web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Anya vagyok, nyár van, és félek, hogy lemaradok valamiről

Anya vagyok, nyár van, és félek, hogy lemaradok valamiről

Spontán cselekedni, szabadon szállni, sodródni az árral? – anyaként a szabadság már nem ugyanaz, gyerekek mellett meg pláne. Mégis akadnak lehetőségek, van a naptárban egy-két olyan nap, amikor eljöhet az énidő. Anyai gondolatok a nyárról, gyerekekről, kutyáról, tervekről.

Az idei nyár a spontán cselekedeteké, gondoltam naivan, majd májusban már arra eszméltem, hogy nincs egy szabad hétvégém sem szeptemberig. Én igazán szerettem volna igenember lenni, hogy sodródjak az árral, a tavalyi, korlátok között eltengődő nyár után szabadon szállni, bár már ez a szabadság sosem lesz ugyanaz.

Tervezés gyerekek mellett

A valóság egy kicsit más: sem a szabadnapok száma, sem a pénztárca mérete nem engedi a gondtalan sodródást, a tervezés mégis fontossá válik, pláne gyerekek mellett.

Ha anyagilag nézem, az egyiptomi nyaralást lefedő táborozásoknak mindjárt vége, ami elsősorban nem a szülői kényszer, hanem a gyerekek részéről érkező igény. Így gondosan tudunk egész évben gyűjteni arra, hogy nyáron egy-egy hétre kikapcsolódjanak. Én már felsős voltam, amikor kikönyörögtem, hogy elmehessek egy táborba, ezért erre az igényre szívesen mondok igent a gyerekeimnek.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy nekünk is segítség, mert el tudunk járni dolgozni, hogy megkeressük a következő évi tábor árát.

nyár, tervezés, anyaság, szabadság, szárnyalás

Kép: Unsplash

Húsleves palacsintával

Természetesen a nagymamahotelnek is fontos szerepe van; egy hét, amikor nem csinálnak semmit, amit kell, csak amit szeretnének, ami igazából pont a semmi. Az ebéd pedig mindennap lehet húsleves és palacsinta, ennek senki nem szabhat gátat. Pont ugyanannyit vívódok ezen, mint amikor anyukám küldött le a nagymamákhoz nyaranta. Gondolom, már akkor is sejtette, hogy eljön az az idő, amikor neki lesznek unokái.

nyár, tervezés, anyaság, szabadság, szárnyalás

Kép: Pexels

Kutyaélet

Eltöprengtem, hogy részemről ez a programokkal teletűzdelt naptár maga lenne a FOMO (a Fear Of Missing Out kifejezés betűszava, jelentése: félelem a lemaradásról), vagy egyszerűen egy négyfős család és egy kutya igényét szem előtt tartva ez egy reális tervezés. Igen, a kutya igénye is része a családi döntéseinknek, hogy egy tervezett nyaralásnál velünk tudjon lenni, hetente legalább egyszer ki tudjon kapcsolni a kutyanapköziben.

nyár, tervezés, anyaság, szabadság, szárnyalás

Kép: Pexels

Csak levegőt szeretnénk venni

A gyerekek is pontos tervet készítenek, kivel szeretnének találkozni, ki aludjon nálunk, ők kinél szeretnének aludni – ezeket is rögzítettem a naptárba. Aztán vagyunk még mi, felnőttek, legyen pihenés, vízpart, család, barátok, egyensúly a munka és utazás mellett. Bizonytalan időszak előtt állunk, és egy merev szabályokkal tűzdelt időszak után vagyunk túl, egy kicsit bele szeretnénk lélegezni a friss levegőbe, maszk nélkül, ami mégis mindig nálunk van, ahogy a kézfertőtlenítő is.

nyár, tervezés, anyaság, szabadság, szárnyalás

Kép: Pexels

Akadnak lehetőségek

„Kimaxolni a nyarat” – már-már minden erőnkkel ezen vagyunk, nem csak én, úgy érzem, mindenki körülöttem. Élményekkel gazdagodni, amikből erőt meríthetünk egy következő bezáráskor. Az anyai szerepkör is gátol abban, hogy keretek nélkül spontánkodjak, bár ahogy végignéztem a naptárat, megnyugodtam, mert egy-két nap ugyan, de akadnak lehetőségek. Ha valaki pont azokon a napokon szeretne velem találkozni, olyan lesz, mintha teljesen spontán lennék. Na, az lesz majd az énidőm.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés