web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Anyák és a szex: tényleg két külön fogalom?

Anyák és a szex: tényleg két külön fogalom?

„Mi az a szex? Már nem is emlékszem! Az emlékek jók. Sőt! Energizál, még akkor is, ha alig aludtál. Megnyugtat és erősít. Teljesen kikapcsol. Amikor hosszú idő után összejön, akkor azt mondom, te jóisten, ezt mindennap kéne!” – ez csak néhány azok közül az érzések és gondolatok közül, amelyeket anyák osztottak meg velünk a szexről. Lássuk a többit, no meg azt, hogy mit mond erről a szakértő!

Emlékezzünk vissza anya és apa megismerkedésének történetére! A „18 karikás pajzán jelenetek” boldogsággal töltenek el? Mégis gyakran érezhetjük nyűgnek párunk közeledését. Pedig a szeretkezés feltölt, jó lenne nem leszokni róla.

szex, párkapcsolat, kötődés, anya, szexuális élet

Kép: Pexels

A házasság alapja

„Ha meg tudjuk fogalmazni, mit jelent nekünk az intim együttlét, könnyebben hangolódunk rá a kedvesünkre” – kezdte Fleischer Gabriella párkapcsolati tanácsadó. Mint mondja, a házasság alappillére a párok között elmélyült érzelmi és szexuális kötődés, a boldogság érzése ezeken az érzelmeken keresztül valósul meg, vagyis minél mélyebb az érzelmi és szexuális kötődés, annál boldogabbak a párok.

„Általában azok, akik kielégítő szexuális életet élnek, a nőiesség-férfiasság területén nem küzdenek önértékelési problémával” – tette hozzá a szakértő.

szex, párkapcsolat, kötődés, anya, szexuális élet

Kép: Pexels

Boldog, aki szexel

A megfigyelések és a kutatások szerint a párok szexuális elégedettsége egyenes arányban áll a párkapcsolatuk elégedettségével. A nőknél és a férfiaknál is arra a megállapításra jutottak, hogy azok elégedettebbek a párkapcsolatukkal és a szexuális életükkel, akik rendszeresebb és kielégítőbb orgazmust élnek át. De mit mond erről a szakértő?

„Egyértelműen állíthatom, hogy a rendszeres, kielégítő szexuális életet élő párok boldogabbak, és könnyebben, rugalmasabban kezelik a párkapcsolati, gyermeknevelési nézetkülönbségeket” – magyarázta Fleischer Gabriella, aki azt is elmondta, hogy összefüggés van a párkapcsolati válság kezelésének hajlandóságában is.

„Azok a párok, akik rendszeres szexuális életet élnek, nyitottabbak a külső segítségkérésre. Jobban törekednek a kapcsolatuk megújítására, kevésbé helyezik előtérbe a válást mint megoldást.”

szex, párkapcsolat, kötődés, anya, szexuális élet

Kép: Unsplash

Ezt mondják az anyák

„A szabadsághoz tudom hasonlítani a szexhez kapcsolódó felszabadult érzést. A szeretkezésben a szabad önkifejezés lehetőségét élem át. Nincs követendő recept. Több annál, mint amikor egy jó vacsival lepem meg kedvesem. Az ételt oda lehet égetni. A szex tüzében újjá lehet születni. Egyszerre érezni testben, lélekben és az agyban, hogy létezem, miközben elveszett az idő- és térérzékelésem is. Élek és létezek a partnerem kapcsolódása által.” (Gabi)

szex, párkapcsolat, kötődés, anya, szexuális élet

Kép: Unsplash

„Állítólag az egészségnek, a vagina állapotának is jót tesz az intim együttlét, olyan neki, mint a rendszeres edzés, karbantartja… gondolom. Nekem lélekben azért van rá szükségem, hogy érezzem: még nőként tekint rám a párom, hogy feltöltődjek az ölelésben, érezzem, hogy csak mi ketten vagyunk a világ ellen, hogy a lelkem kiszakadhasson a hétköznapok zajaiból, hogy az agyam kattogását elnémítsam, hogy ellazuljanak a sok rohanástól a megfáradt idegszálaim, hogy két napig embernek érezzem magam, aztán úgyis minden kezdődik elölről.” (Andi)

szex, párkapcsolat, kötődés, anya, szexuális élet

Kép: Pexels

„Erősödik bennem a nő. Szebbnek, kívánatosnak, ragyogónak érzem magam, a két nap elég jó időtartam! Úgy érzem, megszűnik a különállóság, erősödik az összetartozás-érzés, az »egyek vagyunk, csak két testben« tapasztalása. Kisimul az idegrendszerem, ezerszer türelmesebb vagyok utána. Jobb az alvásminőségem! Pezsgőbb, energikusabb vagyok, pikkpakk megvan a házimunka is.” (Etelka)

„Számomra lelki kapcsolódást jelent.” (Bernadett)

szex, párkapcsolat, kötődés, anya, szexuális élet

Kép: Pexels

„Már nem is emlékszem! Az emlékek jók… Sőt! Energizál, még akkor is, ha alig aludtál… Megnyugtat és erősít. Teljesen kikapcsol. Amikor hosszú idő után összejön, akkor azt mondom, te jóisten, ezt mindennap kéne! Csak a két plusz egy bónuszgyermek (aktív, nagy figyelmet igénylők és keveset alvók mind), házfelújítás, munka stb. mellett nehéz visszahozni ezt.” (Évi)

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit