Az ünnepekben, a hagyományokban mindig van egy kötöttség, és mégis minden pillanatot a saját arcunkra tudunk formálni. Ötvözhetjük a nagymama bejglireceptjét az anyósunk halászléreceptjével, vagy színesíthetjük egy gyerekkori álommal, ami esetleg pont a mi családunkban nem valósult meg. A mi családunkban a karácsonyfát gondoltuk újra.

A legfontosabb szempont volt a közös fadíszítés a gyerekekkel. Ennek az egyik hátránya, hogy mindig az utolsó pillanatban veszünk fát (ez az utolsó év, jövőre már műfenyőt fogunk használni, ez egy másik történet), amit a gyerekek választanak ki. Így van az, hogy ferde, fura fenyőfa jut nekünk, amitől mi még boldogabbak vagyunk; ha már kivágták, legalább kaphat egy kis ünnepi pompát.

Darth Vader-pompa

Az első újragondolt karácsonyfánk a Star Wars jegyében telt, amikor is Darth Vader nagyurat mintáztuk meg. A legjobb volt benne a gyerekjátékokból összeszedni a kellékeket: álarc, lézerkard, kis bábuk – mind felkerültek a fára. És természetesen egy jó nagy fekete köpeny sem hiányozhatott róla.

karácsonyfa, ünnep, család, program, díszítés

Kép: Tóth-Hencz Edit

Legóból díszek

A legós karácsonyfát egy piros kulacs ihlette, amelynek legóemberke feje van. A díszeket a gyerekek építették a kis kockákból, amelyek közé damilt tettünk, így vált az építményből karácsonyfadísz. A szoba közepére borítottuk az összes legót, és órákig csak építettünk, mindig kitalálva valami új konstrukciót, ami megszínesíti majd a fenyőfánkat.

karácsonyfa, ünnep, család, program, díszítés

Kép: Tóth-Hencz Edit

Harry Potter a nappaliban

Személyes kedvencem a Harry Potter-es karácsonyfa volt, amelyhez a díszeket egy családi, baráti kézműves délutánnal kötöttük össze. Mindig jó egy olyan barát, aki az előkészületeket megteszi, például vízi lufik segítségével elkészíti a papírmasé tojásformákat, amelyekből tökmaggal sárkánytojásokat készíthetünk. Süthető gyurmából kis varázslókalap-formák készültek, amelyeket a gyerekek festettek ki kedvük szerint. Természetesen az aranycikesz is a díszek között szerepelt, ahogy a kartonpapírból készített kis nyakkendők is a varázslóházak színeivel.

karácsonyfa, ünnep, család, program, díszítés

Kép: Tóth-Hencz Edit