web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Mitől gyerekbarát egy szálláshely?

– 8+1 tipp, hogyan válassz jól

Mitől gyerekbarát egy szálláshely? <br><p class='alcim'> – 8+1 tipp, hogyan válassz jól</p>

Honnan tudod, hogy a kinézett szálláshely megfelel-e a család igényeinek? Mitől válik gyerekbaráttá egy szálláshely? Elég az, ha van etetőszék, babaágy a szobában vagy játszótér az udvaron? Eláruljuk, mi alapján válassz szállást, ha kicsikkel indulsz útnak.

Egy szálláshely-közvetítő portál keresőjébe pötyögve rengeteg gyerekbarát szálláshelyet találunk a listában. Ám a keresőkben és a szálláshelyek honlapján feltüntetett gyermekbarát jelölés még manapság is mást és mást jelent szálláshelyenként.

Családbarát minősítési rendszer

Az itthoni standardizálás hivatalosan 2018-ban indult el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gondozásában, amikor is bevezették a családbarát minősítési védjegyet a Hotelstars (európai uniós minősítési rendszer) szállodaminősítési rendszer részeként. Ez egy 91 pontból álló kritériumrendszer, amely garantálja a vendég számára, hogy az adott szálláshely családbarát. A minősítésnek három fokozata van: arany (érett), ezüst (fejlett) és bronz (belépési). A folyamatosan frissülő minősített hotelek listáját itt találod.

Csendes pihenés és parkoló

Egyrészt az adott hotelnek rendelkeznie kell egy kidolgozott családbarát stratégiával, amelyben biztosítják a csendes pihenést. Aztán kell lennie családbarát parkolónak is, a bejáratnak babakocsival könnyen megközelíthetőnek kell lennie, és a hotel területén 10 km/h-s sebességkorlátozásnak kell érvényben lennie.

Minden, ami baba

A recepción elvárás a gyerekekhez igazított check-in helye, a babaápolási szereknek térítés ellenében elérhetőnek kell lenniük, és kérésre babakocsi is igényelhető. A mosdókban pelenkázó és WC-szűkítő található, a vendégtereknek a gyermekek számára biztonságosnak kell lenniük. A szobákban kérésre babaágy, cumisüveg-melegítő, leesésgátló, fürdetőkád, bili, fellépő alapvetően biztosított, és legalább egy mesecsatorna szolgálja a gyerekek kikapcsolódását.

gyerekbarát, bababarát, szálláshely, családi nyaralás, minősített szálláshelyek

Kép: Pajor Csilla

Étterem és medencék

Szabály, hogy az étteremben babakocsival is könnyedén megközelíthetőnek kell lenniük az asztaloknak, kell lennie játszósaroknak, megfelelő számú etetőszéknek, és lényeges szempont, hogy az apróságok az étkezésnek megfelelő gyermekmenüből választhassanak. Wellnessterületen előírás az egész évben elérhető minimum 30 Celsius-fokos medence, a babáknak 40, a gyerekeknek 120 cm vízmélységgel. EU-s tanúsítványnak megfelelő játszótérnek és szobának heti, szervezett programokkal minimum napi hat órában szükséges várnia a gyerekhadat.

További részletekért kattints ide!

gyerekbarát, bababarát, szálláshely, családi nyaralás, minősített szálláshelyek

Kép: Pajor Csilla

+1 tipp

A Hotelstars nemzetközi minősítés mellett segítségedre lehet a KidsOasis oldal is, amely saját pontrendszer alapján minősít bababaráttá szálláshelyeket. Mielőtt döntenél, érdemes lehet még a bababaratszallasok.hu bő szálláshelykínálatára is rápillantani.

Hogyan válassz gyerekbarát szállást?

 1. Érdemes egy nagyobb szálláshely-közvetítő portálon szűkítened a lehetőségeket. Válaszd ki, hogy milyen típusú szállást keresel: hotelt, vendégházat, apartmant vagy bungalót.
 2. Szűkítsd a találati listát az ellátástípus kiválasztásával is: reggeli, félpanzió vagy teljes ellátás.
 3. Jelöld be, hogy gyermekbarát helyet keresel, és ezen belül szűkítsd tovább az igényeidet, például gyerekmedence, játszószoba, játszóház, fellépő, animátor.
 4. Figyelem! Elképzelhető, hogy nem minden szolgáltatást jelöl a szálláshely.
 5. Érdemes ezután vendégvélemények alapján rendezned a megmaradt szálláshelyeket.
 6. A kiválasztott, szimpatikus öt szálláshelynek nézd meg a saját weboldalát.
 7. Lesd meg a Tripadvisoron, hogy milyen véleményeket írnak róla (főleg, ha külföldi az úti cél).
 8. A Családi nyaralás – Szülők a fedélzeten Facebook-csoportban kérdezd meg, hogy járt-e már valaki az adott szálláshelyen, illetve ajánlják-e azt. Fontos mások ajánlása, de vigyázz, mert sok esetben szubjektív vélemények ezek.

+ 1: Nézd meg, hogy az ár-minőség arány megfelel-e számodra!

gyerekbarát, bababarát, szálláshely, családi nyaralás, minősített szálláshelyek

Kép: Unsplash

Anya, figyelj!

Amikor szállást választasz, épp olyan fontos, hogy az ne csak a gyermekednek, hanem neked is jó legyen. Sose feledd, hogy a gyerek akkor érzi jól magát, ha te is! Amennyiben fontos neked, hogy legyen kerthelyiség és játszótér, ahol a gyermeked kitombolhatja magát, akkor ezt tartsd szem előtt. Ha szeretnél masszázsra menni és szaunaszeánszon részt venni, akkor olyan helyet keres, ahol ezek a szolgáltatások elérhetők. Ha fontos, hogy legyen egy óra énidőd, akkor olyan helyet válassz, ahol biztosítanak felügyeletet: sok játszóházban hároméves kor felett ott lehet hagyni a gyermekeket.

gyerekbarát, bababarát, szálláshely, családi nyaralás, minősített szálláshelyek

Kép: Unsplash

Miről ismered fel, hogy valóban családbarát a szálláshely?

 • Minden korosztály igényei ki vannak szolgálva, például van felnőtt- és gyerekmedence.
 • Élményekben gazdag: különféle játéklehetőségek kint és bent, programokat garantálnak minden napszakban.
 • Az étterem nem attól lesz gyerekbarát, hogy etetőszéket és gyerektányért kapunk. Az ételek egy kisebb asztalon, számukra is elérhető helyen találhatók. A kicsik külön, elszeparált helyen ehetnek, vagy van játszóhelyiség az étteremben, illetve annak közelében, amire a szülő étkezés közben ráláthat.
 • A szoba a család számra van kialakítva: két összenyitható szoba, kétlégterű szoba vagy emeletes ágy a szobában a gyerekek számára.
 • A személyzet ért a gyerekek nyelvén, és kedvesen, türelmesen bánik velük.
 • Ha egy szálláshelyet úgy hirdetnek, hogy gyermekbarát, az még nem garancia semmire.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit