- Kimarad az emésztés/tápanyag-feldolgozás egyik fontos lépése, a rágás!
Az ételek rágása sokkal fontosabb, mint azt gondolnánk! A nyálban lévő enzimek nemcsak segítenek előkészíteni az ételt a gyomor számára, de az agynak is üzennek, hogy itt kérem szépen MOST táplálkozás zajlik, készítsük a pocakot a befogadására. Emellett az alapos rágás a feldolgozatlan élelmeket pont a megfelelő méretre és állagra aprítja, ami a tökéletes emésztési folyamatokhoz szükséges.
2. Nagyon gyorsan emeli a vércukorszintet.
Mivel a smoothie folyékony, nagyjából homogén, és relatív sokféle tápanyag található benne, a lehető leggyorsabban szívódik fel, és a benne levő cukrok, szénhidrátok berobbannak a véráramba. Tudjuk, hogy ez pont ellentétes azzal, amit szeretnénk.
3. Nem ad hosszabb telítettségérzetet.
A fentiek miatt nem tud kielégítő telítettséget adni, illetve gyorsan éhség léphet fel, hiszen nem sokkal utána zuhanni kezd a vércukorszint. Hozzáadott rostokkal ez ugyan lassítható, mégsem fogható egy teljes értékű reggelihez.
4. Egyszerűen gazdaságtalan…
Anyagilag és egészségileg is nagyon gazdaságtalan, hiszen a felhasznált gyümölcsök és zöldségek eredeti vagy megközelítőleg eredeti formában fogyasztva sokkal hosszabb emésztési ciklust eredményeznek, a természetes cukrokat (tehát a sejtfal áttörés nélküli) jobban tolerálja a szervezet, a rostok is épebbek, hasznosíthatóbbak maradnak. Így nem lenne szükség utána újabb étkezésre belátható időn belül.
5. Az édes reggeli meghatározza az egész napos, cukor utáni sóvárgást.
Még a hozzáadott cukor és édesítő nélküli reggeli sem a legjobb választás, mivel a gyümölcsök önmagukban is elegendő cukrot tartalmaznak, pláne ilyen mennyiségben. Cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek pedig kifejezetten figyelniük kell, ha gyümölcsökkel szeretnék indítani a napot… Ilyenkor szerencsésebb zabkását, növényi tejes basmati rizst, esetleg növényi tejes kölest választani, ha ragaszkodnak az ízekhez, magvakkal, semleges ízű zöldségekkel kiegészíthetik.
Azonban a legjobb, ha inkább egy tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyozottabb, sós ízvilágú reggelihez nyúlunk.