web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Maradj otthon sminkben és szenvedj meg a szépségért!

Maradj otthon sminkben és szenvedj meg a szépségért!

A szépségért szenvedni kell!“ Mondogatta nagynéném, mikor kilenc éves koromban megajándékozott egy egybetalpú olasz szandállal és a fejemre tette a Révait, hogy sétálgassak a gangon addig, amíg a fejem tetején nem marad a lexikon. Úrinő volt, három gyerekkel, jazz lemezekkel és ránctalan arcbőrrel.

“A szépségért szenvedni kell!” Mondogatta édesanyám, mikor tizennégy évesen elvitt magával az első kozmetikai kezelésemre.

“A szépségért szenvedni kell!“ Mondogattam magamnak gimisként, miközben Cindy Crawforddal nyomtam a női fekvőtámaszokat a családi nappaliban.

Kozmetika és edzőterem

Anyaként eljutni a kozmetikába vagy az edzőterembe néha csak álom. Annyi szépségtipp és szállóige támogatja a szépségünket, de hogy mit tudunk belőlük használni a saját, állandóan változó való világunkban, az elhatározás kérdése.

Anya minden hónapban előjegyezteti magát gyantázásra, különben nem mer szoknyát rántani. Anya szempillája tökéletesen láthatatlan maradna, ha nem festené be a kozmetikusa legalább kéthavonta. Anya nem tudna megülni a fenekén a munkahelyén, ha nem lenne néha az izomláz, ami engedi, hogy nyugton maradjon. Anya szeretne gyengéd nő maradni Covid idején is, de ehhez hozzátartozik a külcsín is, nem csak a belbecs.

Hármas csodakrém szett

Éppen ezért a kialakított rutinokat nem adom fel és megmaradok a jól bevált szépítő módszereimnél. Három hidratálónál többet nem vagyok hajlandó itthon felhalmozni: arckrém, kézkrém és körömvirág. A körömvirág az aduász: kézre, sarokra, égésre, lábszárra, mellkasra, kiszáradt ajakra, szem körüli ráncra. De körömvirág helyett ugyanilyen Jolly Joker az olíva olaj is, 20 éve Montenegróban a strandokon napolajként árulták rozmaringgal palackozva.

A nő legfontosabb testrésze szerintem az arc. Egyszer egy színésznő szájából hangzott el a következő mondat: “Drágám, az, hogy nyaktól lefelé mi vagy, senkit sem érdekel! Ha az arcod vonzó, nyert ügyed van!“ Ehhez persze, segítség is kell.

Minimál smink, mint a franciák kedvence: szemhéjtus, pirosító, rúzs. Amikor nyomorultul utálom a Covidot vagy csak “kivonult a vörös hadsereg”, előveszem a szemhéjtust és párizsi nőként vonulok a boltba kenyeret venni, mert a maszkból ugye csak a szemem látszik ki. Az arcom többi részét viszont látják szeretteim, tehát nem vacakolok, beleállok a napi rutinba pandémia idején is és próbálom frissen, mosolygósan tartani az arcom, hogy ne hagyjon rajta nyomot a magából kifordult világ.

https://media.self.com/

 

Így indul a nap

Segítségemre vannak a kencék, hogy elfedjék, kisimítsák a rosszkedvet, a fáradtságot és erőt adjanak a tükörbe nézéshez. Tehát felkelek és arclemosóval kezdek.  Aztán jön a csoda: arckrémemet 18 éves korom óta a kozmetikusom keveri ki. Megmondom őszintén, fogalmam sincs, milyen márkákat önt a tégelybe, csak azt tudom, hogy tökéletes. Csak annyit tudok az ő szakértelméhez hozzátenni, hogy hetente egyszer-kétszer beleöntöm a kávézaccot vagy a szódabikarbónát a tenyerembe az arclemosó mellé és leradírozom az arcomat, nyakamat a zuhany alatt. Ha pedig be tudok csobbanni a fürdőkádba, mézet kenek a vízből kimaradt bőrömre – amit nem szabad túlzásba vinni, mert szárít – és azt képzelem, ez a tejjel-mézzel folyó kánaán.

Az arcbőr ápolása mellett viszont örök kérdés, hogy smink nélkül vagy a la nature érezzük magunkat vonzó nőnek! Ha smink nélkül szép a bőrünk, akkor egyszerűen ne sminkeljünk, de aki érezte már azt a magabiztosságot, amit a smink ad, az addiktívvá válhat.

A smink, mint a magabiztosság sarkköve

Bátrabban rebegtetjük a pillát, határozottabban állunk ki magunkért és bűvöljük környezetünket, hogy ránk (is) figyeljenek. Tekintetünket pedig mi más varázsolhatná vonzóvá, mint a szemünket ölelő sötét, dús szempillák és a keretet adó szemöldök. Szempilláink hangsúlyozását könnyű segíteni a szempillaspirállal, de a szemöldök vastagságának divatja tíz évente változik. Ha tíz évig kedvedre csipegetted, akkor már nehéz visszanöveszteni. Életünkben legalább egyszer érdemes elvinni eme becses arcszőrzetet a kozmetikushoz, hogy bemérje a megfelelő ívet, hogy hol kezdődjön és hol végződjön, hogy az arcformánkhoz a kerek, a szögletes vagy az egyenesebb fazon áll jól.

Praktikus kis sablonokat kínálnak a drogériák, amikkel könnyebb felvinni a szemöldökfestéket vagy púdert, de ha hiányos a szemöldökünk, a szálas tetoválás vagy a tartós festés hosszú időre megoldja helyettünk a problémát. Nem beszélve a számtalan számú szexi szemüvegkeretekről, ami ideális esetben pontosan leköveti a szemöldök vonalát szemüvegesek esetében.

Ezek után érdemes feltenni minden reggel egy kis arcpirosítót, hiszen az arcpírtól látszunk egészségeseknek, ezt a Schindler listájából tanultam meg. Szomorú téma, de biztos emlékeztek arra a jelenetre, mikor a lányok megpaskolták a pofijukat, hogy legyen benne élet…

Az ajkainkra pedig a legegyszerűbb megoldás a Carmex, ha nem tudjuk eldönteni, milyen szín illik a szemünkhöz, ruhánkhoz vagy a hangulatunkhoz, akkor legegyszerűbb az ajakír, mint színtelen szájfény. Nem csak ápolja, hanem fényesíti, s így optikailag nagyítja a szánkat és tuti, hogy a gyerekeink szája is kicserepesedik a szeles időben, szóval muszáj magunknál tartani egy párat, hogy suliba, oviba vezető úton bebalzsamozzuk az imádott kicsi szájat is.

 

Tormay Tekla

 

Borítókép: https://pixabay.com/hu

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés