web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

„A jóga egy kapaszkodó ebben a kusza világban”

„A jóga egy kapaszkodó ebben a kusza világban”

Van, akit az egészségmegőrzés motivál, van, aki a munkája során felgyülemlett stresszt szeretné oldani, sőt, akad olyan is, akit a jóga filozófiája vagy a spirituális világa ejt rabul – mindannyian különböző okkal lépünk először matracra. A jóga világnapján az Anyamagazin jógaoktató-írója árul el ezernyi titkot.

Hajlongás, lehetetlen pozíciókba tekergőzés, csak ücsörgés egy helyben, valami földöntúli spirituális szertartás – ezt is jelentheti a jóga. Igazából mindenkinek mást. A jóga egy folyamat, egy út, ami segít abban, hogy tudj változni, amiben szeretnél.

jóga, a Jóga Világnapja 2021, légzés, ászana, ashtanga, jóga

Kép: Polacsek-Biczó Orsolya

A jóga világnapja

Az ENSZ közgyűlése június 21-ét a jóga nemzetközi napjává nyilvánította, így 2015-től világszerte ünnepelhetjük a jógát a nyári napforduló napján. Az emberek értékrendjének, életmódjának, hozzáállásának megváltoztatását hozhatja magával ennek az ősi tudománynak a gyakorlása.

Fejlődést hoz

Ami fix, hogy a jóga fejlődést hoz magával. Ezt elkerülni nem tudod, ha rendszeresen gyakorlod. És igen, az is jógagyakorlásnak számít, ha „csak” ülsz a matracon és figyeled a légzésed. Ha megpróbálod befolyásolni, akkor pláne! Nem kell minden nap megmászni az összes hegyet, nem kell mindenkinek kézelállásban lótuszba tenni a lábait! (Vagy akár csak simán ülésben a lótuszt.)

jóga, a Jóga Világnapja 2021, légzés, ászana, ashtanga, jóga

Kép: Polacsek-Biczó Orsolya

Takács-Bablena Eszter @boldogjóga – jógaoktató

2012-ben találkoztam az ashtanga jógával, ami rögtön magával ragadott. Rendszeres gyakorlóvá váltam, majd elvégeztem az oktatóképzést is. Már a képzés ideje alatt lehetőségem nyílt órákat tartani, s aztán a képzésem központjában is én vezethettem a kezdő órákat. 2016-ban megszületett a nagylányom, majd 2018-ban a kisfiam. Az első várandóságom közben végeztem kismama- és baba-mama oktatóképzést, illetve 2019 nyarán gyermekjóga oktatóképzést. Vezettem órát kisbabás anyukáknak és óvodás huncutoknak. Természetesen az ashtangát ez idő alatt sem engedtem messzire magamtól. Az első nyitómantrám elhangzásától, a mai napig Pórffy Csaba kíséri fejlődésemet. Az ashtanga kötöttsége számomra biztonságot ad, szabályt és keretet, a dinamizmusa szárnyakat, a légzése nyugalmat és erőt, az ászanák (testhelyzetek) rugalmasságot, a dristi (tekintet vezetése) az elme lecsendesítését, a bandhák (energiazárak/zsilipek) a megőrzés lehetőségét. Az ashtanga jóga különleges, hiszen a jól ismert OM mantrán kívül rendelkezik egy nyitó és egy záró mantrával is, amelyet a tradíció szerint a jógagyakorlók szankszkrit nyelven zengetnek az órákon.

Nekem ezt jelenti

Ma – amikor írok – úgy gondolom, hogy a jóga a mankóm, a szó legszebb értelmezésében! Segít, hogy „jobb” legyek, hogy céltudatosabb, magabiztosabb, alkalmazkodóbb, figyelmesebb, kisimultabb. Ó, meddig tudnám sorolni! Tavaly azt írtam, számomra, 2020 derekán a jóga egy biztos pont, egy kapaszkodó ebben a kusza világban. A jóga az, amit bárhol, bármikor tudok (és akarok is) gyakorolni. Egy év távlatában sem gondolom másképp. Sőt! Idén talán még többet jelenthet számunkra a jóga világnapja. Hogy miért? Most újra szólhat a mantra, matracra léphetünk együtt, megnyithatták kapuikat a jógastúdiók. Hosszú idő volt, míg csak az online világban, otthon tudtuk gyakorolni, de most ismét adott a lehetőség.

jóga, a Jóga Világnapja 2021, légzés, ászana, ashtanga, jóga

Kép: Polacsek-Biczó Orsolya

Az út eleje

Nehéz a matracon tanultakat a „valódi világban” alkalmazni! Például: a legnyakatekertebb pozícióban lélegezz egyenletesen, legyen kényelmes a testhelyzet. Azaz egy szorító helyzetben maradj kiegyensúlyozott és tudd tartani a kontrollt. Hűha, nem könnyű!

Igen. Számomra roppant sok kihívást rejt még magában a jóga. Legyen szó az ászanák kivitelezéséről, vagy a légzéskontrollról, vagy éppen a tanultak átültetéséről. Egyszóval itt állok az utam elején.

jóga, a Jóga Világnapja 2021, légzés, ászana, ashtanga, jóga

Kép: Polacsek-Biczó Orsolya

Mindenki kezdő

Akkor hogy lehet, hogy jógatanár vagyok, ha magam is kezdő vagyok? A maga módján mindenki kezdő. Hiszen ezt az életet még nem éltük meg, mindig újabb és újabb ismeretlen szituációval találkozunk, más és más feladatot kell megoldanunk. Az élet minden nap, minden percben kínál valami újat, a kérdés csak az, hogy te tudsz-e valami újat mutatni az életnek.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit