Érik az eper, ami visszavonhatatlanul is azt jelenti, hogy már csak „egyet kell aludni”, és itt a nyár. Ezúttal két epres receptet is mutatunk: egy könnyű, csiga formájú sütit és egy igazán frissítő limonádét.
Epres tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 tojás
- 1/4 csésze margarin
- 1 tk. száraz élesztő
- 2 csésze liszt
- 1 csésze porcukor
- 1/2 csésze tej
- 3 ek. vaj
- 1 csipet só
- 1/2 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 1 csésze eper
- 1/2 csésze eperlekvár
- 1/4 csésze cukor
- 1/2 csésze krémsajt

Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit. A száraz élesztőt nem szükséges a tejben felfuttatni, így spórolunk egy kis időt. Egy kicsit hagyjuk pihenni a tésztát meleg helyen, letakarva. Addig elkészíthetjük a tölteléket. Az epret pépesítjük egy kicsit úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is. A pépet elkeverjük az eperlekvárral és a cukorral, majd hűtőben pihentetjük. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, nagyjából 0,5 cm vastagságúra. Közben előmelegítjük a sütőt 190-200 fokra, majd elkenjük rajta a tölteléket, a tésztát pedig föltekerjük. Ezután szeleteket vágunk belőle, amelyeket egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezünk, és már mehet is a sütőbe. Nagyjából 20-30 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Sütés közben a krémsajtot elkeverjük egy kis cukorral, amit a még meleg csigák tetejére öntünk, ha elkészült a süti.
Tipp: időszűkében lévő háziasszonyoknak jó hír, hogy a csigák bolti fagyasztott leveles tésztából is elkészíthetők.
Epres limonádé
Hozzávalók:
- 1 citrom
- 3 csésze eper
- cukor vagy édesítő ízlés szerint
- menta

Elkészítése:
Egy limonádéalap készítésével indulunk, majd az eper nagy részét összeturmixoljuk, amit a limonádéba öntünk. A maradék epret fölkockázzuk, és a koktélba tesszük. Citromkarikával és egy kis mentával díszítjük, jégkockával kínáljuk.
Borítófotó: Canva
Ezt olvastad már?