web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Rendőrből lett testőr – anyákra vigyáz a gerinctréner

Rendőrből lett testőr – anyákra vigyáz a gerinctréner

Egykor rendőrként vigyázott a mindennapi nyugalomra, ám végül egy egészen más hivatást választott Sas Balázs. Nem titok, Balázs a gyermekei miatt váltott, így lett hát, hogy bűnözők helyett ma már anyukákkal, nőkkel és férfiakkal foglalkozik. De hogy mi is az ő „titokzatos” munkája? Erről ő maga mesél.

Elege lett a zsarulétből, így 16 év után eldöntötte, leszerel – mondhatnánk azt is, hogy Sas Balázs új utat keresett, de valójában egy véletlen folytán egyszerűen csak rátalált álmai hivatására: gerinctréner lett. Ma nők, anyák tucatjai hálásak azért, hogy végül otthagyta a rendőrséget.

A gyerekek miatt

„A jóga teljesen személyes úton jött az életembe” – kezdi a történetét Balázs. „A magas növésű tinédzser fiaim egyáltalán nem voltak hajlandóak mozogni, ami miatt rossz lett a testtartásuk. Elhatároztam, hogy segítséget keresek nekik, de egyúttal szerettem volna példát mutatni és támogatni is őket, ezért elkísértem őket egy jógaórára. Ők lassan elmaradtak, de engem bevonzott az egész mozgásforma, és onnan kezdtem továbbmenni a saját utamon.”

Balázs otthon maradt, foglalkozott a gyerekekkel és a háztartással, így ő az oktatói tanfolyamokra, majd az óráira, a felesége pedig a karrierjére tudott koncentrálni. Mindez a mai napig így van.

Aztán Balázsból gerincjóga-oktató lett. A gerincjóga-oktatói tanfolyam végén pedig egyből jött egy megkeresés, és oktatóként talált rá a következő kihívás.

Fotó: Irházi Kriszta

Érdekességek a jógáról

„Az a jógafajta, amit mindenki ismer, Indiából származik. Kevesen tudják, hogy a jógának nagyon sok jótékony hatása van. Leegyszerűsítve: anno azért találták ki, hogy a meditáló férfiak karbantartsák a fizikai egészségüket, miután a sok üléstől, mozdulatlanságtól a fizikai állapotuk is romlott. Mindezek mellett a jógával megteremtették a lelki-tudati-fizikai egyensúlyt is.” A klasszikus indiai jóga nem alkalmazható egy az egyben a nyugati emberekre. Mivel a keletiek párnán, szőnyegen ülnek évezredek óta, a csípőízületi vápájuk sekélyebb, ami nagyobb csípőnyitást tesz lehetővé, így könnyebben forgatják ki a combcsontjukat, könnyebb a törökülés is. A lótuszülés egy nyugati embernek kifejezetten nehéz, hiszen más a testfelépítésük, mélyebben fekszik a combcsontjuk, ezért nehezebb például spárgázniuk is, mint egy keleti jóginak. „Nem lehetetlen, de mindenkinek van egy génállománya, ami lehet kötöttebb vagy kevésbé – ha ezt szeretnénk »beleerőszakolni« a jógába, akkor akár kárt is okozhatunk. Ráadásul internetről nem lehet jógázni, mert pontatlanul tartjuk ki a pozíciókat. Sokkal helyesebb oktatókat felkeresni, és velük kezdeni az elejétől.”

Folyamatos fejlődés

Balázs folyamatosan fejleszti magát, mindig valami újat próbál ki és épít be, nemcsak a saját napi mozgásaiba, hanem az általa tartott órákba is.

„Sokkal nagyobb a szabadságvágyam, azt kerestem, hogyan lehetne bármilyen irányba mozogni még, tolni a jóga határait. Itt lépett be újabb elemként a fascia, a kötőszövettel foglalkozás, amit behoztam az óráimba. A fascia hálóként szövi át a testünket, és meghatározza a tartásunkat, a mozgásunkat. Ahhoz, hogy jó állapotban legyen, mozgással karban kell tartani. Erre nyújt kiváló megoldást a gerinctréning.”

 

gerincjóga-oktató, gerinctréner, Sas Balázs, gerinc, jóga

Fotó: Irházi Kriszta

Érzelmi dinamika

Balázs óráit mindig az határozza meg, hogy kik mennek el hozzá.

„A többségüket ismerem, le tudom venni a csoport érzelmi dinamikáját és azt, hogy épp mire van szükségük. Minden csoportnak van egy fejlődési íve, az alapoktól el lehet jutni a komplexebb gyakorlatokig. Akik velem, nálam kezdenek el mozogni, ezt az ívet járják be.”

Balázs szerint létezik egy általános jelenség, ami a pandémia miatt alakult ki: mindenki feszültebb, idegesebb és stresszesebb. Mint mondja, általában a tél is ilyen időszak a D-vitamin hiánya miatt. A stressz és a fascia állapota együtt mozog – elkezd fájni a váll és a derék. Ezek a külső hatások testi tünetekben jelentkeznek.

Fotó: Irházi Kriszta

Lélek, elme, test

A lelkünk-elménk-testünk szoros összefüggésben van, nem lehet különválasztani egymástól. A lefelé néző, görbe hátú emberek rendszerint stresszesek, a kiegyensúlyozott emberek megnyitják a vállukat, a mellkasukat, és előrefelé néznek. A stresszes életmód egyébként fizikai elváltozásként és fájdalomként jelentkezik, amelynek folyamatos és egyre rombolóbb egészségügyi hatása van. Ezért a jóga, a pilates és a gerinctréning sokszorosan is jót tehet. Ám fontos, hogy próbáljunk mindennap és változatosan mozogni, ne ragadjunk le egyféle mozgásnál, minél többféle inger érje a testünket. Élvezzük és szeressük a mozgást, ne kényszerként éljük meg!

Jógától a versekig

Balázs az óráin költőktől olvas fel egy-egy verset levezetésként, érzelmi töltésként, gondolatébresztőként. Elmesélte, miért.

„A 20. századi Anthony de Mello írásai, aforizmagyűjteményei, tanításai nagy hatással voltak rám. Bár jezsuita szerzetes volt, mégsem maradt meg a keresztény szemléletnél, más vallások nézeteit is elfogadta – az igaz szeretetet hirdette. Így felolvastam a tanításait, mivel szorosan kapcsolódott az órák filozófiai hátteréhez. Eleinte a zenét egészítettem ki versolvasással, mert magamon észleltem, tapasztaltam meg a versek erejét, jótékony hatását, és egyszerűen benne ragadt az óráimban a verses zárás.”

Fotó: Irházi Kriszta

Az anyukák sokszor meghatódnak, volt, amikor valaki el is sírta magát egy-egy nehezebb olvasmányon, versen. De mint Balázs mondja, a sírás az egyik legjobb stresszoldó, mert felszabadít.

„Persze nem az a cél, hogy sírjanak, hanem az, hogy jobban legyenek, és ne is én segítsek rajtuk, hanem ők segítsenek önmagukon. Fontos, hogy a nők visszanyerjék az önbizalmukat, bátran menjenek előre az életükben, nézzenek a jövőbe, és ne féljenek mosolyogni, ragyogni.”

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit