Évek óta házasságban élőként valószínűleg elég sokan tudunk arról mesélni, mennyire megkopott a hajdani vágy életünk szerelmével, hogyan szürkültek hétköznapivá, gyakran unalmassá együttléteink. Viszont ritkábban beszélünk arról, hogy akkor mi lehet mégis jó a házasszexben? Vigyázat: szigorúan szubjektív leírás következik a házasszex népszerűsítésére.

A mindent elsöprő vágy

Jól emlékszem az első év mindent elsöprő vágy-, érintés-, ölelkezés- és nem utolsósorban orgazmuscunamijaira. A férjemmel akkoriban mindenhol csináltuk: kocsiban, a Velencei-tó kellős közepén, egy lakodalomban a bokor mögé bújva, szaunában, sátorban, egy 10 fős tábori szobában, a kertben éjszaka, és persze a megszokott helyeken, ágyban, kanapén, fotelben és zuhany alatt. Minden szabad és nem szabad percet kiélveztünk. Bár már mindketten elmúltunk 30 évesek ekkor, mégis kamaszokra jellemző telhetetlenséggel habzsoltuk egymást.

Házas szex, 5 perc, férj, feleség, vágy

Korábbi tapasztalataim azt súgták ugyan, hogy élvezzem ki az érzéki tűzijáték minden pillanatát, mert óhatatlanul változni fog, mégis hihetetlennek tűnt, hogy ez az érzés elmúlik valamikor.
Elmúlt. Nem úgy, hogy már taszít, nem is úgy, mint amikor már eszedbe sem jut, vagy éppen csak nincs hozzá kedvem, de elmúlt. Nincs már késztetésem földön, vízen, levegőben egymásnak esni, nem természetes velejárója minden esti ágyba bújásunknak az egymásba bújás is.

A helyzet akár szomorú is lehetne, pedig egyáltalán nem az. Az hogy a kezdeti őrült lángolás elmúlt, nem azt jelenti, hogy elveszett közöttünk az intimitás. Sőt, a vágy sem hunyt ki, legfeljebb szelídült.

A szexgyilkos hétköznapok

Képzeljük magunk elé a szokásos esti jelenetet! Elmúlt 8 óra, már rég az ágyban kellene lenni a család hat év alatti tagjainak, de ők még a kanapén ugrálnak, a mosogatóból kifolyik a mosatlan, egy adag ruha teregetésre vár, a kutyát le kell vinni sétálni, a szemetes teli van, és a holnapi ebédmenü még csak ötlet szintjén sem fogalmazódott meg senkiben. Ha este 8-tól végre minden flottul megy, akkor is minimum két óra, hogy nyugodt, tiszta, rendes otthonná varázsoljuk az éppen még katasztrófa sújtotta övezetet.Konyha

Milyen romantikus és vágykeltő…

Ki a fenének van kedve egy ilyen robot után a szexre gondolni? Amikor végre ágyba kerülünk hullafáradtan, akkor vagy legszívesebben rögtön elaludnánk, vagy elkezdünk agyalni. Vajon más is csinálja rajtam kívül, hogy lefekvéskor kiszámolja, hány órát tud aludni, és az alacsony számtól elborzadva órákig guvadt szemmel mérgelődik álmatlanul? Amint vízszintesbe kerülök, eszembe jutnak a dolgok, amiket nem intéztem el, emberek, akiket nem hívtam fel, elintéznivalók, amiket nem írtam fel és így tovább.

A szex? Na az a legtöbb esetben nem jut eszembe. Hogy mikor jut eszembe? Általában olyan szituációkban, amikor lehetetlen a kivitelezése. Nem arról van szó tehát, hogy nincs igényem rá, hanem arról, hogy mire odajutok, a legtöbbször túl fáradtnak érzem magam, és totál máshol járok.

 

Ez a legjobb a házasszexben

Részemről teljesen rendben van, ha a férjemmel a szex tök rövid. Nem kell sok időt szánni rá. Elég jól összeszoktunk már ahhoz, hogy pontosan tudjuk, kinek mi és hogyan jó. Nincs benne bizonytalankodás, nem agyalok, hogy tetszem-e, jó-e, amit csinálok, nekem milyen lesz, amit ő csinál, nem ijeszt meg, hogy a testem inkább hasonlít egy bojlerhez, mint a 90–60–90-es álomalakhoz…

Szóval a kapcsolatunk elején jellemző agymenéseim réges-rég elmúltak. Ott fekszik mellettem az a test, amit jól ismerek, szeretem kívül és belül, és bár ritkábban okoz meglepetést, mint a kapcsolatunk elején, de biztosan hozza az állandó, jó minőséget. Ez a kiindulási pont, és ez engem felszabadít.

Idő, óra, 5 perc

Öt perc boldogság

Kövezzetek meg érte, de szerintem sokszor elég a boldogsághoz kb. öt perc. Ha mi egymással rendben vagyunk, akkor az előjáték a hálóruha levetése. Mire odáig jutok, hogy na jó, vágjunk bele, akkor már általában a közepénél járunk. Ennek ellenére és ezzel együtt is tényleg jó. Bevallom, néha egyszerűbb lenne a másik oldalamra fordulni és aludni egy jót – ha sikerülne –, de a végén mindig kiderül, hogy érdemes átadnunk magunkat egymásnak.

Még akkor is, ha ez az első pillanatban nem is tűnik olyan könnyűnek. Mert mit ad hozzá az ötperces szex a házasságunkhoz? Ölelést, intimitást, szövetséget, cinkosságot, kikapcsolást, egymásra figyelést, nem utolsósorban lelki és testi kielégülést. Az utána való félig ájult összebújásban pedig elmúlik a stressz, pihen az agy, kikapcsol a kontroll. Ráadásul nekem az elalvás is sokkal egyszerűbben megy utána.

Házas szex

Csak bele kell kezdeni

Ez nem azt jelenti, hogy nekem sosincs igényem a hosszú előjátékkal tarkított romantikus együttlétekre, de ha éppen nincs erőnk, időnk, energiánk rá, akkor a rövid légyott is sokat hozzá tud adni a kapcsolatunkhoz. Csak bele kell kezdeni. Ha így teszünk, akkor marad a folytonosság, kapcsolódtunk érzelmileg és testileg is egymáshoz, érzem, hogy a másik felem még mindig itt van, én az övé, ő az enyém. Nekem valami ilyesmit jelentenek ezek az öt percek.

Másnap reggel pedig elég csak összekacsintani az öt gyerek valamelyikének a feje fölött, hogy mindketten tudjuk, még mindig megvan a mi kis felnőtt életünk, ami csak a miénk, még ha csak öt percre is.

Katona Zsófia