web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan ne pisiljünk be várandósan és szülés után

Hogyan ne pisiljünk be várandósan és szülés után

Az anyaság és pisilés kapcsolatáról szeretnék néhány okvetlenül fontos dolgot megemlíteni. Az írást az élet ihlette, avagy mindig van valami, ami tudja nyomasztani az anyai agyat. Nos, nálam ez most (igazából már évek óta) a pisilés!

De ahogyan már Maslow jóval korábban megálmodta: a fiziológiai szükségleteink kielégítése az első pillér az önmegvalósítás felé, ezért mindenképpen szükségét érzem, hogy beszéljünk erről az intimnek számító témáról. Továbbá szó mi szó, a tények magukért beszélnek: mindenki vizel, ráadásul naponta többször is. Sőt, ha figyelünk az egészségünkre, és megfelelő mennyiségű folyadékot viszünk be, akkor aztán pláne számíthatunk annak rendszeres kiürülésére.

Várandósan

Ki ne hallott már olyanról, hogy egy kismamának meggyűlhet a baja a pisiléssel. Ez lehet gyakoribb inger (a hólyagra nehezedő súly miatt), vagy akár vizeletszivárgás is. Jaj, ez kínos! Igen, nagyon. De attól még van. Én szerencsére csak a korábban említettről tudok nyilatkozni, de első gyermekem tett róla, hogy ez örökre az emlékezetembe égjen. Faros baba lévén, ő a hólyagomat használta trambulinnak. Nem volt olyan pillanata a várandósságnak, főleg az utolsó trimeszternek, hogy ne kellett volna mosdóba mennem. Következtetés: engedjük előre a pocakosokat a toaletten, és ha mi várjuk a babát, intimtornázzunk jó sokat! Bízzunk, hogy ez segít!

Szülés után

Szerintem ne is szaporítsuk a szót, mindenki el tudja képzelni a záróizmok gyengülésének okozta következményeket. Itt is az aktív gátizom-torna és a megfelelő tisztasági betét használata lehet az anya segítségére, akinek természetesen meg kell küzdenie egyéb tényezővel is. Itt álljunk meg egy pillanatra, és képzeljük el: a karodban tartod a finom, illatos, puha csodát, akit nemrég hoztál a világra. Éppen belealudt a szopizásba. Össze vagytok olvadva, hiába van kint, még a te testrészed. Imádod. Eszed ágában sincs megzavarni az édes álmát. Vagy már tapasztaltad, ha lerakod, indul a sziréna, vége az idillnek. Szóval itt ez a mennyei érzés, pihentek…éééés pisilned kell! Vajon meddig tudja egy anya visszatartani? Akár levegőt sem veszünk, csak kibírjuk. De hogyan?

Vizelettartás, Bepisilés, Mosdó

A gátizom-tornáról

Szerintem minden nő számára nagyon fontos ennek a területnek az erősítése, függetlenül a gyermekvállalástól. Akkor azonban pláne! Sajnos én is kevesebb figyelmet szenteltem erre, mint szükséges lett volna, pedig mama-baba jógatanárként tudtam, tudom a kiemelt fontosságát. De ez a torna sem olyan, amit hazafelé a buszmegállóban, vagy filmnézés közben popcorn-t majszolva lehetne művelni. Csak bizonyos testhelyzetben és légzéskontrollal végezhetjük. Meg kell tanulni a pontos kivitelezést, megtapasztalni, hogy számunkra hogyan a leghatékonyabb, aztán pedig gyakorolni-gyakorolni rendszeresen. Hiszen szükségünk lesz még rá bőven, például kimozduláskor.

Együtt a gyerekekkel

Mi történik akkor, ha nem otthon vagytok a gyerekekkel (orvosnál, bevásárlóközpontban, játszóházban…) és pisilni kell. Ha úgy döntesz – jobban mondva már felrobban a hólyagod –, és nem bírod tovább, elmész a nyilvános mosdóba. Máris jön a kérdés: egy fülkében mindannyian?! Elférünk egyáltalán? Persze, hogy nem! És közben szívélyesen felhívod a gyerekek figyelmét, ne nyúljanak semmihez. „Ne fogd meg…”, „… azt sem szabad!” Ráadásul combizmokat erősítő pozícióban imádkozol, ne nyissa ki egyik sem az ajtót! Tipp: a kilincsre akaszd fel a kabátod, vagy a táskád, ami jó esetben kitakarja a zárat, így talán elkerülhetjük, hogy ingert érezzenek annak elfordítására.

Milliónyi hasonló történet van még a repertoárban; javarészt vicces vagy kellemetlen szituációk, vagy éppen mindkettő egyszerre. Végül mi mást kívánhatnék mindenkinek, mint egy akkora röhögést, amitől (majd’) bepisiltek!

Takács -Bablena Eszter

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés