dr. Walter Willet, az intézet epidemiológiai és táplálkozási professzora.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_circle_counter title=”nagyobb esély SZÍVBETEGSÉGRE” number=”31″ _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″] [/et_pb_circle_counter][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″ custom_margin=”||-70px”]A diétás üdítők jelentik a megoldást?
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″]De mi a helyzet a diétás üdítőkkel? Azok az italok, melyek cukorhelyettesítővel vannak édesítve, a tanulmány ideje alatt nem voltak összefüggésbe hozhatók a korai halálozás kockázatával. Sőt, a tanulmány megállapította, hogy ha egy cukorral édesített üdítőt diétás itallal helyettesítünk, az már csökkenti a korai halál kockázatát.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″]Azonban a nagy mennyiségű – négy vagy több naponta – diétás italok fogyasztása összefüggésbe hozható a nők korai halálozásának kockázatával. Ez az eredmény az úgynevezett „fordított ok-okozati összefüggés”, vagyis az, amikor ismert szívbetegségben szenvedő emberek (például magas vérnyomás és elhízás) váltanak át az cukrosól a diétás italokra. Más szóval arra a helyzetre érvényes, amikor az emberek a már meglévő egészségügyi problémáik miatt döntenek inkább a diétás italok fogyasztása mellett. A diétás italok és a szívbetegségek közötti összefüggések felfedezéséhez azonban további kutatásokra van még szükség.
Egy, a tanulmányról szóló nyilatkozatban, az American Beverage Accociation (ABA) azt közölte, hogy az üdítőitalok fogyasztása biztonságos egy kiegyensúlyozott étrend keretei között, és hogy a cukor az üdítőkben nem több mint más élelmiszerekben. „Úgy gondoljuk, hogy senkinek nem szabadna túl sok cukrot fogyasztani, ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy csökkentsük a cukor mennyiségét az üdítőkben országszerte” – állt a nyilatkozatban.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_image src=”https://anyamagazin.hu/wp-content/uploads/2019/07/kamyab-lotfollahyan-RXi9NAlwB00-unsplash.jpg” _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ z_index_tablet=”500″ text_font=”||||||||” text_font_size=”10px”]forrás: https://www.livescience.com/65011-sugar-sweetened-beverages-early-death.html
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]