Ha van olyan, hogy tökéletes sütemény, akkor a rugelach az. Észveszejtően finom, semmihez sem hasonlítható puhaságával egyszerűen abbahagyhatatlan. De vajon mi lehet a titka? Máris eláruljuk, és egy receptet is mutatunk.
[box]Rugelach
E mindenféle édes töltelékkel megtöltött kifli hagyományosan a makkabeus szabadságharc örömünnepén és a fák újévének ünnepén kerül a zsidó családi asztalra. A rugelach receptje tehát eredetileg zsidó, de világhódító útjára állítólag Lengyelországból indult. Az ellenállhatatlan tészta titka a krémsajt, ám pont emiatt nehéz vele dolgozni – a kész sütemény íze viszont kárpótol mindenért. A rugelachot általában lekvárral, dióval, fahéjjal, aszalt gyümölcsökkel vagy csokival töltik meg, de ezerféle változata létezik.[/box]
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg krémsajt
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- só
A töltelékhez:
- 10 dkg barna cukor/kókuszvirágcukor
- 1 ek. fahéj
- tetszés szerint aszalt gyümölcsök felaprítva, felaprított dió, mogyoró, lekvár
- 1 tojás
- 1 dl tej a sütemény megkenéséhez

Elkészítése:
A tésztát robotgéppel gyorsan összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap 4 egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a gyümölcsökkel, magvakkal, majd meghintjük a barna cukor és a fahéj keverékével.
Ezután pizzavágóval nyolcfelé vágjuk, majd úgy, ahogyan a kiflit is, feltekerjük. A felgöngyölt sütik tetejét megkenjük a tej és a tojás keverékével, majd megszórjuk a fahéjas cukorral. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva, 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.
