web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

„Jókedvűnek látszom, de mélyen legbelül vicsorgok”

– kipróbáltuk a rúdfitneszt

„Jókedvűnek látszom, de mélyen legbelül vicsorgok”  <br><p class='alcim'> – kipróbáltuk a rúdfitneszt</p>

Platformcipő, kivillanó popsi és dekoltázs, tekergés a rúd körül? Nem-nem, a rúdfitnesz nem erről szól! Itt nincs risza, nincsenek tűsarkak, csak kőkemény edzés. A versenyeken az a cél, hogy négy percig a rúdon maradj, ám a valóságban már pár másodperc is borzasztó megerőltető. De mi bizony akkor is kipróbáltuk – és most megmutatjuk, mire jutottunk.

Mindenki fantáziáját beindítja

Még az elején érdemes különbséget tenni a rúdtánc és a rúdfitnesz között, hiszen két teljesen különböző műfajról van szó. Míg az előzőnél a fő eszköz az erotika, addig a sporttestvérénél az erő a gyakorlója legnagyobb segítsége. A rúdfitnesz tulajdonképpen nem más, mint egy akrobatikus elemekkel kombinált edzés egy függőleges rúd segítségével.

A mozgásformát mindenki számára meglehetősen vonzóvá teszik a gyönyörű akrobatikus „pózok”, de lássuk be, azért a falatnyi ruhák is felkelthetik a másik nem érdeklődését, főként azért, mert aki rendszeresen rúdsportol, annak amolyan kellemes mellékhatásként bizony elkerülhetetlenül szálkásodni kezd a teste, és a kockásodni a hasa.

rúdfitnesz, rúdsport, akrobatikus elemek, tabata, verseny

Kép: Takács-Bablena Eszter

Puhány vagyok

Egy kétgyermekes anyatársunk, Sebestyén-Kurucz Andrea órájára jelentkeztem be. Annyit mondott, hogy sort legyen rajtam, és vigyek törülközőt. Ekkor még nem sejtettem semmit… Na, jó, dehogynem! Be voltam tojva! Megelőzte a híre a műfajt. Tudtam, hogy fájni fog, és kék-zöld leszek. Amúgy is a könnyen kékülősök táborába tartozom, szóval nagy ötlet volt a nyár közepén bevállalni. Sebaj! Biztos szuper lesz, kemény vagyok! Kiderült, hogy nem, nagyon nem. Puhány vagyok.

Óra indul!

Egy 10 perces bemelegítést követően megcsináltunk egy comb-, has- és karfókuszú, 20 perces tabata edzést. Ez nem más, mint egy, a japán Nemzeti Fitnesz- és Sportintézmény kutatója, Izumi Tabata nevéhez fűzhető edzéstípus, amely lényege, hogy 20 másodperc intenzív gyakorlatsort 10 másodperc pihenés követ, s nyolcszor ismétlünk. Az alapja és a kulcsa a magas intenzitás.

Erre nem számítottam, és bevallom, a végeztével megkérdeztem, hazamehetek-e. Lógott a nyelvem. Szóval épphogy túléltem az edzés első fél óráját… És még csak ekkor következett a 60 perces lényegi rész, amikor megérkeztünk a rúdhoz. Nyugtatólag hatott, hogy megdicsértek, ügyes vagyok, jól veszem az akadályokat. Talán ezért is igyekeztem mihamarabb összeszedni magam, miközben ámulattal néztem a többieket.

rúdfitnesz, rúdsport, akrobatikus elemek, tabata, verseny

Kép: Takács-Bablena Eszter

Leesik az állad

Hárman voltak még az órán: Évi, aki nyolc éve űzi ezt a sportot; Gabi, aki másfél éve kezdte; és Bernadett, aki friss volt a placcon a maga két hónapjával. Teljesen vegyes csoportokkal dolgozik Andi, ami szerintem rendkívül motiválóan tud hatni a kezdőkre. Ráadásul tényleg le tud esni az állad egy-egy ilyen órán, hogy hová el lehet jutni, fantasztikus! Mindenki a saját ütemében halad, Andi jár körbe, igazít, segít, megmutatja.

Pedig ő is végigtolta a tabatát, ráadásul aznap már másodjára, mégis mozgása könnyed, légies. Hangja és jelleme azonban csupa erő, nem erőszakos, de nem is az a mézes-mázas karakter.

rúdfitnesz, rúdsport, akrobatikus elemek, tabata, verseny

Kép: Linaphotography

Saját ruhák, saját rudak

Sebestyén-Kurucz Andrea fitneszinstruktor, a Venus Pole Dance Stúdió egyik vezetője nemzetközi versenyekre készíti fel a tanulóit, így elvégezte a bírói képzést is, hogy még professzionálisabb oktatásban részesülhessenek az indulók. Andi a második gyermeke születése után vetette bele magát a rúdfitnesz világába, az ikertestvére javaslatára. Együtt alkották meg a saját márkájukat is, hogy a rúdsport szerelmesei kényelmes ruhákban tudjanak mozogni. Mindez nem tömeggyártásban, hanem családi manufaktúrában, édesanyjuk varróműhelyében születik, ahogyan a pódiumos rudak is otthon készülnek.

Valahogy felvarázsolt a rúdra

Először pár forgást mutattak, majd odalépett Andi, és mondta, hogy másszak fel a plafonig a rúdon. Na, itt volt az a pont, amikor végérvényesen kiderült, mekkora puding vagyok. Nem tudtam felmászni. Megmutatta a technikáját, de még akkor sem volt elég erő a karomban hozzá. Aztán vettük a rúdon ülő pozíciót.

Jókedvűnek látszom, igen. Mélyen legbelül pedig csak gyűjtöm az erőt, vicsorgok. De sikerült, és hatalmas élmény volt! Pedig fájt már akkor is, másnap még jobban. Ilyen izomlázam már régen volt, és talán még ennyi feketés-kékes folt sem volt a lábamon és a karomon.

rúdfitnesz, rúdsport, akrobatikus elemek, tabata, verseny

Kép: Sebestyén-Kurucz Andrea

Kinek ajánljuk?

„Én mindenkinek ajánlanám ezt a sportot, hogy legalább próbálja ki. Sőt, receptre íratnám!” – mondja Andi, aki szerint kortól és testsúlytól függetlenül bárki elkezdheti. Igazából az edzettség sem számít, hiszen van, aki sosem sportolt semmit, és gyorsabban veszi az akadályokat, mint az, aki évek óta edzésben van.

A rutinos gyakorlók azt mondják, a kék foltok is eltűnnek egy idő után, hozzászokik a test. A kezükön azonban látszik, hogy ez tényleg nem könnyű munka.

rúdfitnesz, rúdsport, akrobatikus elemek, tabata, verseny

Kép: Takács-Bablena Eszter

Sikerek és élmények

„A legnagyobb sikeremnek azt mondanám, hogy egy olyan kisközösség formálódott, amiben egyszerűen csak szuper lenni. Mindig feltöltenek a csajok, és boldogan megyek haza órák után” – mondja Andi, aki sok versenyzőt készített már fel, sőt több érem is született.

„Ez az egész több mint egy megmérettetés. Ez egy olyan kis csapat, amelyre mindig lehet számítani; igaz barátokra találtam a munkám során.”

Borítókép: Linaphotography

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés