Ki ne imádná a nemcsak ízében fantasztikus, hanem a szemet is gyönyörködtető narancssárga csodát, a sütőtököt? Négy olyan egyszerű receptet mutatunk, amelyeket gyorsan és pofonegyszerűen készíthettek el a családnak.
Az ősz a bekuckózás, a lelassulás ideje, felkészülés a hosszú téli hónapokra. A nagy teázások, plédbe burkolózások és a fincsi, melengető krémlevesek időszaka. A sütőtököt azonban a legegyszerűbb formája, a leves mellett nagyon sokrétűen fel lehet használni. Olyan egyszerű recepteket válogattunk össze, amelyekkel változatosabbá tehetjük az étkezést, miközben egy kis vitamint is csempészhetünk a családunk étrendjébe.
Sütőtökös-cukkinis tócsni
Hozzávalók:
- 1 cukkini
- só, bors, fokhagyma ízlés szerint
- kb. ½ kg reszelt sütőtök
- 1 tojás
- kb. 10 dkg liszt
- 1-2 ek. kókuszzsír
- a tálaláshoz tejföl, reszelt sajt
Elkészítése:
A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk. A reszelő nagyobb lyukú részén lereszeljük. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, és ugyanazzal a méretű reszelővel szintén lereszeljük. Sóval, borssal, valamint fokhagymával ízesítjük. Végül hozzáadjuk a tojást meg a lisztet, és fakanállal összekeverjük.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a kókuszzsírt, és a zöldséges masszából egy evőkanálnyi kupacokat teszünk bele. Nagyjából kör alakúra lapítjuk őket, és mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, majd papírtörlőre szedjük.
A tócsnikat tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk, de köretként is használhatjuk sült húsokhoz, halhoz.

Sütőtökös-citrommázas süti
Hozzávalók:
A tésztához:
- 120 g fehérliszt
- 80 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 150 g reszelt sütőtökhús
- 80 g barna cukor
- ½ cs. sütőpor
- 1 tojás
- 1 dl joghurt
- ½ dl olívaolaj
- 60 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 kk. őrölt fahéj
- egy csipet őrölt szerecsendió
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
A mázhoz:
- 80 g porcukor
- 2 ek. citromlé
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat és a fűszereket összekeverjük, félretesszük. A cukrot a tojással kézi mixerrel fehéredésig keverjük, majd lassú kevergetés mellett, egymás után mehet bele az olaj, a joghurt, a citrom reszelt héja, a sütőtök és a lisztes keverék. A vajat a végén keverjük hozzá. A kész tésztát egy kivajazott és kilisztezett sütőformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt megsütjük.
A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a teljesen kihűlt süteményre csorgatjuk.

Tepsis őszi zöldségek grillsajttal
Hozzávalók:
- 2 cékla
- 1 hokkaidó japán sütőtök
- 1 nagyobb édesburgonya
- 2 fehérrépa
- 1 cs. kelbimbó
- 1 grillsajt vagy kecskesajt
Elkészítése:
A kelbimbót megtisztítjuk, a többi hozzávalót meghámozzuk, majd akármilyen puccos elnevezés nélkül hosszúkásra vágjuk őket, és egy tálba teszünk minden felszeletelt finomságot. Olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint tovább fűszerezhetjük őket, majd egy nagy tepsibe borítjuk. A sajtot is felkockázzuk vagy hosszúkásra vágjuk, és megszórjuk vele a zöldségeket. 180 fokos sütőben kb. 30-40 percig sütjük, addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, és nem kapnak egy kis színt. Ehetjük meleg pitával, pirítóssal vagy akár köretként készíthetünk mellé párolt hajdinát, quinoát vagy kölest is.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- 1 bögre apróra reszelt sütőtök
- ½ cs. sütőpor
- ½ bögre barna cukor
- 1 bögre tej
- ¾ bögre olaj
- 1 tojás
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd sorban hozzáadjuk a többi összetevőt is, és az egészet homogén masszává keverjük. A tésztát muffinformákba kanalazzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
