web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Hóvirágok nyomában, avagy tavaszváró kirándulótippek

Hóvirágok nyomában, avagy tavaszváró kirándulótippek

A gyerekek is jól tudják, hogy a hóvirág a tavasz első hírnöke. Nem csoda, hiszen igazi élmény számukra, amikor „hóvirágvadászatra” indulunk az erdőben. Tudtad, hogy nem is kell messzire menni, ha hóvirágot szeretnél látni? Csokorba gyűjtöttem jó pár helyet hazánkban, ahol garantált a találkozás ezekkel a pici növényekkel. Nagyon szerencsés vagy! Ugyanis a virágzási idejük 4-5 hét, így nincs kifogás, tessék menni a szabadba a gyerekekkel!

hóvirág

Nagy-Kevély bérc (Pilisborosjenő)-körtúra

Pilisborosjenőre érve a Kőfuvaros utcából induljunk, és kövessük a pirosnégyzet-jelzést. Útközben nagyobb üregekkel, kisebb barlangokkal is találkozhatunk, és persze a kilátót is érdemes megnézni. A bérc északi lejtőin csodálatos hóvirágmezőre bukkanhatunk. Mintha egy fehér, könnyű lepel borítaná a tájat. Kezdhetjük szőni az izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket a gyerekeknek. A túra hossza körülbelül 3 óra, ovisokkal teljesen járható a terep.

Pilisborosjenőn található még a híres Teve-szikla is és az egri vár másolata, amihez egy rövid sétával jutunk el.

hóvirág, rét

Tuti tipp!
Érdemes vinni a gyerekeknek egy kis vödröt, kisebb zacskót vagy befőttesüveget, amibe gyűjthetik az erdőben talált értékes természeti kincseket. Így még inkább magukénak érzik a kirándulást.

Balatoncsicsó (Balaton-felvidék)

A zöld jelzésen indulunk, láthatjuk a csicsói erdei iskolát is, majd áttérünk a kék jelzésre, és végig ezen haladunk, egészen Nagyvázsonyig. Az útszakaszon lépten-nyomon csoda szép hóvirágokra bukkanhatunk. A túra különlegessége, hogy a második fele a vázsonyi Séd-patak mellett vezet, ami még tovább fokozza a gyerekek kalandvágyát.

Az út igen gazdag történelmi látnivalókban. Érdemes bevonni a gyerekeket is a sztorizásba, mesélni a török–magyar harcokról, például az útközben található a Tálodi kolostor is a török harcok áldozata lett. Ne feledkezzünk meg Kinizsi Pálról, aki élete nagy részét itt töltötte, és Nagyvázsony ura volt, a gyerekeket nagyon magával ragadja a hős története. A vár sajnos a korlátozások miatt jelenleg zárva tart. Ha majd kinyitnak, akkor érdemes bemenni és körbenézni, a gyerekek egy igazi lovagi élménnyel gazdagodnak.

FIGYELEM! A hóvirág védett növény, szigorúan tilos leszedni. A pénzbírság összege 10 000 Ft egyetlen szál leszakításáért is.

Adonyi-sziget

A szépséges hóvirágmezőiről vált híressé. Mindössze 55 km-re található Budapesttől. Egynapos hétvégi kirándulásnak tökéletes, és feledhetetlen kikapcsolódás gyerekekkel. Készülj piknikkel, egy vízhatlan pokróc mindenképpen ajánlott. Ha szerettek horgászni, lehet vinni a horgászfelszerelést is. A hely különlegessége, hogy egy helyen megtalálható erdő, mező és vízpart is, így a gyerekek biztosan imádni fogják a helyet.

hóvirág

Tőzike vagy hóvirág?

A gyerekek könnyen összekeverik a két virágot, hiszen messziről eléggé hasonlónak tűnnek. A különbség, hogy a tőzike szirmainak a végén sárgás vagy zöldes foltos. Ezzel ellentétben a hóvirág szirmai teljesen fehérek. A tőzike szintén védett növény, és pénzbírság jár a leszedéséért.

hóvirág, tőzike

Hóvirág és tőzike

Hol láthatunk tőzikét?

Hazánk egyik legnagyobb összefüggő tőzikése az Őrségben, Körmend mellett található. Itt állítólag több mint 10 millió tőzike él Dobogóerdő területén, nemhiába kapta a Tőzike tanösvény nevet.

Megközelítés: a tanösvény a Malom utcából indul, és körülbelül 2 km hosszú, így kicsikkel is könnyen teljesíthető a táv.

A másik híres, tőzikés tanösvény a csáfordi erdőben található, nem messze Sárvártól.
Mindkettőt csak ajánlani tudom egy korai tavaszi kirándulás alkalmával.

Börzsöny

Annyira szerencsések vagyunk, ugyanis a hóvirág Magyarországon olyannyira elterjedt, hogy bizony a Börzsönyben is könnyedén a nyomára akadhatunk. Budapestről csupán 45 perc az út. Most csak egy-két olyan túraútvonalat említenék, ami kicsi és nagyobb gyerekekkel is tökéletesen élvezhető kirándulás. Mindegyik ajánlásnál kisebb, 2-3 km-es és nagyobb, 8-12 km-es túrákat, illetve persze ennél hosszabbakat is tehetünk.

Katalinpuszta látogatóközpont

Királyrét

A Hiúz Házat érdemes megnézni, valamint beszerezeni a tanösvényfüzetet. A tanösvény 9 állomásból áll, és 3 éves kor felett teljesen járható, nem hosszú az út (2-3 km). Nagy kedvenc a kis tavacska, ami kiváló a piknikezésre. A kisvasút sajnos nem közlekedik, mert felújítási munkálatok zajlanak ott.

Katalinpuszta

Hatalmas parkoló, kirándulóközpont interaktív kiállítással, minivonat, játszótér, piknikező, vadaspark és Hangya Dani, aki megismerteti a gyerekeket az erdő rejtelmeivel, várja a kirándulókat. Van egy kisebb ovisok számára kialakított tanösvény, ami néhány 100 m-es, ezt akár egy kétévessel is végig lehet sétálni a kis tó mentén. A zöld színű T betűs turistaútvonal kb. 8 km hosszú, és 200 m-es a szintkülönbség; a táj igazán változatos, és a legnagyobb kaland benne a fahídon való átkelés.

Börzsöny-Katalinpuszta

Törökmező

Nagyon gazdag látnivalókban a Havanna-forrás vagy Korompa-patak. Van itt egy vízgyűjtő is, ami horgásztóként üzemel. A Törökmező Turistaház és Kalandpark mellett egy kis vadaspark (TörökmeZoo néven) és játszótér is kellőképpen lefoglalja a gyerekeket.

Börzsöny

Mecsek

Hazánk déli része is bővelkedik hóvirágokban. Közép-Mecsek egyik legszebb szurdoka a Melegmányi-völgy. Inkább 6 éves kortól ajánlanám ezt a kirándulást, mivel a túra hossza kb. 10-12 km. Dömörkapu mellől induljunk a piros négyzetet, majd piros + jelet követve, aztán a zöld + jelet, illetve újra a pirosokat kövessük. Az út igazán gazdag látnivalókban, patak mentén vezet, több forrással találkozunk, és a kilátás csoda szép.

Emlékezetes pillanat, amikor elérjük az Anyák kútját, ahol minden anya álljon meg egy percre, és gondolja át, hogy mit jelent számára az anya szó. Itt ered a Melegmányi-patak, ahonnan hamar elérjük a híres, 6 méter magas mésztufagátsort, amelyen fátyolszerűen folyik le a patak vize. A gyerekek imádni fogják! Ez a rész elég gazdag a túraútvonalakban, így akár egy másik útat is választhatunk visszafelé. Említésre méltó hóviráglelőhely Magyaregregy is, ahol szintén csodás kirándulást tehetünk.

Ki ne hallott volna már a híres hóvirágmezőről az alcsúti arborétumban? Ez is olyan, amit meg kell mutatni a gyerekeinknek!

Ugyanígy említésre méltó a vácrátóti arborétum, ami szintén zárva van, de itt is többfajta hóvirágot csodálhatunk meg. Abszolút ajánlani tudom, babakocsival is könnyen járható, minden korosztálynak tökéletes hétvégi kikapcsolódás.

Most már lassan tényleg itt a tavasz, és vége a bezárt, téli időszaknak. A gyerekek is egyre jobban vágynak ki a szabadba, fűszerezzük meg a kirándulást egy kis hóvirágkereséssel. Egyszer egy évben megéri sportcipőt húzni, és a hófehér virágot keresni. Hidd el, a közös élményre mindannyian emlékezni fogtok!

Pajor Csilla a Családi nyaralás – Szülők a fedélzeten Facebook-csoport alapítója

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit