web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Ilyen helyek nincsenek máshol!
– felfedeztük Észak-Magyarország csodáit

Ilyen helyek nincsenek máshol! <br><span style='font-size:12px;'> – felfedeztük Észak-Magyarország csodáit</span>

Jártál te már valaha egy hegy gyomrában? És láttál-e már őszi napfelkeltét? No és próbáltál-e már lápi tőzegen ugrálni? Ha minden kérdésre nemmel válaszoltál, akkor mindenképpen el kell látogatnod az Aggteleki Nemzeti Parkba és annak környékére. Ott ugyanis ezernyi csodát találsz – ezek közül mutatunk meg most néhány igazán különlegeset.

Rudabányai-tó

Hallottál már a borsodi tengerszemről? Ez a Rudabányán található bányató Magyarország legmélyebb tava és persze az egyik legveszélyesebbje is, ahol szigorúan tilos fürdeni. A tóban régóta élnek halak, a gyerekeknek ajánlott kis vödröt is vinni, hogy tudjanak a parton játszani. A tóhoz érdemes napközben ellátogatni, mivel az őszi-téli időszakban korán sötétedik, és gyorsan lehűl a levegő. A tóhoz egy nagyjából 1 km-es út vezet, fent egy fizetős parkolóban (autónként 500 forint) lehet megállni, mellette pedig van egy picike büfé is.

A tóhoz érve meglátogathatjuk a kilátópontot és a fotópontot, de akár le is sétálhatunk a vízhez. Az út babakocsival is könnyen járható. Itt jártunkban érdemes felkeresni még a Rudapithecus Látogatóközpontot, a Bányászattörténeti Múzeumot és a Látványtárat is (amelyet Majomszigetnek is neveznek; ez a terület hazánk egyik legértékesebb őslénytani lelőhelye).

Extra tipp:

Ha elég bátor vagy, akkor érdemes a tó mellett jobb oldalt kisétálni a sziklafalakhoz, ahol kicsit jobban rá lehet látni a tóra. Korlát nincs sehol, így fokozottan figyeljünk a gyerekekre!

Tudtad-e? E környéken találták meg a híres Rudapithecus hungaricus állkapocstöredékét, amelyet azóta is csak Rudiként emlegetnek. Noha a faj képviselőit több európai helyszínen is megtalálták már, a rudabányai a legrégibb és a leggazdagabb lelőhely.
Aggtelek, kirándulás, túra, barlang, nemzeti park

Kép: Pajor Csilla

Baradla barlang

Kisgyermekes családoknak szuper választás a Baradlamanó túra, amely gyerekekre tervezett szakvezetéssel történik. A barlangban sok a lépcső, így nem alkalmas babakocsival való közlekedésre. A túra hossza 1 km, és kb. 1,5 óra alatt járható be a kicsikkel. A Hangversenyterem minden gyermeket lenyűgöz, ugyanúgy, amikor egy-egy állatka alakját kell megtalálni a cseppkövekben. A barlangban állandó 10 fok van, így érdemes rétegesen felöltözni, akár kesztyűt is hozni. A barlangból kiérve lehet egy jót enni akár a Baradla Étteremben vagy a büfésoron. A barlang bejáratnál van egy hatalmas füves mező játszótérrel.

Aggtelek, kirándulás, túra, barlang, nemzeti park

Kép: Pajor Csilla

Extra tipp:

Ha a gyerekek bírják még energiával, akkor az étterem mellett található egy kis látogatóközpont. Itt érdemes benevezni kincskereső játékra, ami összesen 6 állomásból áll. A gyerekek kapnak hozzá felszerelést is, és a végén ajándék is jár azoknak, akik jól teljesítették a feladatokat. A tanösvény kb. 1 km hosszú és 1 óra alatt teljesíthető, sőt egy része babakocsival is járható.

Aggtelek, kirándulás, túra, barlang, nemzeti park

Kép: Pajor Csilla

Napfelkelte Aggteleken

Az aggteleki kirándulás sokak számára ottalvós hétvégékre tervezett. Ha a környéken szállunk meg, akkor keljünk korán, öltözzünk fel rétegesen és melegen, majd sétáljunk ki a mezőre! A táj csoda szép, hideg fuvallat érződik mindenhol, látszik a dér. Ha szerencsénk van, láthatunk teheneket, lovakat az utunk során, sőt akár rókákat is.

Aggtelek, kirándulás, túra, barlang, nemzeti park

Kép: Pajor Csilla

Mohos-tavak

Fokozottan védett természetvédelmi terület. Érdekessége – a növény- és állatvilágán kívül – a tőzegmohalápjai és a természetes növénytársulásaik megóvása. A túra 5,5 km hosszú, körülbelül 4 óra alatt kényelmesen teljesíthető. Babakocsival az út járhatatlan, mivel teljesen bemegy az erdő mélyére. Kérjünk mindenképpen szakvezetőt a kiránduláshoz, akitől rengeteg érdekességet tudhatunk meg. Érdemes gyűjtőjátékot szervezni a kicsiknek, a táskájukba szedhetik a fáról lehullott leveleket és terméseket, és mindeközben megtapogathatják a tőzeget és a fákon lévő mohát is.

Aggtelek, kirándulás, túra, barlang, nemzeti park

Kép: Pajor Csilla

Edelényi kastély

Nagyszerű élmény a gyerekek számára, hogy számukra is tartanak tárlatvezetést a kastélyban, csak egy kicsit másképpen. A múzeumpedagógus beöltözve fogadott. A gyerekek megtanultak meghajolni, táncolni, egyenesen menni (könyvvel a fejükön), majd egy 20 perces 3D-s mozifilmet néztek meg a kastély festőjéről. Ezután élvezet volt végigjárni a szobákat, ahol a gyerekek folyamatosan láthatták a filmben megjelent alkotásokat.

Aggtelek, kirándulás, túra, barlang, nemzeti park

Kép: Pajor Csilla

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit