Mindig is kíváncsi voltam, milyen lehet egy fényűző divatbemutatón részt venni, így nem volt kérdés, hogy az első adandó alkalommal élek a lehetőséggel. Hermelin Stilo, alias Kövesdi Rita stílustanácsadó társaságában részt vettem az Inspiráló Nők exkluzív divatbemutatón, ahol csodás ruhákat és kiegészítőket láthattam.

De előtte még bevillant: mit fogok felvenni? „Dresszkód: hölgyeknek elegáns, koktélruha, uraknak ing és sötét nadrág/farmer” – állt a meghívón. Az uraknak ennyi is elég az elegáns megjelenéshez? Egy sötét farmer, egy ing, és slussz-passz? Mi bezzeg törhetjük a fejünket a tükör előtt állva, amikor végre elszabadulunk a munka-gyerek-háztartás szentháromságából egy elegáns eseményre.

A stílustanácsadó tippje

A koktélruha alapvetően a térd körüli hosszt jelöli, az ennél hosszabb, földig érő ruha már lehet túl sok, ha nagyestélyiről beszélünk, az ennél rövidebb pedig túl kevés. Egy miniruha ugyanis közönséges hatást kelthet, bármennyire is jó lábai vannak az illetőnek – nem véletlenül írják rá a meghívókra a dresszkódot. A félformális események (= koktélruha) műfajában viszont így is rengeteg lehetőség rejlik. Ha szeretnénk kitűnni a tömegből, inkább a textúrákkal, a színekkel, rafinált szabásvonalakkal érdemes variálni.

Esti szettem

Egy okker, térd alá érő selyemruhában és egy művelúr kabátkában indultam hát útnak, Rita pedig okker bőrdzsekit vett a fekete, pánt nélküli ruhája fölé. Össze is nevettünk a taxiban, hogy milyen remekül összeöltöztünk, az ősz színei úgy tűnik, megihlettek mindkettőnket.

divatbemutató, inspiráló nők, divat, nő, tervező

Kép: Hermelin Stilo, Balla-Szabó Viktória

Hús-vér nők

A terembe lépve egy pohár fehérbor társaságában foglaltuk el a helyünket az első sorban. Kellemes élő zenei betétekkel kiegészülve elkezdődött a műsor. Az est háziasszonya Geszler Dorottya volt, aki gyönyörű korallpiros ruhában kápráztatott el minket.

Elsőként a tüllkreációiról ismert ME&KA modelljeit láthattuk. Karnyújtásnyira libbentek el előttünk az új kollekció modelljei. Rögtön feltűnt, hogy hús-vér nők a modellek, különböző testalkatúak és életkorúak. A hangulat kicsit esküvős volt, a fehér tüllruhákat azonban kézzel festett színes alj díszítette.

divatbemutató, inspiráló nők, divat, nő, tervező

Kép: Hegedűs Bence

Másodikként Barb Tailor egyedi kiegészítői ejtették ámulatba a publikumot. A márka neve alatt vásárolhatók például táskák, övek, pénztárcák.

A stílustanácsadó tippje

A félköríves formák, a szívecskék és a rengeteg erőteljes szín engem a 60-as évek hippikorszakára emlékeztet. Vidámságra és felszabadultágra pedig nagy szükségünk van a pandémia után nekünk is. Ezeket a darabok nagyon jól feldobnak egy egyszerűbb, farmer-pólós összeállítást, de egy elegáns monokróm szettbe is jól beilleszthetők.

divatbemutató, inspiráló nők, divat, nő, tervező

Kép: balról, Hegedűs Bence, Balla-Szabó Viktória

Barbara bemutatkozásában arra biztatta a nőket, hogy csatlakozzanak egy számukra kedves női közösséghez, és legyenek boldogok. Szép gondolat, amit jól alátámaszt, hogy milyen klassz, ha maroknyi női tervező összefog, és egymást támogatva mutatják be kreációikat.

divatbemutató, inspiráló nők, divat, nő, tervező

Fotó: Kálomista-Könczöl Alexandra

Fókuszban a középkorú hölgyek

Az első felvonás lezárásaként a nemrég született Noor márka sokoldalú modelljei kápráztattak el bennünket. Az aszimmetrikus szabású, laza ruhák mellett igazán nőies darabok is szerepeltek. A Noor fókuszában a középkorú hölgyek állnak, szeretnének nekik megfelelni, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

A stílustanácsadó tippje

Nekem a Noor ruhák voltak az abszolút kedvenceim, mert minden tekintetben megfelelnek a mai nők elvárásainak. A kényelem és az elegancia ötvözése jól észrevehető törekvése volt a tervezőnek a minőségi kidolgozás mellett. Rengeteg tehetséges magyar tervező van a piacon, azonban nem mindenki fordít kellő figyelmet a minőségre, pedig enélkül esélyük sincs felvenni a versenyt a fast fashion dömpinggel.

divatbemutató, inspiráló nők, divat, nő, tervező

Kép: Hegedűs Bence

Üzenet az anyáknak

A szünetben megkerestük Geszler Dorottyát, aki az Anyamagazin olvasóinak is üzent:

„Az anyaság igenis összefér az önmegvalósítással és a nőiesség megélésével, legyünk bátrak.”

Én ma nagyon bátornak éreztem magam az okker ruhámban, mert magam mögött hagyhattam a hétköznapokat. Dorottyáról egyébként kiderült, hogy 26 éve vegetáriánus, amióta a kislánya megszületett.

A show második részében Verók Adrienn selyemdizájner alkotásai keltek életre a kifutón. Adrienn arra is figyel, milyen színtípusba tartozik a kliense, és ennek megfelelő sálat készít vagy ajánl neki.

A stílustanácsadó tippje

Gyakran mondom az ügyfeleimnek, hogy legyenek kicsit kreatívak, amikor kendőt viselnek. A nyakba kötésen túl díszítheti a táskánkat, viselhetjük övként vagy hajpántként, és amit most is láttunk, hogy önálló ruhadarabként is működhet rafináltan megcsomózva. A színtípusunk ismerete pedig olyan alapvető információ magunkról, amit aztán egész életünkben remekül hasznosíthatunk. A megfelelő ruhák, a frizura és a smink mellett még a lakberendezésben is óriási segítségünkre van, ha tudjuk, miért választunk bizonyos színeket.

divatbemutató, inspiráló nők, divat, nő, tervező

Kép: Németh Kata

Vevőre szabott viselet

Az estet a NAGEA zárta. A márkára jellemző, hogy először a megrendelő testalkatát elemzik, és ahhoz terveznek ruhákat. Nem konfekcióméretet szeretnének eladni, hanem tökéletesen a vevőre szabott viseletet. Ügyelnek arra, hogy az anyagot teljes mértékben felhasználják, ezáltal ne termeljenek felesleges hulladékot.

Zero waste

Hermelin Stilo stílustanácsadótól megtudtuk, hogy a Nagea tervezőjének, Kálomista-Könczöl Alexandrának a saját kreációi mellett még arra is maradt energiája, hogy mentorprogramot hozzon létre, amely keretében három ifjú stylist/tervező munkáit is láthattuk a zero waste jegyében.

divatbemutató, inspiráló nők, divat, nő, tervező

Kép: Hegedűs Bence

Nagybetűs nők

Az Inspiráló Nők divatbemutató középpontjában a hétköznapi, ugyanakkor nagybetűs nők álltak, amibe mi, anyák is beletartozunk. Jó volt érezni és látni, hogy a tervezők nem sablonokban, hanem egyéniségekben gondolkoznak, és bármilyen is a testalkatunk, tökéletesen hozzánk passzoló öltözéket kaphatunk, amiben elbűvölően jól érezzük magunkat.

Vonulás mosollyal

Az est hangulatát jól illusztrálja, hogy az egyik modell táncra perdült a kifutón, faarcú vonulás helyett teli szájjal mosolygó nők varázsoltak el minket.