web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Szagtalanítás természetesen

Szagtalanítás természetesen

Van egy gyufaszálad? És egy régi pólód? Esetleg még akad egy kis pálinka is a spájzban? Ha hiszed, ha nem, ezek mind-mind hozzájárulnak otthonod friss levegőjéhez, jó illatához. Csak egy kis varázslat az egész – Nagy Réka, Ökoanyu elárulja a tuti receptet.

WC-illatosító helyett egy szál gyufa

Ennyire egyszerű lenne? Igen. A szagsemlegesítéshez elég egy gyufaszálat meggyújtani, kicsit égni hagyni, majd elfújni. A légfrissítők, illatosítók felső légúti problémákat, allergiát okozhatnak. Az Európai Közösség légzőszervi egészségügyi felmérése 10 európai országból 3500 ember légzőszervi egészségi állapotának változását követte kilenc éven át. Feljegyezték az asztmát, a köhögéspanaszokat a vizsgálat során, továbbá azt is, hetente hányszor használ az illető tisztítóeszközöket. A kutatók az adatokból arra a következtetésre jutottak, hogy ha hetente akár egy alkalommal is használunk a takarításhoz bútorápoló, ablaktisztító vagy légfrissítő sprayt, már akkor is 3-5 százalékkal megnöveljük a felnőttkori asztma kockázatunkat. A spray-k veszélyességét korábban már munkaegészségügyi vizsgálatok igazolták; az otthonunkban elkerülhető a légfrissítők használta akár egy szál gyufával is.

Szagtalanítás, gyufa

Kép forrása: Pixabay

Levendulazsák egyszerűen

A szekrények természetes illatosítója a levendula, amelyből otthon pillanatok alatt kis labdácskákat készíthetünk. Elég hozzá egy régi póló vagy harisnya, beletesszük a levendulát egy kis szalaggal átkötve (vagy anélkül), és már dolgozhat is a szekrényben.

Nátha elleni szobaparfüm

Egyszerű recept, nem kell hozzá sok minden, csak némi alkohol és három illóolaj. Kiváló, frissítő szobaillatosító, amely antibakteriális, vírusölő hatása miatt segíthet távol tartani a takonykórt.

Hozzávalók:

  • gyógyszertári alkohol vagy vodka
  • 10 csepp citromillóolaj
  • 5 levendula-illóolaj
  • 5 teafa-illóolaj
  • 50 ml-es pumpás üvegcse (patikában beszerezhető)

Az üveg aljára öntsünk egyujjnyi alkoholt, nyugodtan lehet vodka is, ha van otthon. Ebbe cseppentsünk 10 csepp citromillóolajat, 5 csepp teafát és 5 csepp levendulát.
A legjobb, ha egy éjszakára hagyjuk az olajokat az alkoholban, és csak utána öntjük fel vízzel, de akár rögtön is megtehetjük ezt.

Szódabikarbóna mint szagsemlegesítő

Ha a cipőbe vagy a hűtőszekrénybe egy kis üvegbe vagy fémtetőbe tesszük, rövid időn belül eltűnnek a nem kívánt szagok.

Szagtalanítás, szódabikarbóna

Kép forrása: Pixabay

És ha már szag… A szódabikarbóna alapanyaga az otthon könnyen elkészíthető krémdeónak is.

A gyári dezodorokkal kapcsolatban sok az ellentmondás. A leginkább vitatott összetevő az alumínium, és ami ritkábban merül fel ezekkel a termékekkel kapcsolatban, de Réka számára kérdéses a szintetikus illatanyagok használata is, amelyek nagyon erősen allergizálhatnak. (Érdemes ellenőrizni a kremmania.hu oldalon a dezodorunk összetevőit.)

Íme a recept, ami elkészítési elveit tekintve leginkább egy bögrés sütihez hasonlít:

  • 2 ek. sheavaj
  • 2 ek. kukoricakeménytő
  • 2 ek. szódabikarbóna
  • 10-30 csepp – igény szerint – illóolaj
  • Ajánlott olajok: citrom-, teafaolaj, kubebaolaj

A sheavaj felmelegítve fogadja csak be a többi anyagot, ezért vízgőz felett, egy edényben olvasszuk fel. Ha már híg, tegyük bele a száraz összetevőket, és jól keverjük el. Amikor még lágy, de már nem forró, akkor tegyük bele az illóolajokat.

Szagtalanítás, shea vaj

Kép forrása: Blans

Nem kell megijednünk attól, hogy enyhén folyós, meg fog szilárdulni. Ha sikerült tartályba tölteni (ilyenkor jól jön egy korábbi dezodoros doboz, de bármilyen tégely megteszi), mehet a hűtőbe. Melegben célszerű csak használatkor előszedni. Egy borsónyit használjuk belőle hónaljanként.

Idő kell az átállásra

Ha először próbálkozunk ilyen szerekkel, egy dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartani: a szervezetnek idő kell, amíg átáll az új rendszerre. Ez bizony pár hétig is eltarthat, addig türelmesnek kell lenni. Érdemes olyan időszakra időzíteni a váltást, amikor nincs túl sok helyen megjelenésünk. Ez idő alatt, ha szükséges, lehet valamilyen enyhe dezodort használni, a többi napon pedig az általunk kevert, házi verziót. Az átállás után már általában megbízhatóan működnek a természetesebb szerek is.

Előfordult már, hogy valakinek érzékeny volt a bőre a szódabikarbónára, ilyen esetben felezzük le az adagot. Hasznos tipp lehet, hogy ahogy fogy a dezodorunk, az aljára kicsit leülepszik a szódabikarbóna, ezért lehet, hogy csak a végén lesz kicsit zavaró (vagy soha, illetve egyáltalán nem, de ez alkat- és bőrfüggő). Ha azt tapasztaljuk, hogy amikor a tégely vége felé érünk, kipirosodik a hónaljunk, akkor télen a radiátorra, nyáron a napra tegyük, amíg picit megolvad, és keverjük újra.

A recept valóban ennyi. A szódabikarbóna szagtalanít, az olajok illatosítanak, fertőtlenítenek, a vajtól kenhető lesz, és hidratál, regenerál.
Nagy Réka szerint a szódabikarbóna a zöldháztartás kamillateája. Valóban, több mindenre is jó, mint a szagsemlegesítés, de erről majd legközelebb mesélünk.

További praktikák és lehetőségek a vegyszermentes háztartásért: okoanyumag.hu.

Források: Ökoanyu Magazin, HáziPatika

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit