web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Ezt tedd, ha hullik a hajad vagy őszülsz

– Oros Bogi fodrász, hairstylist válaszol

Ezt tedd, ha hullik a hajad vagy őszülsz  <br><p class='alcim'> – Oros Bogi fodrász, hairstylist válaszol</p>

A hajamba túrok, és ahogy végighúzom a kezemet, benne marad pár kihullott szál. Ez már a vég? Máskor pedig a tükörbe belenézve megint egy új ősz hajszálat látok. Kihúzzam, vagy ne? Ismerős dilemma? Adunk néhány tippet!

Hajhullás

„Télen egyébként is jobban hullik a hajunk. Az anyáknál ebben több faktor is közrejátszik, például a terhesség, a szoptatás, a kialvatlanság is hatással van hajkoronánkra. Nemtől függetlenül, a stressz miatt szintúgy előfordulhat fokozott hajhullás, amihez a jelenlegi koronavírus-helyzet is jelentősen hozzájárul” – nyugtat meg Bogi. – „Ilyenkor kifejezetten energetizáló készítményeket, sampont, balzsamot, ampullát szoktam javasolni, amelyek felerősítik az elgyengült hajszálakat, így a kismamák hamarabb visszanyerhetik régi hajkoronájukat.”

Nemcsak a bőrre, de a hajra is hat, hogy mit eszünk. A karácsonyi lakomázások és többletkalóriák befolyásolják az anyagcserét, ami a frizuránkon is meglátszik: fénytelen, sprőd, száraz és töredezett lehet miattuk hajunk.

„Aludj eleget! Igyál eleget! Egyél jó minőségű ételeket!” – mondja Bogi. – „De ezenkívül a genetika is meghatározza, hogy mennyire ellenálló a hajunk, illetve mennyi hajhagymánk van. Érdemes megnézni a nagyszülőket, szülőket. Nekik milyen típusú a hajuk, hány éves korukban kezdek el őszülni? Nagyjából ez vár ránk is.”

Orosz Bogi, Hajápolás, Hajhullás, Fodrász, Hairstylist

Oros Bogi fodrász, hairstylist

Mit tehetünk hajhullás ellen?

„Meg kell vizsgálni, hogy mi lehet a hajhullás oka. Több vendégemnél is előfordult, hogy egyszerűen az oldalfekvéstől (ahogy a babáknak is) kikopott a hajuk. Ezt úgy tudjuk leellenőrizni, ha megnézzük a párnánkat, és megkeressük a kihullott szálat. Ha egyik végén sincsen hagyma, akkor letört a hajszál. Ilyen hajszáltörés lehet az oka annak is, ha úgy érezzük, hiába növesztjük a hajunkat. Látjuk, hogy nő, a lenövés látható, ha rendszeresen festjük a hajunkat” – mondja Bogi. – „Ez a töredezettség egyértelműen a nem megfelelő hajápolásból fakad, aminek orvoslásában a fodrászunk tud segíteni a hajminőségünkhöz illő, professzionális termékek kiválasztásában.”

„Előfordulhat, hogy a »gyedkonty« vagy a gyakori lófarokhordás miatt úgy érezzük, hogy több hajszálunk hullott ki, mert mondjuk egész nap, de akár több napon keresztül is így hordjuk a hajunkat. Emiatt se aggódjunk. Teljesen természetes a hajhullás, akár 50–100 szál is kihullhat egy nap” – emlékezik vissza Bogi a vendégeinél előforduló okokra.

Több szépészeti beavatkozás is létezik a kopaszodás ellen, vagy amivel dúsíthatjuk hajkoronánkat. Általában a férfiaknál fordul elő gyakrabban a hajbeültetés. Nekik azért előnyös, mert ez a műtét rövid frizuránál lehetséges megoldás. A nőknél a hajhosszabbítás népszerűbb, amely ugyanúgy közérzetjavító hatással is bírhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mindenképp akkor, ha magad is érzed, hogy régóta jóval ritkásabb a loboncod.

Illetve akkor is, ha sávokban vagy foltokban hullást tapasztalsz – ennek a testben lévő gyulladás vagy idegrendszeri oka lehet.

hajápolás, hajhullás, őszülés

Őszülés

Samantha Jones: „Ha egy ősz szálat kihúzol, hét új jön gyászolni” – Szex és New York.

Sajnos az őszülési folyamatot nem lehet már visszafordítani. Általában egy hajhagymában 10–12 szál van. Ha egy hajhagymából ősz szál bújik ki, akkor az utána érkező szálak is őszek lesznek. Nem érdemes kihúzni, mert javulás helyett az új ősz hajszál csak szögegyenesen és röviden fog meredezni a fejünk tetejéről.

Az őszülés kiváltó oka lehet a nagy és hirtelen stresszhatás is.

„Az őszülés elfedésére professzionális festékekkel lehet átmenetileg megoldást találni. A hajszál szerkezete a festékanyagokat nem tudja tartani, mert az ősz hajszál túl levegős. Maximum 3-4 hétig tartja a festett ősz hajszál a pigmenteket, emiatt 4-5 hetente érdemes festetni” – javasolja Bogi.

De ne aggódjunk! A környezetünk negyedannyira sem látja olyan vészesnek a frizuránkat, mint amilyennek mi gondoljuk, ha nem mostuk meg, vagy van egy kis lenövésünk. Ráadásul tegye fel a kezét, akivel előfordult már, hogy a friss frizuráját vagy festését napokig észre sem vette a párja?

Balla-Szabó Viktória

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit