Minden nő másként éli meg a középkorát. És azt is, hogy az életkor előrehaladtával a szerelmeskedés során tapasztalt érzései és élvezetei akár csökkenhetnek is. De vajon mi okozhatja, és egyáltalán lehet-e tenni ellene valamit? Ennek jártunk utána.

Mielőtt végigvennénk azokat a változásokat, amelyek akár tönkre is tehetik a nők szexuális életét, fontos megismernünk néhány fogalmat. És persze tisztázni azt, hogy egyáltalán mi a normális, mikor egészséges a szexuális válasz és funkció.

Az alapelvek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szexuális egészséget nem pusztán a betegség, a diszfunkció vagy a gyengeség hiányaként határozza meg, hanem a fizikai, érzelmi, mentális és szociális jóllét állapotaként is. Ezt a meghatározást nehéz pontosan minden emberre definiálni, mivel minden személynek megvan a maga standardja a szexuális egészségről vagy elégedettségről. Ráadásul ehhez még az egyén kultúrája, háttere, személyes szexuális tapasztalatai és biológiai felépítése is hozzátartozik, ez az egyéni eltérés pedig különösen nagy a nők körében.

Néhány alapelv viszont a legtöbb ember egészséges szexuális válaszában és működésében közös. Az például, hogy bizonyos fokon vágyik a szexre, képes élvezni a szexet, és ki is tudja fejezni a szexuális vágyát és az örömét.

szex, öregedés, menopauza, libidó, orgazmus

Kép: Canva

Zavar a probléma?

Bármilyen szexuális rendellenességnél kulcsfontosságú ez a kérdés. Mert ha például a pár megelégszik azzal, hogy aktív szexuális élet nélkül él, akkor az olyan állapotok, mint a hüvelyszárazság vagy a merevedési nehézség valójában nem jelentenek szexuális zavarokat.

Hasonlóképpen egy nőnek, aki észreveszi ugyan a szexuális vágy csökkenését, nem okozhat gondot, ha nincs kapcsolatban. Ha azonban magas libidóval rendelkező partnerrel találkozik, akkor az alacsony szexuális vágyát kezdheti problémának tekinteni.

szex, öregedés, menopauza, libidó, orgazmus

Kép: Canva

Ha az orgazmus nem elég intenzív – ezek lehetnek az okok

1. Öregedés

A nemi hormonok szintje mind a férfiak, mind a nők esetében csökken az öregedéssel. A férfiak tesztoszteronszintje idővel fokozatosan csökken, ami csökkentheti a vágyat és az orgazmus intenzitását is.

A nőknél a menopauza idején az ösztrogén hirtelen lecsökken, ami miatt – egyes szakértők szerint – a csikló kevésbé érzékeny. Miután sok nő az orgazmusa csúcspontját a csikló stimulálása során éri el, a kevésbé érzékeny klitorisz miatt csökkenhet az orgazmusok intenzitása.

2. Rutin/unalom

Ha egy pár több éve együtt van, akkor olyan rutin alakulhat ki a szexuális együttléteik alatt, ami nem izgatja már olyan intenzitással az egyik partnert (vagy mindkettőt), mint korábban. Ilyenkor a korábban kialakult szokások megváltoztatása segíthet. A párokat arra bátorítják, beszéljenek egymással, hogy minden partner szexuális szükségletei kielégülhessenek.

Ezenkívül azok a férfiak, akik naponta használnak pornográf tartalmú kellékeket, és/vagy maszturbálnak, azt tapasztalhatják, hogy az orgazmusuk kevésbé intenzív vagy kevésbé kielégítő.

szex, öregedés, menopauza, libidó, orgazmus

Kép: Canva

3. Stressz és szorongás

A stressz sokféleképpen befolyásolhatja a szexuális egészséget, beleértve az orgazmust is. Ha valaki nyomás alatt van a munkahelyén, úgy érzi, túlterheltek a családi kötelezettségek, vagy túlaggódja egy romantikus kapcsolat helyzetét, akkor az a szex közben elvonhatja a figyelmét.

4. Alacsony vágy és gyenge izgalom

A szexuális vágy (libidó) vagy az izgalom (a test fizikai felkészülése a szexre) problémái szintén csökkenthetik az orgazmus intenzitását. Ezeknek a problémáknak fizikai és pszichológiai okai is lehetnek, például hormonális hanyatlás vagy kapcsolati konfliktus. A pároknak azt javasolják ilyen esetben, forduljanak szexuálpszichológushoz.

szex, öregedés, menopauza, libidó, orgazmus

Kép: Pixabay

5. Gyenge medencefenék

A medencefenék egy olyan izomcsoport, amely támogatja a kismedencei szerveket. Ezek az izmok hajlamosak legyengülni, ahogy az emberek öregszenek. A műtét, az elhízás és a szülés is gyengítheti őket. A Kegel-gyakorlatok célja a medencefenék izmainak erősítése. A medencefenék tónusát megőrző emberek gyakran tapasztalják, hogy az orgazmusuk intenzitása javul.

6. Fogamzásgátló módszerek

Egyes férfiak azt állítják, hogy az óvszer használata során vannak nehézségeik az orgazmusuk elérésében. Az orális fogamzásgátlók hasonlóan problémásak lehetnek a nők számára is. Fontos megjegyezni, hogy a csökkent orgazmus nem indokolja a fogamzásgátló használatának abbahagyását vagy a nem biztonságos szexet. A pároknak meg kell győződniük arról, hogy megfelelően használják az óvszert. A nők fontolóra vehetik, hogy az orális fogamzásgátlókról egy másik fogamzásgátló módra, például spirálra váltanak.

szex, öregedés, menopauza, libidó, orgazmus

Kép: Canva

A kommunikáció minden szexuális kapcsolat alapvető eleme. Ha a partner orgazmusa csökken, beszéljék meg a párok, hogyan tudnak együtt megoldást találni a problémára.

A probléma megoldása valamikor olyan egyszerű dolgokkal is orvosolható, mint hogy a párok több időt szánnak a kapcsolatukra, segítséget kérnek a párkapcsolati konfliktusuk megoldásában, vagy megváltoztatják a fogamzásgátló módszereket. Az is segíthet, ha párterapeutához vagy szexuálpszichológushoz fordulnak.

Forrás: issm.info, menopause.org

Szeretnéd tudni, hogy tart-e még a szenvedély? Töltsd ki a nagy szextesztet itt!