„Nekem semmi nem áll jól”, „úgy nézek ki, mint egy szopott gombóc”, „túlságosan lelapítja a hajam”, „viszket tőle a fejem” – te milyen kifogást találtál arra, hogy nem hordasz sapkát? Összefoglaltuk, miért is utáljuk ezt a kiegészítőt, de persze úgy az igazságos, ha azt is eláruljuk, hogyan és miért válhat ez a téli ruhatárunk legbecsesebb darabjává. Mert bizony azzá válhat, nagyon is!

Sokáig idegenkedtem a sapkáktól, mivel a „hideg van, kislányom, vedd fel a sapkát”-időkben még nagyon szűkös volt a sapkaválaszték, értsd: mindenki bénán nézett ki sapkában, az űrhajós sapka pedig szerintem egyenesen bűntett. A „rohanok, buli van, hagyjál már”-időkben úgy éreztem, árt a szépségemnek, aztán ahogy egyre idősebb lettem, és a sapkaválaszték is meglehetősen üdítő változatosságot tudott mutatni, elkezdtem egy trendi kiegészítőt látni benne, ami ráadásul még melegít is. Az is hozzátett persze, hogy úgy éreztem, nem papolhatok a fiamnak, hogy hordjon sapkát, ha rajtam nem látja sosem, szóval a hiteles szülőkép is motivált a sapkahordásban.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Pexels

Hajhullás és hideg: nincs összefüggés

Azzal már, gondolom, mindannyian tisztában vagytok, hogy nem hullik ki a hajunk, ha nem hordunk sapkát, ugyanis semmilyen összefüggés nincs a hajhullás és a hideg között. Sőt, télen erősebb a haj szerkezete pusztán evolúciós okokból, hogy jobban tudjunk védekezni a hideggel szemben. A hajhagymák sem tudnak megfázni, maximum mi szedünk össze jóval könnyebben egy náthát, ha például vizes hajjal rohangálunk télvíz idején.

A hőérzetet viszont nagyban befolyásolja, hogy melegít-e valami felülről, vagy hagyjuk még nagyobb területen elpárologni a meleget, ugyanis a testünk által leadott hő 40-50 százaléka a fejünkön keresztül távozik. Ha fázós vagy, mindenképp segíts magadon egy sapkával, ha nem vagy fázós (úristen, te nem vagy fázós?), alkalmazd stílusos kiegészítőként.

Abban tehát megállapodhatunk, hogy érdemes sapkát viselni. De mégis milyet? A kifogások száma végtelen: „nekem semmi nem áll jól”, „úgy nézek ki, mint egy szopott gombóc”, „túlságosan lelapítja a hajam”, „viszket tőle a fejem” és még sorolhatnánk.

A nekem semmilyen sapka nem áll jól kérdésben hívjuk segítségül a tudományt, méghozzá a stílus tudományát, ugyanis ha arcformákban gondolkodunk, mindenkinek megvan az ideális sapkafazonja.

Tisztában vagy az arcformáddal?

Ha még nem, ülj le egy tükör elé, fésüld el a homlokodból, és fogd össze hátul a hajad, s próbáld megfigyelni az arányokat! Kerek, szögletes, ovális vagy szív alakú? Talán könnyebb, ha készítesz egy szelfit, és le is rajzolhatod egy papírra a formát. Melyikhez van a legközelebb?

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Pinterest

Kerek

Ha kerek az arcformád, nagyjából ugyanolyan magas, mint széles az arcod, tehát vízszintes vonalakkal tudod hosszúkássá tenni. Ha hosszú a hajad, engedd ki két oldalt a sapka alól, és válassz mintás, karakteres darabot, ami vonzza a tekintetet (sildes sapka, barett). Egy csúcsosabb pomponos sapka is jó választás lehet, mert nyújtja az arcot, sőt az alakot is. A fejpánt viszont sajnos nem előnyös, mivel aránytalanná teszi a kerek arcformát.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Pexels

Szögletes

A szögletes arcformához jól illik az aszimmetria, ezzel lágyíthatod a vonásaidat. Egy finoman félretolt horgolt sapkával bájos, romantikus hatást érhetsz el, és egy lazább beanie-sapka is jó barátod lehet a hidegben. A fejpánt sajnos itt sem túl előnyös, összenyomja a fejet.

Hosszúkás

A hosszúkás arcformához illik igazán a teljesen lehúzott szoros sapi, a csúcsos, pomponos sapkák viszont nem előnyösek, mert tovább nyújtják a fejet. A visszahajtott passzé is kerekítő tényező, hosszúkás arcformához jól illik. Az oroszos kucsmafazon is jó neked.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Pexels

Szív alakú

A szív alakú arcformát markánsabb arccsont, széles homlok és keskeny, hegyes váll jellemzi, ezért nem szerencsés, ha a homlokod tovább hangsúlyozod azzal, hogy szorosan ráhúzod a sapkát. Inkább lazán told hátrébb, vagy válassz barettet, leánykori nevén svájcisapkát! A fülvédős fazonok kifejezetten előnyösek neked, mert szélesítik az állad.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Pexels

Gyémánt

Ennél az arcformánál nem előnyös, ha a homlokodba húzod a sapkát, inkább kicsit vesd hátra, illetve a csúcsos sapik is jó szolgálatot tesznek optikailag.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Pexels

Ovális

Ha ovális az arcformád, megfogtad az isten lábát, neked minden jól áll, és még a szorosan fejre simuló sapkákban sem lesz gombócfejed. Te mehetnél is tovább, ha csak a fazonokat vizsgálnánk, de muszáj szót ejteni a színekről is.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Pexels

Milyen színt válassz?

Mivel a sapka és a sál van a legközelebb az arcunkhoz, itt kiemelten fontos olyan színt választani, ami megfelel a színtípusunknak, és instant helyzeti előnyhöz juttat minket, ha volt idő sminkelni a reggeli rohanásban, ha nem. Nem mindegy ugyanis, hogy hideg vagy meleg, világos vagy sötét, telített vagy telítetlen színek a legelőnyösebbek számunkra. Mivel ez az információ egész életünkben elkísér, és a színtípusunk az öregedéssel sem változik, egyszer tényleg érdemes beruházni rá.

Kifogások helyett

A túlságosan lelapítja a hajam problémájára jó megoldás lehet egy tupírfésű és egy minihajlakk a táskádban, s a munkahelyeden egy perc alatt rendbe hozhatod a frizurád, vagy sapka helyett köss a fejedre egy selyemkendőt! Gucciék évek óta próbálják lenyomni a torkunkon, hogy az áll alatt megkötött kendő egy óriási napszemüveggel ultraszexi, és ha megvan benned a kellő bátorság, talán tényleg úgy is fogod érezni magad. Engem viszont még nem kapott el az érzés, pedig higgyétek el, szeretek kísérletezni. Gucci ide vagy oda, inkább nem véreznék el a divat oltárán, sapkalevétel után beletúrok a hajamba kettőt, és megyek a dolgomra.

Ha pedig viszket a fejed a sapkától, az nem önmagában a sapka, hanem az anyagválasztás hibája. Műszálas sapka (poliészter, akril) helyett válassz pamut vagy kasmír fejfedőt, ezekből is jókora már a választék.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Kövesdi Rita

Mihez passzoljon a sapka?

A kabát, a sál vagy a kesztyű színéhez? Vajon érdemes szettben gondolkodni, és máris egy gonddal kevesebb? A válaszom az, hogy kicsit avítt, szinte unalmas, ha minden téli kiegészítőd ugyanolyan, de azért valamilyen folytonosságot érdemes vinni bele például a világos-sötét skálán. Sötét sálhoz jobban illik a sötét sapka, színekben is viszonylag közel egymáshoz.

Ha viszont colorblockingra adjuk a fejünket, és több, a színkörön egymástól akár távol álló színt viselünk, akkor már nem kell több figyelemfelhívó elem a színeken kívül.

Azt sem árt megjegyezni, hogy díszítettségben bőven elég, ha csak egy darab hangsúlyos a sapka-sál-kesztyű közül. Gyöngyös sapkához tehát nem veszünk fel ezüst szállal szőtt sálat, vagy szőrös usánkához csíkos Harry Potter-sálat, mert túl sok lesz a vizuális inger a szemnek.

Természetesen a kabát színe is meghatározó, de nyugodtan elereszthetjük a fantáziánkat, hogy kontrasztos szetteket alkossunk. A kiegészítőknek nagy ereje van, segítségükkel teljesen más hangulatot adhatunk egy-egy öltözéknek.

Mutatom magamon

Az én fejformám hivatalosan gyémánt, ami az ovális és a szögletes keveréke, szóval viszonylag sok minden szóba jöhet, de a szorosan fejre simuló verzió biztosan nem (korallsapka). A kicsit félretolt, lazább beanie petrolkék színben viszont szuper választás, mert lágyítja a szögletes állrészt.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Kövesdi Rita

Gyakran úgy árulják a sapkákat, hogy van egy vastagabb, visszahajtós passzéjuk, de én ezt mindig lehajtom, és úgy próbálom fel a sapkát, hogy legyen egy kis levegő a fejem tetején, ezzel nyújtva az arcot, ráadásul szerintem vagányabb is így az összhatás. A zöld sapkával is így tettem, és egészen boldog vagyok vele. A lila sapka ugyanez a fazon, viszont annyira nem az én színem, hogy nagyon. A négy közül egyértelműen a petrolkék a legjobb fazon, pedig tavasz típusként színben három is jó lett volna a négyből.

sapka, színtanácsadás, arcforma, beanie, beret, usánka

Kép: Kövesdi Rita