web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Kezdd el a zöldülést a konyhában!

– ökotippek kezdőknek

Kezdd el a zöldülést a konyhában!  <br><p class='alcim'> – ökotippek kezdőknek</p>

Hulladékmentesség, zero waste, fenntartható fejlődés, környezettudatosság, ökológiai lábnyom – ismerősen csengő kifejezések? Vagy talán mindez már annyira beépült szokásainkba, mint ahogyan az, hogy reggelente, indulás előtt maszkot húzunk? Ha esetleg csak most kezded a „zöldülést”, adunk néhány tippet, hogyan is érdemes elindulnod. Kezdjük a konyhában, ahol – el sem hiszed – néhány egészen apró cserével máris csökkentheted az ökológiai lábnyomodat.

Mi az az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom fogalma William Rees kanadai ökológus nevéhez köthető, még a hetvenes évekből. Ez nem más, mint az az érték, amely kifejezi, hogy egy adott társadalomnak mekkora földterületre, mennyi vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Az érték kalkulációja során figyelembe veszik az adott csoport – család, ország vagy akár vállalkozás – tevékenysége során felhasznált szükségleteit, legyen az energia-, víz-, étel- vagy éppen építőanyag-fogyasztás.

Svéd törlőkendő

Papírtörlő helyett? Íme, a svéd konyhai törlőkendő, amelynek 70 százaléka cellulóz, 30 százaléka papír. Használhatjuk mosogatáshoz, takarításhoz, és mosógépben is tisztíthatjuk. Egészen hihetetlen, de ez a kendő egy konyhai törlőkendő súlyának akár a 15-szörösét is képes felszívni, 17 tekercs papírtörlőt lehet vele kiváltani. Ha elhasználódott, kisebb darabokra vágva mehet is a komposztba. Mindamellett, hogy ez a papírtörlő ökotudatos alternatívája, a dizájnja is lenyűgöző.

papírtörlőkendő helyettesítő, svéd törlőkendő, hulladékmentesség

Forrás: ecomind.hu

Zöldségekhez hálót!

Fontos, hogy a zero waste életmód kihívásait ne akadályként éljük meg. Ha színesebbé szeretnénk tenni, tegyük! Az egyszer használatos műanyag zacskók helyett választhatjuk akár a Smörgås Clothes hazai kisvállalkozás színes, hálós zsákjait zöldségek és gyümölcsök vásárlásához. Tartós, újrahasznosítható, mosógépben mosható.

háló zöldségekhez, hulladékmentesség

Forrás: ecomind.hu

Ökokenyértartó

A kenyerek tárolásához választhatjuk az ökozsákot, amelyben napokig puha marad a kenyér. A SugarPeas zsák belső rétege speciális, élelmiszerbiztos, impregnált PUL-anyag, ráadásul antiallergén, penészálló, könnyen tisztítható, valamint mosógépben mosható.

Öko kenyértartó zsák

Forrás: biofok.hu

Nincs több baktérium

Mosogatáshoz használhatunk bambuszszálakból készült mosogatókendőt, amelyhez nem kell mosogatószert adni, mert a kendő anélkül is tökéletesen eltávolítja a zsíros szennyeződéseket. Antibakteriális tulajdonsága miatt nedves állapotban sem telepszenek meg benne a baktériumok.

Bambusztörlő

Forrás: biofok.hu

Komposztban landoló szivacs

Szintén kitűnő ötlet a mosogatáshoz luffaszivacsra cserélni a hagyományost, ami, ha elhasználódik, mehet a komposztba.

természetes szivacs, Luffa szivacs

Légycsapó természetesen

Újra itt a rovarok szezonja, tavasszal tehát érdemes beszerezni a légycsapót – pontosabban annak nem műanyag változatát. Ezt a tartós, fanyeles, bőr csapófelületes eszközt sokáig tudjuk használni.

bőr légycsapó

Alufólia helyett kendő

A méhviaszos kendő hulladékmentes alternatívája az alufóliának, a folpacknak vagy az egyszer használatos szalvétának, és 100 százalékban természetes, lebomló termék.

méhviaszos kendő

Nyerges Bogi, Tóth-Hencz Edit

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit