web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Rövid téli túrák Budapest közelében babával és nagyobb gyerekekkel is

Rövid téli túrák Budapest közelében babával és nagyobb gyerekekkel is

Összeszedtük nektek néhány tuti tippet, hova érdemes ellátogatni Budapest közelében babával vagy már nagyobb gyerekekkel. Kedvenc útvonalakat osztottam meg veletek, mellé tippeket is adok, mit érdemes vinni, vagy épp milyen unaloműzőket érdemes beiktatni, ha beállna a hiszti.

Bevallom, a télben régebben csak a városi latyakot, a megbénult közlekedést és a téligumi-cserét láttam. Gyermekes anyukaként viszont megváltozott a hozzáállásom a hideg évszakhoz. Amíg pelenkázással teltek mindennapjaim, és nem tudtak stabilan, saját lábukon járni a gyerekeim, addig a pokolba kívántam az egész téli időszakot. Felöltöztetés, babás cuccok összekészítése, overall, takarók, sapka, sál, babakocsi… igazi horror volt.

Azóta azonban rendszeres túrázók vagyunk, amióta Zori betöltötte a második életévét megyünk mindenfelé, amerre kedvünk tartja. 2-3 km-es túrákkal kezdtünk, mostanra eljutottunk (4,5 éves kislányom és 6 éves kisfiam) a 10 km-es távig, amit akár sárban, hóban is saját lábon képesek teljesíteni.

Így készüljünk elő

Ami fontos, hogyha nem vagytok gyakorlott túrázók érdemes rövidebb túrákkal kezdeni. Figyeljétek a gyermeketeket, hogy viseli a menetelést, mennyire köti le és mennyire hisztizik be, vagy igényli esetleg még a cipelést. Javaslom a réteges öltözködést, főleg most a hidegben. A megfelelő lábbeli kulcsfontosságú! Mindig legyen nálunk +1 réteg ruha és plusz 1 zokni, sose tudhatod mikor lesz rá szükséged. Mindig jól jöhet és egy-egy zacskó, ha beázik a csizma. Ajánlom a váltóruhát is, ha nagyon sárosra sikerül a túra (ilyen időben jó az esély rá, hogy bizony sárosak leszünk), akkor jó ha van a kocsiban egy tiszta cipő és nadrág, amibe gyorsan belebújhat a gyerek a túra végén. Mégse olyan sárosan üljön be a kocsiba, mint egy kis varacskos disznó.

Harapnivaló (szendvics, sós és édes étel is) mindig legyen nálunk, függetlenül milyen hosszú távra megyünk. A lényeg, hogy ha behisztizne a csemeténk a kaja miatt, te mindenképpen tudjál valamilyen alternatív lehetőséget ajánlani számára. Vizet minden kirándulásnál tartsunk magunknál, hidegben én mindig meleg vizet viszek, mire elkezdik inni éppen megfelelő hőmérsékletű lesz. Termoszban meleg mézes tea is alapkészlet legyen. Viszünk egy vízálló pokrócot, ezt bárhol ki tudjuk teríteni, hogy ha elfáradnak vagy egy rögtönzött pikniket szeretnék csapni.

Diósjenői túra

Végre a hétvégén megvolt az első téli kirándulásunk is! Két másik vállalkozó szellemű családdal tettük meg a havas 7 km-es körutat, ami Diósjenőről indult, igazságos elosztásban voltunk: 6 felnőtt (2 évestől -10 évesig) és 6 gyerek. A táj csodaszép volt, mintha a Hókirálynő birodalmába csöppentünk volna!

Tuti tipp:
Ha van szánkótok és hóbiztos helyre mentek (nálunk biztos, ami biztos alapon mostanában bent van a szánkó a csomagtartóban), nyugodtan vigyétek magatokkal a túrára is. Mi vittük és bizony a legjobb döntés volt! Ahol lehetett tudtuk a gyereket húzni a hóban, amit iszonyatosan élveztek, de persze a gyaloglás sem maradt ki.

Túra gyerekekkel, Diósjenő, tél

A túránk Diósjenőről indult és a zöld jelzésen haladtunk az Erdőtörténtei tanösvényen egészen a Gál-rétig. Itt irányt váltottunk és a zöld T jelzésen a patak part mentén haladtunk tovább, majd kis kanyarral eljutottunk a Závosz-nyeregig, ahonnan csodaszép kilátás nyílt a környékre. Visszafelé pedig a sárga jelzést követtük, mondanom se kell, a lejtős út, ment mint a karikacsapás. Az első egy óra viszont brutál durvára sikeredett! Ugyanis volt egy 200m-es szintemelkedés. A csapat lelkesedése azonnal megtört a hosszú emelkedő láttán, de tartottuk egymásban az erőt, vagy inkább a gyerekek bennünk. A kétévest anyukája felcipelte a meredek hegyi részen, számára megvolt a napi erősítés. A többiek viszont mind saját lábukon tették meg a nehezebb szakaszt. Ha bírja a csapat, akkor tehetünk két kitérőt is a Csehvárig (piros x jelzésen) illetve a Závosz-nyereg után a sárga jelzésről letérve át a kis zöld T-jelzésre, megnézhetjük a Gyíkus-kutat.

Tuti tipp:
Ha érzed, hogy fáradnak a gyerekek, akkor be kell vetni egy kis “trükköt” és el kell terelni a figyelmüket. Nálunk a következők jönnek be:
Mese kitalálósdi: néhány szereplőt körbeírok és ez alapján a gyerekek kitalálják a mese címét.
Feladat teljesítés: pl. gyűjts össze 5 különböző színű levelet/hosszúságú botot/kavicsot/építs hógolyót…
A cél előtt pedig bevetjük a varázs cukorkát: aki eléri az előre megbeszélt célállomást már kapja is a varázs cukrot, amitől új erőre kap. Ilyenkor pikkpakk felérnek.Természetesen utána jár a jutalom. Érdemes egy kis édességet is csomagolni az útra.

Közeli könnyű túrák

Kisbabával is remek helyekre lehet ellátogatni, akár Budapest környékén, nem kell messzire menni. Mindegy, hogy babakocsival vagy hordozóval szeretnél menni, a lényeg, hogy kint legyetek a szabadban. Anno egyik nagy kedvencünk volt a Paprikás-pataknál található Rózsika forrás, az Alsó-Jegenye völgyben. Az út elég kényelmes ahhoz, hogy babakocsival is könnyen járható legyen. A táv se hosszú: 5,6 km, ha elmegyünk a sólymári várig.

Rózsika forrás, Túra gyerekekkel

Másik nagy kedvencünk a Hárs-hegy kör: Ez egy viszonylag rövid 3 km-es túra. Pici babával is könnyen járható, babakocsisoknak is ajánlott! Ha szeretnétek felsétálhattok két kilátóponthoz is, megkereshetitek a mini szurdokban található fa hídat és a rejtélyes barlangot is. Ezt a sétát minden évben megtesszük, ha csak 1-2 órára szeretnék kimenni a természetbe. A gyerekek imádják, mert a sok látnivaló teljesen leköti őket. A túra végén a gyermekvasútra is fel lehetett szállni korábban, most a járvány időszakban sajnos nem működik. Szépjuhászné büfénél van egy viszonylag nagyobb parkoló és tömegközlekedéssel 22/22A/222 buszokkal is könnyen megközelíthető a Hárs-hegy.

Hárs-hegy, Túra gyerekekkel

Kicsivel hosszabb kirándulás, de annál gazdagabb látnivalókban az Oroszlán a kecske előtt elnevezésű körtúra. Szintén járható babakocsival is! Azért is szeretjük, mert változatos a táj, sok a pad, ha szeretnénk megpihenni és számos piknikezési lehetőség közül választhattok. Rengeteg kilátó és szikla vár ránk, hogy felfedezzük. A táv ráadásul nem hosszú, 5,7 km.

Oroszlán és kecske, Túra gyerekekkel

A lényeg, hogy bármennyire is úgy érzed neked nincs szükséged a kirándulásra, gondolj arra, hogy a gyermeked szomjazik rá, még ha nem is tud róla. A négy fal szürke egyhangúsága és a folyamatos kütyüs lét ellen igazi csodaszer a friss levegő, a természet.

Tudom, nehéz elindulni, főleg egy hisztis gyerekkel, de vegyél magadon erőt, és menjetek ki a héten! A kirándulásra biztosan emlékezni fog a gyermeked még évek múlva is.

Pajor Csilla

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit