A december sok meglepetést tartogat a gyermekek számára, amik közül az egyik legcsodásabb ajándék számukra az adventi naptár. Bárhogy is készül, bármi is legyen benne, a várakozásukat az teszi igazán különlegessé, hogy láthatják, hány nap van még az ünnepig. Íme néhány egyszerűen megvalósítható kalendáriumötlet, amellyel örömteli lesz a karácsonyra hangolódás időszaka.

Amikor Szofia lányom kétéves lett, elhatároztam, hogy azon a télen először adventi naptárt készítek neki és a családunknak. Apró ajándékokat, finomságokat rejtettem el a kis méretű csomagokba, amelyeket egy fehérre festett faágra akasztottam fel. A nagylányommal együtt minden reggel izgatottan vártuk a csomagbontást, a naptár pedig igazi ékköve lett a lakásnak. Az adventinaptár-készítés azóta hagyománnyá vált nálunk, így minden évben december 1-jére bekészítem a lányoknak a 24 apró meglepetést.

advent, adventi naptár, karácsony, ünnepvárás, ötletek

Kép: Botár Eszter

Tudtad-e?

Az adventi naptár keletkezésének története az 1900-as évekre tekint vissza. Egy német anyuka a kisfiának, Gerhardnak kartonpapírból készített egy kalendáriumot, amelyet 24 részre osztott fel. Mindegyikre cukorkát tűzött, hogy a kisfiú egyesével lecsipegethesse, így az izgatott gyermek maga is látta, mikor jön el a várva várt karácsony.

Minden napra egy mese

Nyomtassatok ki 24 kedves, téli mesét a gyerekeknek, így minden estére jut nekik egy kedves történet karácsonyig.

advent, adventi naptár, karácsony, ünnepvárás, ötletek

Kép: Canva

Minden napra egy fotó

Idén a megszokott módon elkészített adventi naptárunk mellé fotófalat készítünk a lányokkal. Ez abban lesz különlegesebb a többitől, hogy 24 napon keresztül mindennap megörökítünk egy történést, és ezt kinyomtatva felhelyezzük a helyére. Szenteste pedig fel tudjuk eleveníteni, hogy idén hogy készülődtünk az ünnepekre.

advent, adventi naptár, karácsony, ünnepvárás, ötletek

Kép: Botár Eszter, Canva

Minden napra egy program, közös tevékenység

Az egyik legkedvesebb adventinaptár-ötlet számomra az, amikor olyan programokat, játékokat találunk ki a gyerekeknek, amiket velünk közösen végeznek karácsonyig. Legyen az mézeskalácssütés, korcsolyázás vagy akár egy közös délutáni kézműveskedés.

További ötleteket itt találsz.

advent, adventi naptár, karácsony, ünnepvárás, ötletek

Kép: Canva

Minden napra egy nyisszantás

Ha a megszokott csokinaptár mellé szeretnél még valamivel kedveskedni a gyermekednek, akkor próbáljátok ki a papírlánc visszaszámlálót. Mindennap vágják le a lánc utolsó darabját, így láthatják, hány nap van még karácsonyig.

advent, adventi naptár, karácsony, ünnepvárás, ötletek

Kép: Botár Eszter, Canva

Minden napra egy dísz

Kicsiknek és nagyoknak is kedves ötlet az üres kartonpapírból vagy filcanyagból készült fenyőfa díszítése. Mindennap egy dísszel több lesz a fán, amiből végül egy ragyogó, színes karácsonyfa lesz az ünnepre.