Most jöttél rá, hogy nemsokára karácsony lesz, és az adventi koszorún kívül még nem emlékeztet semmi a közelgő ünnepekre? Semmi gond, sokan vagyunk így ezzel. Mutatunk pár költséghatékony, de nagyon látványos ötletet, amivel hipp-hopp feldobhatod az otthonotokat.

A karácsony közeledtével engem mindig elkap a vágy, hogy mindent feldíszítsek magam körül, ezzel is készülve a meghittebb ünnepnapokra. Pár éve megpróbálom a karácsonyt is nagyon tudatosan intézni, és ezzel együtt észszerű anyagi keretek között tartani. Olyan utolsó pillanatos karácsonyi dekorötleteket hoztam, amiket elég olcsón meg lehet valósítani, és mégis nagyon sokat tehetnek hozzá a hangulatunkhoz. Nem mellesleg a gyerekek is segíthetnek nekünk a díszekkel.

Hajtogatott papírcsillag

Ezekhez a csillagokhoz igazán nincs szükség kézügyességre, csupán néhány színes papírra, ollóra és ragasztóra. A hajtogatási instrukciókat pedig az alábbi fényképen láthatjátok. Nagyobb gyerekek könnyedén segíthetnek a hajtogatásban és a ragasztásban. Csodálatos függődíszek lehetnek belőlük, akár kicsiben, akár nagyban készítjük őket, igazán látványosak lesznek. Lehetnek belőlük térelválasztók, lóghatnak lépcsőfeljáróról, mennyezeti lámpáról vagy az ablak fölött futó fűtéscsövekről is.

karácsonyi díszek, filléres dekor, hajtogatott papírcsillag, só-liszt gyurma, táblafilc

Kép: Pinterest

Só-liszt gyurma díszek, akár ajándékba is

Én még emlékszem, amikor gyerekkoromban az otthon egyszerűen elkészíthető só-liszt gyurmával játszottam. Ami igazán jó dolog ebben a fajta gyurmában, hogy pár nap alatt meg is szárad a levegőn, illetve ha nem szeretnénk várni, akkor alacsony fokozaton pár óra alatt ki is süthetjük az elkészült formákat. Száradás után szuper program a gyerekekkel kifesteni a remekműveket, amihez használhatunk filcet vagy vízfestéket is.

Íme a só-liszt gyurma receptje:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg apró szemű só
  • 125 ml víz
  • 1-2 evőkanál étolaj

Az összetevőket csak gyúrd simára, és már készülhetnek is a karácsonyfadíszek, ajándékok. Felhívom a figyelmet arra, hogy bár ehető összetevőket tartalmaz, a gyerekek inkább ne kóstolgassák a keveréket, mert erős hasfájást okozhat.

karácsonyi díszek, filléres dekor, hajtogatott papírcsillag, só-liszt gyurma, táblafilc

Kép: Buzás Ari

Karácsonyi rajzos dekorok

Itt a titok csak annyi, hogy szerezz be egy darab fehér táblafilcet (kb. 800-1000 forint), és fess ki vele minden elérhető felületet, amit a gyermeked még nem rajzolt össze. A képzeletnek itt semmi sem szab határt. Én egy kis és egy nagy befőttesüveget festettem meg, a nappalink ablakát és a konyhánkban lévő, fekete táblafestékkel festett üzenőfalunkat. A forrásom a kiapadhatatlan ötleteket adó Pinterest volt, ahol a nagyon egyszerű mintáktól a kalligrafikus bonyolultságú feliratokig és üzenetekig mindent megtalálhatunk.

A kis befőttesüveget aztán használhatjuk gyertyatartónak, és ahol rajzoltunk az üvegre, csodás árnyékot fog vetni a falra. Ez a fajta filc könnyen letörlődik, a vizet pedig egyértelműen nem bírja. Javasolt olyan helyre rajzolni, ahol kis kezek nem maszatolhatják össze.

Kép: Buzás Ari