web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

10 + 1 tanács, mielőtt a válás mellett döntesz

10 + 1 tanács, mielőtt a válás mellett döntesz

Minden házasságban eljön egy bizonyos pont, amikor felszínre kerülnek a megoldatlan párkapcsolati problémák, és van az a pont, amikor lehetséges megoldásként felmerül a válás. Maradjanak vagy váljanak? Mit kell átgondolni ahhoz, hogy kellően jó döntést hozzanak a jövőjüket illetően?

Amikor azt érzed, nincs más megoldás

A hosszú ideje megoldatlan párkapcsolati vita egy házasságon belül oda vezethet, hogy már úgy érezheti az egyik fél, nincs már eszköze arra, hogy megjavítsa, fenntartsa a család egységét, és csak egyetlen egy megoldást lát a helyzetére: hogy meneküljön. Vagyis a válást választja.

Ha benned is elindult ez a gondolat, és megjelent az a bizonyos kisördög, ami egyfolytában a válladon ugrálva azt mondja, hogy válj el, akkor bizony nagyon nehéz helyzetben vagy.
Párkapcsolati tanácsadóként azt tapasztalom, hogy a válófélben lévők leginkább menekülni szeretnének egy számukra nagyon nehéznek tűnő szituációból, nem pedig megoldani azt. Ezért nagyon hízelgő és vonzó a kisördög minden szava, akinek szándékában sem áll visszafordítani a folyamatot. Persze az is előfordulhat, hogy nem vagy most olyan érzelmi helyzetben, hogy egyáltalán békülni akarj, változásokat kezdeményezz a pároddal.

Próbálj higgadtan mérlegelni

Én mégis arra kérlek, hogy próbáld meg a döntésedet úgy meghozni, hogy az minél érzelemmentesebb, racionálisabb és objektívebb legyen. Erre azért van szükség, hogy a későbbiekben ne hozz meggondolatlan, elhamarkodott döntést, amit megbánhatsz. A válás csak egy rövid szakasza az életednek – kb. két évig tart –, ami elmúlik, viszont a hatása egész életedre kihathat. Ha gyermeked van, egészen biztos, ugyanis a gyermek a szüleitől nem tud elválni. Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, és a család a lehető legjobb dolog egy gyermek számára, még ha időnként párkapcsolati vita is van a szülők között.

Válás, Gyűrű

10 dolog, amit a válás előtt meg kell tenned

Mielőtt meghozod a végleges döntésedet, kérlek, nézd át, hogy mi az a 10 dolog, amit válás előtt meg kell tenned, hogy a későbbiekben ne bánd meg azt, és a gyermek ügyében minél együttműködőbben tudjatok kommunikálni:

1. Képzeld el magad két éve múlva

Először ellenőrizd, hogy készen állsz-e a válásra. Igen, tudom, hogy többször átfutott már a fejedben ez a gondolat, hogy elválsz, de mégis arra intelek, hogy a döntésed meghozatala előtt higgadt fejjel gondold végig, hogy a válás milyen hatással lesz rád és a családtagjaid helyzetére. Hogyan, milyen módon változtatja meg az életeteket. Ne hamarkodd el a döntésed!

2. Keresd az okokat!

Gondold végig, hogy mi vezetett idáig, hogy most már a váláson gondolkodsz. Milyen folyamatok, elégedetlenségek vezettek ide. Megtettél-e mindent, hogy megváltoztasd a kialakult helyzetet?

Válás, Kétségek

3. Mi a legnagyobb baj?

Tudom, hogy a válás gondolata érzelmileg megvisel, és ebben a helyzetben nem tudsz higgadtan, érzelemmentesen gondolkodni. Ezért kérlek, azonosítsd a problémát, nézd meg, hogy pontosan melyik területen nem tudtok együttműködni a pároddal.

Területek:
– Érzelmi elhanyagolás – nem figyel rád a párod úgy, ahogy te szeretted volna
– Szexuális téren nincs összhang köztetek (minőségi, mennyiségi probléma)
– Az anyós-após, a barátok nem támogatnak úgy benneteket, ahogy szeretted volna
– Anyagi téren nem tudtok egyezségre jutni (közös vagy külön kassza, pénzbeosztás, hitel)
– Jogi dolgok területén van hiányosság – nem akart(tat)ok összeházasodni, közös ingatlan stb.
– A gyermeknevelés területén nincsenek azonos nevelési elvetek
– Kommunikációs probléma – nem tudtátok megfelelően megbeszélni a problémáitokat

Ha beazonosítottad, már is tisztábban láthatod a helyzetet, és esetleg már nem is olyan rémes a házasságod, mint ahogy azt elsőre gondoltad.

4. Kérj segítséget!

Kérj szakmai segítséget, akár egyedül is. A párkapcsolati tanácsadó abban segíthet, hogy a benned kialakult elégedetlenségedet megfelelően kezeld. Ugyanis hajlamosak vagyunk a másik hibáját felnagyítani, és a sajátunkat elnyomni. A racionális döntés meghozatalához pedig elengedhetetlen, hogy objektíven kezelj mindent. Ne kösd ahhoz a segítség kérésedet, hogy a párod veled jön-e vagy sem.

Válás, Vita

5.Beszélj nyíltan, őszintén a pároddal

Életetek ezen időszaka valószínűleg a párkapcsolatotokban megélt legmélyebb pont. Ezt csak őszinte, nyílt kommunikációval lehet kezelni. Ekkor van lehetőség megváltoztatni a megoldatlan párkapcsolati problémákat, illetve ha mégis a válás mellett döntesz, akkor is tartoztok magatoknak annyival, hogy feltárjátok a múltbéli hibákat. Ezzel lehetőségetek nyílik arra is, hogy a következő kapcsolatba ne vigyétek tovább ezeket a hibákat, így ezáltal minőségibb párkapcsolatra van lehetőségetek.

6. Légy türelmes

Ne légy türelmetlen! Valószínűleg ez lesz a legőszintébb beszélgetés a házasságotok alatt, ami létre fog köztetek jönni. Meglepődhetsz, hogy mennyire másképp éltétek meg a házasságotokat, egymásra csodálkozhattok, hogy nem is tudtatok egymás sérelmeiről. Ehhez időre van szükség, hogy mindkét fél megfelelően kezelje. Ha hirtelen rátámadsz a párodra, és ráöntöd az összes sérelmedet, akkor valószínűleg ő védekezni fog, illetve visszatámad. Adj neki időt, hogy átgondolja ő is ezeket a dolgokat. Gondolj bele, te mennyi ideje fontolgatod a válást. Ha ő most hall róla először, ne várd el tőle, hogy rögtön elfogadja a javaslatodat.

Válás, Kettészakadás

7. Adj időt magatoknak

Mikor nyíltan a felszínre kerülnek a régóta elnyomott problémák, akkor időre van szüksége mindkét félnek, hogy feldolgozhassa. A feszültség olyan nagy lehet kettőtök között, hogy már úgy érzetheted, képtelen vagy elviselni magad mellett a párodat. Erre jó megoldás lehet, hogy megbeszélitek közösen, hogy egy kis időre külön szobában alszotok. Ezáltal mindkettőtöknek lesz egy intim, magányos tere, ahol elkülönülhet, átgondolhatja a múltbeli eseményeket és azt, hogy milyen értékek fontosak számára a családjában. Ez az időszak kellő elmélyülést eredményez.

8. Ne a gyerek előtt!

Minden párkapcsolati problémát vagy a válással kapcsolatos dolgot csak kettesben beszéljétek meg. Ehhez minden körülmények között ragaszkodjatok, bár a gyermekek érzik a kettőtök között kialakult feszültséget, ezért próbáljátok minél kevésbé felszínre engedni ezt. Mindig kommunikáljátok le előre, hogy hol és mikor fogtok beszélgetni erről. Gondoskodj a nyugodt légkörről, kapcsoljátok ki a telefonokat, és csak egymásra figyeljetek. A gyermekek ügyében ugyanúgy kommunikáljatok, mint eddig, mivel ez a válás után sem fog változni. Ne a gyereket használd üzenőfalnak!

Szétszakad család

9. Készíts pénzügyi tervet

Gondold végig, hogy miből fogsz élni, mennyi lesz a jövedelmed válás után. Miből fogod fizetni a te és a gyermeke(i)d fenntartásához szükséges dolgokat? Esetleg ha van hiteletek, hogyan lesz a továbbiakban rendezve.? Hogyan lesz kifizetve az ingatlan tulajdoni hányada a másik félnek? Mennyi idő ezt lerendezni? Van-e megtakarításod? Elég-e ahhoz, hogy átvészeld ezt az átmeneti időszakot?

10. Keress fel egy ügyvédet

A döntésed meghozatala előtt kérj jogi tanácsot egy családjogásztól. Fontos, hogy családjogásszal konzultálj először, ezután kérj konzultációt a vagyoni dolgokkal kapcsolatban. Sokan elkövetik azt a nagy hibát, hogy első helyre helyezik a vagyoni biztonság megszerzését, mint hogy a gyermekkel kapcsolatos járulékos kérdéseket tisztáznák, és egyeznének meg. Sajnos beleesnek abba a csapdába, hogy ha a vagyoni dolgokban nem tudnak megegyezni, akkor a gyermeket használják fel bosszúként.

+ 1 Örökre együtt

A döntésed meghozatalakor vedd figyelembe, hogy minden területen elválhatsz a házastársadtól, megszakíthatod vele az érzelmi, szexuális kötődésedet, anyagilag-jogilag kettéválhattok, de ha már gyermeketek van, akkor a gyermekkel kapcsolatos dolgokban nem tudod megszakítani végleg vele a kapcsolatot. Így a válás után is együtt kell működnöd a volt házastársaddal, ha esetleg elváltok.

 

Készülj fel, nehéz lesz

A válás nem könnyű, és nem olcsó. Egy hosszan tartó stresszes állapot, ami alatt nehéz összpontosítani magadra, a gyermekeidre, a munkádra vagy bármi másra az ügyben. Ha valóban a válás az, amit szeretnél, akkor koncentrálj arra, hogy minél egészségesebben, gyorsan, kevésbé fájdalmasan zajlódjon le. Ezért csak akkor vágj bele, ha valóban kész vagy rá, és teljes mértékben felkészültél – akkor képes leszel megbirkózni az előtted álló kihívásokkal.

A válásod valamikor véget ér, a kisördög elmegy a válladról, de az elveszett idő, az emberek vagy dolgok, amelyeket elhanyagoltál, esetleg elvesztek ez idő alatt, nem pótolhatók.

 

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit