Mit csinál a háziasszony, ha a családtagjainak édességszükséglete egy kisebb magyar város igényeit is képes lenne kielégíteni? Vesz egy halom csokit. És mit csinál akkor, ha süteményre fáj a foguk? Süt. És ha utál sütni? Akkor gyorsan süt.

Bevallom, szeretem én is a sütit, a csokit, csak nekem nem szabad ennem. A cukorbetegség előszobájában álldogálva szívem szerint minden édes élvezetet kizárnék a házunkból. Csak hogy ne csábuljak el. De mégis hogy mondhatnék nemet öt vágyakozó gyermek tekintetének, akik számára az édesség evése valóságos ünnep? Nem beszélve egy férjről, aki bármikor előnyben részesíti a tejbegrízt vagy egy gyümölcstortát a csirkepörkölttel szemben? Tudom-tudom, a lelkiismeretes családanya minimalizálja a cukorbevitelt, elkerüli a finomított szénhidrátok fogyasztását. De azért szögezzük le: a házi süti az házi süti.

egyszerű, sütés, gyors, finom, sütemény

Kép: Unsplash

Nem szeretek sütni

Csakhogy van egy bökkenő. Amellett, hogy kissé igazságtalannak érzem, ha olyan étel miatt állok órákig a konyhában, amit én meg sem kóstolhatok, az a helyzet, hogy nem szeretek sütni. Míg a főételek elkészítése, új ételek kipróbálása igazi örömforrás számomra, addig a krémek kikeverése, a csokoládéolvasztás, a piskótakenés és a tojásfehérje habbá verése nekem kifejezetten nemszeretem tevékenység.

Nem beszélve arról, hogy a habos-babos sütemények készítése után a konyha valóságos csatatér. Lábosok, keverőtálak mindenütt, koszos kézi és elektromos habverők, krémmel lecsöpögtetett pult és még sorolhatnám. Sem időm, sem kedvem nincs ehhez a tortúrához.

Ha mégis muszáj

Ahhoz, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, az évek alatt kialakult egy 3-4 receptből álló süteményes készletem, amely a családtagjaim szükségleteit és az én sütéssel kapcsolatos igényeimet is kielégíti.

A mottóm: 10 perces előkészület, minél kevesebb konyhai eszköz használata, minimális pepecselés, finom süti. A rövid, ám kifejezetten jól használható listámat ezennel közreadom, használja mindenki bátran!

Kefires kevert vagy bocisüti

A világ legegyszerűbb sütije. De tényleg. Még egy kósza margarinolvasztás sem szerepel a receptben. Az egyetlen, amit érdemes követni, hogy először a száraz hozzávalókat keverjük össze, hogy egyenletes legyen a sütőpor-cukor eloszlás, aztán következzenek a nedves anyagok. Feldobhatjuk annyival, hogy a sima piskótatésztába evőkanálnyi kakaós foltokat csepegtetünk. Nálunk eleve dupla adagot kell készíteni; langyosan a legfinomabb. A konyhai eszközök közül az egész sütihez elég két tál és egy keverőlapát. A sütéssel együtt maximum fél óra alatt kipipálhatjuk a feladatot.

egyszerű, sütés, gyors, finom, sütemény

Kép: Lukasik Zsófia

Hozzávalók:

20 dkg kefir
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg olaj
20 dkg liszt
1 sütőpor
1 vaníliás cukor

A kakaós részhez:

2-3 evőkanál kakaópor

Először a száraz, aztán a nedves hozzávalókat keverjük össze. A tészta egyharmadához hozzákeverjük a kakaóport. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a sima tésztát, ebbe csepegtetünk evőkanálnyi kakaós foltokat. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Almás muffin

A muffinok családját méltán kedveljük. A muffin általában egyszerű kevert tészta valamilyen pluszhozzávalóval, mégis nagyon jól tud mutatni a formája miatt. Egy ideje azonban rájöttem, hogy a külcsínt feláldozhatjuk az egyszerűség oltárán, és a muffintésztát simán csak tepsibe öntöm. Az almás muffin készítésének legbonyolultabb része két darab alma lereszelése és kinyomkodása. A finom almás íz azonban simán kárpótol a plusz 5 perces fáradozásért. A többi ugyanaz, mint az előző sütinél, először a száraz, majd a nedves hozzávalókat keverjük össze. Ha fontos a kinézet, süssük muffin formájúra, ha 10 perc alatt amúgy is elfogy az egész, mehet simán a tepsibe.

egyszerű, sütés, gyors, finom, sütemény

Kép: Lukasik Zsófia

Hozzávalók:

20 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1 dl tej
1 sütőpor
2 alma lereszelve
1 kiskanál fahéj

A két almát lereszeljük, kinyomkodjuk, fahéjjal megszórjuk. Összekeverjük egy tálban először a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül belekeverjük az almát. 170 fokon 25 perc alatt készre sütjük.

Egyszerű túrótorta

Ha valamit tortaformába öntünk, annak már eleve előkelő kinézete van. Azt sugallja, hogy a készítője tud sütni, hiszen a torta a sütemények királynője. Pedig ennek az egyszerű túrótortának az előállítása nem igényel konyhai jártasságot, elegendő hozzá egy mérleg, és a számok, mértékegységek ismerete. A jól bevált tudást követve mindent összekeverünk, és az egész masszát tortaformába öntve betoljuk a sütőbe. Ha a tálalásnál lekvárt is kínálunk mellé, igazán kifinomult desszertet rakhatunk a család elé.

egyszerű, sütés, gyors, finom, sütemény

Kép: Lukasik Zsófia

Hozzávalók:

25 dkg túró
5 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
3 tojás
1 csomag vaníliás pudingpor

A margarint a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük, a túrót és a tojásokat beledolgozzuk. Belekeverjük a lisztet és a pudingport. Sütőpapírral bélelt kis tortaformába öntjük, 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Baszk sajttorta

– Drágám, milyen desszerttel is készültünk a vendégeknek?
– Ó, édesem, semmi különös, csak egy kis egyszerű baszk sajttorta lesz.

Ugye? UGYE? Ez a párbeszéd annyira menő, hogy legalább egyszer minden háziasszonynak el kéne sütnie. A baszk sajttorta finom, krémes, elegáns a neve és a kinézete is, ráadásul ezt is pofonegyszerű elkészíteni. Én kis tortaformában szoktam készíteni fél adagot, de csak azért, mert még sosem szántam rá magam arra, hogy vegyek 1 kg krémsajtot. Bőven elég a fele is, a hatás pedig nem marad el!

egyszerű, sütés, gyors, finom, sütemény

Kép: Lukasik Zsófia

Hozzávalók:

1 kg krémsajt
½ kg tejszín
340 g cukor
35 g liszt
7 tojás

Felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a krémsajtot, a cukrot, a tejszínt és a lisztet. Az eredeti receptben szereplő adaghoz egy nagy tortaformát sütőpapírral kibélelünk úgy, hogy a sütőpapír 8-10 centivel a forma teteje felé érjen, mert sokat fog emelkedni a tésztánk. Kb. 50 percig 220 fokon sütjük. Akkor jó, ha a teteje már jól megbarnult, de még éppen nem fekete. Az utolsó 10 percben nagyon figyeljünk rá, nehogy megégjen. A belseje folyós fog maradni, és ahogy kihűl, úgy fog megdermedni. Nagyon-nagyon finom!