web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Így neveljük a gyerekeinket környezettudatossá

– 8 egyszerű tipp szülőknek

Így neveljük a gyerekeinket környezettudatossá <br><p class='alcim'> – 8 egyszerű tipp szülőknek</p>

Sok szülő mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekeknek olyan dolgokat tanítsanak meg, amelyeknek a kicsik hasznát veszik majd felnőttként. Ám gyakran kihagynak egy nagyon fontos tényezőt: a környezettudatosságot. Íme néhány tipp – és meglátod, nem is olyan nehéz zöldtémában jó irányba terelgetni a csemetédet.

Az, hogy környezetbarát gyereket nevelj, talán bonyolultan hangzik, de hidd el, nem az. Jó, ha ezt a hozzáállást már gyerekkorukban megismerteted velük, hiszen ezáltal felnőttként ez lesz számukra a természetes. Először olyan egyszerű dolgokat kell nekik megtanítanod, amiket napi szinten csinálhatnak, addig, amíg az életük részévé válnak.

Sok módja van annak, hogyan érheted el gyermekeidnél, hogy törődjenek a környezetükkel. Ha az egyik opció nem válik be, ne aggódj, rengeteg más lehetőség van még terítéken, de fontos, hogy megtaláld azt, amelyik a legjobban illik gyermekedhez.

környezettudatos nevelés, tippek, kertészkedés, faültetés, szülői felelősség, környezettudatos

Kép: Unsplash

Így kezdd el!

Az első lépés a környezettudatosság felé az, ha megmutatod nekik, hogy a kint töltött idő milyen nagy érték. Menjetek el túrázni, horgászni vagy csak a közeli parkba játszani, hidd el, élvezni fogja, és jó élményekkel kapcsolja össze a kint töltött időt. Emellett elengedhetetlen, hogy már gyerekkorban megismertesd vele a szemét szétválogatása és az újrahasznosítás fontosságát.

A kezdő lépések közé sorolható még a kevesebb vízhasználat, például fogmosás közben, és a környezetbarát közlekedési eszközök használata is. De ez csak a felszín, rengeteg olyan dolog van még, ami segít abban, hogy gyermekedből környezettudatos felnőtt váljon. Nézzük, melyek ezek!

 1. Kertészkedés
  Az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy gyermekünk ökotudatos nevelést kapjon, az az, ha megtanítjuk kertészkedni. A tevékenység közben ismertesd meg vele annak a folyamatát például, hogy hogyan lehet újrafeldolgozott hulladékot tartalmazó trágyát létrehozni, és mondd el neki azt is, hogy ez tápanyagot termel a növényeknek. Rövid időn belül megszereti az újrahasznosítást, ha látja az általa termesztett zöldségek növekedését.

  környezettudatos nevelés, tippek, kertészkedés, faültetés, szülői felelősség, környezettudatos

  Kép: Unsplash

 2. Az állatok szeretete
  Az állatokat nagymértékben érinti a környezetszennyezés, és ezt el kell magyarázni a gyerekeknek. Vigyük olyan helyekre már kis korától kezdve, ahol állatok vannak. De kezdhetjük azzal is, hogy háziállatként kap egy madarat, halat, hörcsögöt, cicát vagy kutyát. Vond be olyan feladatokba, mint a házillat megetetése, sétáltatása, továbbá elviheted állatkertbe is, ahol sok más állattal találkozhat. Utána magyarázd el neki, hogy mennyire fontos a környezet tisztán tartása, mivel a hulladék káros hatással van az állatokra és az élőhelyükre. Meséld el neki, hogy milyen károkat okoz a természetben egy vízbe dobott szemét!

  környezettudatos nevelés, tippek, kertészkedés, faültetés, szülői felelősség, környezettudatos

  Kép: Unsplash

 3. Faültetés
  A fák nagyon jót tesznek a környezettel, fontos, hogy a gyerek ezt minél előbb megtanulja. Ennek szórakoztató módja lehet például az, ha minden születésnapján ültettek egy fát, de az is jó, ha olyan faültetéses eseményekre viszed el, amelyeket különböző egyesületek szerveznek. Ilyen esemény lehet például a Föld napja is. A folyamat során tanítsd meg neki, hogy mit tesznek a fák a környezetért, és miért fontos, hogy ne vágjuk ki azokat. Ha még kreatívabb szeretnél lenni, gyűjts képeket a környezetetekben lévő fákról, mutasd meg neki, és közben mesélj el egy-két érdekességet mindegyik fajtáról. Ily módon a környezettel kapcsolatos tudását is bővítheted.

  környezettudatos nevelés, tippek, kertészkedés, faültetés, szülői felelősség, környezettudatos

  Kép: Pexels

 4. „Csináld magad” projektek
  Iktass be kreatív elfoglaltságokat is, mint például kartondobozok, WC-papír-tekercsek, műanyag palackok és üvegek újrahasznosítása. Ezek szórakoztató módjai annak, hogy lekössük a gyerekeket, úgy, hogy közben fejlődik a kreativitásuk is. Ilyenkor meg tudjuk mutatni nekik azt, hogy egy kis fantáziával a szemetet művészetté, valami hasznossá lehet alakítani.
 5. Házi tisztítószerek
  Használj házilag készített tisztítószereket vegyszerek helyett! Menj biztosra, hogy a gyermeked lássa, amit csinálsz, és később leutánozza majd ezt a szokásodat. Mutasd meg neki a természetes összetevőjű termékek előnyeit a vegyszerekkel szemben – ezt kezdd olyan egyszerű dolgokkal, mint például az ecet és a szódabikarbóna használata a fürdőszobai csempe és kád tisztításához. Használj kókuszolajat, olívaolajat vagy teafaolajat azért, hogy távol tartsd a tetveket. A gyereked egy idő után látni fogja, hogy a természetben minden megvan ahhoz, hogy félretehessük a vegyszereket.

  környezettudatos nevelés, tippek, kertészkedés, faültetés, szülői felelősség, környezettudatos

  Kép: Unsplash

 6. Takarítás
  Tanítsd meg neki, hogy vegye fel a szemetet maga után, és a megfelelő helyre dobja ki. A gyermekednek tudnia kell, hogy a szemetelés rossz dolog, tisztában kell lennie azzal, hogy hogyan takarítson el maga után, és hogyan gyűjtse szelektíven a hulladékot.
 7. Közösségi programok
  Vonj be más szülőket is olyan programokba, amelyek jó hatással vannak a környezetre. Szervezz faültetést vagy kertészkedést, ahova mindannyian elviszitek a gyerekeket, és megmutatjátok nekik a növények életének fontosságát. Olyan programokat is szervezhetsz, ahol újrahasznosított anyagokból készült játékokat használtok.

  környezettudatos nevelés, tippek, kertészkedés, faültetés, szülői felelősség, környezettudatos

  Kép: Pexels

 8. Rajzfilmek a környezet megmentéséről
  Nagyon sok olyan videó, mesefilm van gyerekeknek, amik a környezet megóvásának fontosságáról szólnak. Ha a gyereked ilyen műsorokat néz, amellett, hogy szórakozik, még tanul is valamit. Másrészt vásárolj neki olyan képregényeket, amelyekből megtanulhatják, hogy hogyan vigyázzanak a környezetükre.

Ha egy kicsit böngészel az interneten, rengeteg más opciót találsz még arra, hogy hogyan nevelj környezettudatos gyereket. A fontos az, hogy ezt a nevelési fajtát szórakoztató módon alkalmazd, így biztos lehetsz benne, hogy nem fogja elfelejteni, és egy szerető, környezetéről gondoskodó felnőtt válik majd belőle.

Forrás: Conserve Energy Future

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés