Párkapcsolati szakemberként fontos hangsúlyoznom, hogy a házasság alatt is a házastársaknak saját magukat kell motiválniuk arra, hogy minél nagyobb tudatossággal építsék a kapcsolatukat, őszintén beszéljenek egymásnak az elvárásaikról, igényeikről. Fontos, hogy számot vessenek a váratlan nehézségekkel szemben, mérjék fel azokat, és őszintén nézzenek velük szembe.

Szeretetben formálni a házastársi szerepeket művészet – ami sok energiát és időt igényel a párok részéről. Egyiket sem szabad sajnálniuk maguktól a házastársaknak. Ha a férj és a feleség valóban társa egymásnak, akkor nem sajnálhatják egymástól az időt a szeretet kikísérletezésére, megformálására: koccanások, súrlódások, apróbb perpatvarok bőven beleférnek a tanulási időszakba. A szőnyeg alá söprés nem megoldás. A lenyelt feszültségek, a ki nem beszélt csalódások robbanhatnak a legnagyobbat.

Mint ahogy később a házasság sem attól lesz „jó”, ha nem lesznek benne kemény próbák, bizalmat próbáló válságok, hanem ha a válságok kezelésére nem lesz megfelelő idő, figyelem, tapintat és őszinte szándék.

Bármennyire is egyszerűen hangzik: együtt élve lehet kialakítani az együttélés szabályait.

A boldogság érzése a szexuális kötődéstől is függ

A házasság alappillére a párok között elmélyült érzelmi és szexuális kötődés. A boldogság érzése ezen az érzelmeken keresztül valósul meg, vagyis minél mélyebb az érzelmi és szexuális kötődés, annál boldogabbnak érzik magukat a párok.

A stabil kapcsolat fenntartásához e két kötődést kell tudni egyensúlyban tartani, ami minden pár esetében egyedi. Egymás nélkül nem működnek, ugyanúgy, mint a férfi-nő kapcsolat sem. Ha szimbolizálni kellene a házasság alappillérét, akkor az érzelmi kötődést a nő testesítené meg, míg a szexuális kötődést a férfi, mégis mind a nőnek, mind a férfinak megvan a saját érzelmi-szexuális igénye.

A boldogság érzéséhez elengedhetetlen, hogy mindkét fél igénye kellően kielégített legyen.

Házasság, kémia

Kép: Pixabay

A házasság kezdeti szakaszában a szexuális igények kielégítése viszonylag könnyen megy, mivel a szerelem kezdetén több időt, figyelmet szánnak a párok a kapcsolatuk minőségére, és őszinte együttérzéssel fordulnak egymás felé. A gyermekvállalás időszakában azonban ez csökkenhet, ami a boldogágérzés enyhülését eredményezheti.

Mikor nem jön „túl korán” a gyermek?

Első válaszunk rögtön az lehet, ha a férj és feleség érettek az anyaságra-apaságra. Ideális esetben akkor, ha egyforma komolysággal készül a nő és a férfi is a gyermekvárás felelősségteljes szerepére. Párkapcsolati szempontból megvizsgálva, ha eljutottak a házastársi szerep megtanulásában egy olyan szintre, ahol már lehetővé válik egy további szerepre való figyelés. Ez a személyiségérés, a szeretet növekedése. Már nemcsak egymásra tudnak nézni, hanem együtt, ugyanabba az irányba is, vagyis a szülőségre.

A gyermekvárás teli van a várakozás örömével, izgalmával. A gyermek megérkezése pedig még a szerepükre legérettebb házastársakat is próbára teszi. A pároknak az eddig megtanult szerepeiket is többé-kevésbé át kell formálni, új szokásrendszert kell kialakítaniuk. Szeretetigényeiket megosztva, de mégis egyensúlyba tartva kell manőverezniük. Talán ez a házasság legnagyobb próbatétele.

Az anya- és apaszerep megváltoztathatja a szexuális egymásra figyelést

A belső szexuális igény minden ember életében az életkor szakaszaiban folyamatosan változik, formálódik.
A szülőség kezdeti szakaszában viszont külső körülmények hatására formálódik, ami gyakori esetben ellentétes a belső szexuális igénnyel, viszont egy „magasabb rendű” életcél érdekében mégis elfogadják a szülők.

A férjek gyakran arról számolnak be – még ha olyannyira is várták gyermeküket, osztoztak az előkészületben, a lelki felkészülésben –, hogy úgy érzik, rájuk már sokkal kevesebb figyelem, törődés jut a feleség részéről, mint korábban.

Az anyák ezzel szemben a leterheltségükre, fáradtságukra szoktak hivatkozni.

Tipp: Ha a feleség a kezdetektől fogva ügyesen, fokozatosan be tudja vonni a férjét a gyermek körüli teendőkbe, ha nem sajátítja ki magának a csecsemőt, akkor a férj nem érzi kirekesztve magát, és könnyebben megbirkózik ezzel az új helyzettel. Ezáltal megértővé, elfogadóvá és rugalmassá válik a helyzet változásával szemben, és az anya leterheltsége is kisebb lesz, így több idő és energia jut a házaséletre.

A gyermekvállalás kezdeti szakaszában kialakult szexuális szokások a későbbiekben megszokottá válhatnak a házastársak életében, és nem rendeződik vissza a férj-feleség belső szexuális igényéhez. A gyermek 2-3 éves kora körül a kezdeti, gyermekvállalás érdekében hozott tolerancia elkezd fogyni, és a belső igény felszínre akar törni. Gyakori hiba, hogy a házastársak nem igazítják vissza azt a belső igényeikhez.

házasság, szex, szexualitás

Hogyan lehet a szexuális életet újra lángra lobbantani?

Az anyaság és az apaság erősíti a nemi szerepeinket. A szexuális igények ennek megfelelően más minőségűek lehetnek, mint a kapcsolatuk elején megélt intenzitás. Ezt az új helyzetet közösen kell kialakítaniuk a pároknak, illetve kölcsönösen elfogadniuk. Ennek érdekében újra elő kell venni néhány olyan tulajdonságot, amik a kapcsolatuk kezdetén természetes voltak, de a gyermekvállalás körülményeinek hatására nem használták azokat a házastársak.

Ilyen tulajdonságok például:

  1. Elfogadás önmagunkkal, párunkkal és igényeinkkel szemben
    Ez azt jelenti, hogy a testi szükségleteinket, a természeti folyamatokat szégyenérzet nélkül képesek vagyunk elfogadni.
  2. Önismeret és humor
    Az önismeret fontos eszköze a humor. Képessé tesz arra is, hogy saját jellemvonásainkat, értékeinket a fogyatékosságainkkal és az esetleges botlásokkal együtt elfogadjuk.
  3. Spontaneitás – Ez a tulajdonság lehetővé teszi a játékosságot, az élet élvezetének a befogadását és a kellemes időtöltés képességet.

A „jó szülőnek” nemcsak féltő szeretettel nevelő anyának és gondoskodó apának kell lennie, hanem boldog embernek is. Nem kétséges, hogy ez a legnehezebb. Tudnunk kell azonban, hogy mennyire kihat a gyermek egész személyiségfejlődésére, hogy a gondoskodáson túl kapott-e a szüleitől boldogságot is.

Erich Fromm így fogalmazta meg: „Könnyű megkülönböztetni egymástól azokat a gyermekeket – és felnőtteket –, akik csak »tejet« kaptak, azoktól, akik »tejet és mézet« kaptak.”

Teszteld, kihűlt-e a házasságod

Itt van egy viszonylag egyszerű módszer, amivel ellenőrizheted, hogy megvan-e még a kémiai vonzalom közted és a párod között. Ne félj kimondani az igazságot! Bár némelyik kérdés esetleg felületesnek tűnhet, ezek a témák összességükben nagy hatással lehetnek a kapcsolatodra.

 

Cikkajánló:

Tudj meg többet: 10+1 tanács, mielőtt a válás mellett döntesz.