web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Az időcsinálás angyala, a takarítónő

Az időcsinálás angyala, a takarítónő
Kétféle ember van: akinek van takarítónője, és akinek nincs. Az utóbbi csoport ismét tovább osztódik kétfelé, ugyanis vannak olyanok, akik szeretnék, ha nekik is lenne, és vannak olyanok, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy más végezze el helyettük a piszkos munkát. Azért mert zavarja őket, hogy egy idegen lép az intim szférájukba vagy mert egyszerűen úgy nevelték őket,  hogy csak az úrinőknek van takarító személyzetük.

Én az utóbbi halmaz úrinős verzióját képviseltem, vidéki lányként. Mindig valamiféle hóbortként tekintettem arra a jelenségre, ha valakinek takarítónője volt: Mennyi pénze lehet, hogy erre szórja el? Micsoda sznobság, hogy a saját háztartását mással csináltatja! Ilyen kérdések és gondolatok voltak bennem addig a pillanatig, míg anyává nem váltam. Sokszor ugyanis ekkor jövünk rá, hogy azelőtt rengeteg volt a szabadidőnk, amit nem jól használtunk ki és ekkor fel is tettem magamnak a kérdést: mit is csináltam én eddig? A válasz az volt, hogy kábé vegetáltam, amennyiben az anyaság hozta tempóval vetem össze a korábbit.

1.Eisenhower elmélet – A takarítás sürgős, de nem fontos

Dwight D. Eisenhowert Az Egyesült Államok 34. elnökét az időgazdálkodás mestereként emlegették. Mindent a megfelelő időben és módon elintézett, megoldott. Állítólag sokszor mondogatta: „Nem a legsürgősebb döntések a legfontosabbak”. Ezért róla kapta a nevét Eisenhower-mátrix. A táblázat mutatta elv, segít priorizálni, eldönteni azt, hogy mit és mikor érdemes végrehajtani ahhoz, hogy sikeresek/hatékonyak/boldogok legyünk.

A takarítás a sürgős, de nem fontos kategóriába esik. Meg kell csinálni – ez nem kérdés -, viszont a létrehozott érték nincs hatással a jövőnkre, a terveinkre, a boldogságunkra. Az időgazdálkodást okító trénerek a sürgős és fontos kategóriára mondják az üzleti életben, hogy delegáljuk az itteni feladatokat, ha tudjuk. Vagyis adjuk át egy olyan beosztottunknak, aki elvégzi a mi megbízásunkból ezt a sürgős- tehát szükséges- viszont annyira nem fontos teendőt. Így mi olyan fontos feladatokra fókuszálhatunk, amelyeket más nem tud elvégezni helyettünk.

Ki gondolja úgy, hogy a gyerekünkkel töltött idő, vagy a munkaálmaink megvalósítása másra bízható? És a takarítás?

2.Egy szakember gyorsan és hatékonyan dolgozik

Minden cég, munkaadó olyan dolgozót keres, aki rutinos a szakmájában, tapasztalt, pontosan és hatékonyan dolgozik. Hisz így a legjobb az időkihasználtság, így térül meg igazán a humánbefektetés.

Gyakran viccelünk azzal, hogy anyaként profi takarítónőkké válunk, hisz ezt csináljuk nonstop, pedig ez hiú remény. Egy profi takarítónő fele annyi idő alatt takarítja ki a lakást, mint mi magunk (saját kutatás), ez a munkája, ebből él, kvázi neki is fontos, hogy egységnyi idő alatt, minél több feladatot végezzen el. és mindezt magas színvonalon, hogy hosszú távon is foglalkoztassák.

A ház úrnőjeként műhelyvakokká válunk, nem biztos, hogy látjuk a megfelelő sorrendet ahhoz, hogy hatékonyak is legyünk, hisz mindig lehetne alaposabban takarítani és mindig van egy pont, amikor belehalunk a feladatba. Ilyenkor betolunk egy pár, vagy jó pár kocka Milkát, meg görgetjük egy kicsit a Facebookot, hogy ezek segítsenek át minket a végtelen porszívózás munkafolyamatába.

3.Bebizonyították: a takarítás káros az egészségre

Egy 20 évig tartó kutatás eredménye bizonyította be: a gyakori takarítás még akár a dohányzásnál is károsabb lehet. A szakemberek szerint ugyanis a vegyszeres takarítás nemcsak a tüdő kapacitását csökkenti, de akár a tüdő korai elöregedéséhez is vezethet. Főleg a nőknél, hiszen általában mi többet takarítunk, mint a férfiak. A védőfelszerelés hiánya pedig napi szinten annyira mérgezi a légző rendszert, mintha valaki naponta 20 szál cigarettát elszívna. Otthon sokan gumikesztyűt sem használunk, nemhogy maszkot.

4.A pénz

Persze a pénz könnyen lerövidítheti a mérlegelést, hisz vagy VAN, vagy NINCS erre. Viszont a takarítónő alkalmazása lehet egy későbbi célunk is, amiért érdemes dolgozni, tenni, hogy így időt nyerjünk.
Én átigazoltam az egyes ligába, a takarítónős klubba. Ezért a döntésemért hetente egyszer kapok plusz 8 órát, azaz nyolcszor 60 percet. A csomagot felbecsülhetetlen értéke ellenére forintért megvásárolhatom, amiért rendkívül hálás vagyok, a mi legfőbb bizalmasunknak – mert én így hívom a mi Andinkat – hisz a takarítónő tud rólunk a legtöbbet.

5. Az élvezet

Arra is létezik kutatás, hogy sokunkból a háztartási feladatok elvégzése magas fokú érzelmi lelkesedést és izgalmat vált ki.  Kimutatták ugyanis, hogy az autóversenyzéshez hasonlóan a takarítás jelentős adrenalin termelést okoz a szervezetben, éppen olyat, mint egy extrémsport megkezdésekor, vagy egy nehéz edzés után tapasztalhatunk. Viszont a saját takarítónő heti munkája nem gátol minket abban, hogy hozzájussunk a szokásos adrenalin fröccsünkhöz, ha éppen erre vágyunk, hiszen ahogy a legtöbb anya, úgy én is, nap mint nap takarítok.

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit