web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Íme, az 5 legjobb őszi kirándulóhely, amit neked is látnod kell!

Íme, az 5 legjobb őszi kirándulóhely, amit neked is látnod kell!

Csodákért nem kell messzire menned, sőt! Ezernyi olyan kirándulóhelyet találhatsz ugyanis, amit vétek lenne kihagyni e milliónyi színben pompázó évszakban. Mit szólnál például egy egész napos családi kiránduláshoz, egy kis felfedezéshez, kalandozáshoz? Most elkalauzolunk az idei ősz legvarázslatosabb kirándulóhelyeire!

kirándulás, túra, belföldi úti célok, családi program, természetjárás, kirándulóhely

Kép: Pajor Csilla

Budaörsi hegyek

A Budai-hegység legdélebbi része a Budaörsi-hegy, amely Budapesttől csupán néhány kilométerre található. A Csíki-hegyek, az Odvas-hegy és a Törökugrató mindegyike egész napos kikapcsolódást biztosít az egész családnak. Többfajta túraútvonal közül választhatunk, a legegyszerűbb a Csíki csárdától indulni, és követni a sárga jelzést. Érdemes megnézni a Piktortégla-üregeket és az Átjáró-barlangot.

Kisebb, megmászható hegyek magasodnak mindenfelé, a kilátás pedig pazar, el lehet látni egészen a Dunáig. Itt járva érdemes még megnézni a volt vitorlázórepülő-tér romját is. A piros kereszt jelzésen vissza tudunk menni egészen a budaörsi városházához, vagy folytathatjuk az utunkat az Odvas-hegyre is, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a térségre. Ha viszont követjük a sárga jelzést, akkor Makkosmárián át Budakeszire érkezünk. Néhány rész babakocsival is könnyen járható.

kirándulás, túra, belföldi úti célok, családi program, természetjárás, kirándulóhely

Kép: Pajor Csilla

Visegrádi-hegység

Garantáltan szuper élmény a Visegrádi-hegység környékén eltölteni egy egész napot. A programkavalkád a család minden tagjának igazi kikapcsolódás. Érdemes korán indulni, hogy mindenre legyen elég idő. Ajánlott a Pisztráng-tónál kezdeni a kirándulást annak, akinek a gyermeke szeret horgászni. Délelőtt jóval több hal van a tó halászható részében, így érdemes korán menni. Lehet horgászfelszerelést is kölcsönözni, csalival együtt. Az Ördögmalom Erdei Étteremben, ahogyan kéred, elkészítik a kifogott halakat.

A közeli játszótéren lehet egy nagyot szaladgálni vagy bográcsozni, piknikezni a barátokkal. Érdemes ellátogatni a felújított várba, és leszáguldani a bobpályán. Rövid sétával egy kilátó is elérhető. Ha már erre járunk, ne felejtsük el a vadasparkot sem! Több körtúrát is lehet tenni a környéken, például a Kis-Villám körül vagy akár a kéktúra vonalát követve, majd a kék keresztre áttérve vissza tudunk találni a kiindulási ponthoz.

Érdemes a Panoráma úton parkolni még a vár előtt, fent egyébként van fizetős parkolóhely is. Ha pedig fokozni szeretnénk az élményt, akkor menjünk menetrend szerinti hajójárattal Budapestről. Extra tipp: ha egyszerűen csak pihenni szeretnénk, akkor a Thermal Hotel Visegrád Lepence Spája teljes feltöltődést kínál külsős vendégek számára, napijeggyel a fürdő látogatható.

kirándulás, túra, belföldi úti célok, családi program, természetjárás, kirándulóhely

Kép: Pajor Csilla

Túraútvonalak egy helyen

Rengeteg túranavigációs alkalmazást kipróbáltam már, de legjobban a PhoneMaps vált be. Az összes túraútvonal rajta van, offline módba is letölthető, a nevezetességek szerepelnek a térképen.

Bodajk: Gaja-szurdok, Gaja-patak

Ha a navigáció segítségével a Kajmáti-kőfejtőt (Bodajk) vagy a Gaja-szurdokot keressük, akkor könnyedén odatalálunk, csak kövessük a kék és piros jelzést. Felfelé indulva megnézhetjük a Károlyi-kilátót, a megkövesedett ősemberlábnyomot és az Alba Regia forrást. Lefelé haladva a kék kereszt jelzésen, elérhetjük a patak partját, ahol a gyerekek imádni fogják a hidakat.

A piros jelzést követve innen eljutunk egy csoda szép mezőre és egy erdei tavacskához, kialakított tűzrakó hellyel, pihenőhelyekkel, kis büfével és horgászási lehetőséggel. Az erdei tóhoz vezet egy rövidebb út is, ha a Gaja-völgyi Tájcentrum felől érkezünk. Visszafelé, a patak partján vezető út babakocsival is könnyen járható.

kirándulás, túra, belföldi úti célok, családi program, természetjárás, kirándulóhely

Kép: Pajor Csilla

Mecsek

Bármerre is indulunk el, a Nyugat- vagy a Kelet-Mecsek bejárása remek élmény, nem beszélve Orfűről, ami egy igazi természeti gyöngyszem Baranya megyében. Egy csodás kirándulóhely, amelynek fénypontja a tó, ahol lehet nyáron fürdeni, nagyokat kirándulni, végigjárni a kiépített tanösvényt, és még mi minden látnivaló várja az idelátogatókat! A nyugat-mecseki Éger-völgyi-tónál például érdemes felmenni egészen az égerkői parkolóig, ahonnan a tó karnyújtásnyira van. A fahidakkal hihetetlen kalandos a gyaloglás.

Szuper ötlet tenni itt például egy „forráskörtúrát”. Indulás a Fecske-forrástól a kék kereszt jelzést követve, végig a patak mentén, aztán áttérünk a piros jelzésre, a Farkas-forrásnál pedig – ismét irányt váltva – a zöld kereszt jelzést követjük tovább, amely visszavezet a Fecske-forráshoz. Útközben szinte végig a patakparton haladunk, és sok-sok forrással – köztük a Fecske-, a Kis-Éger-, az Aranyág-, a Farkas-, az Ágnes-, a Mohosi-kis-kút-forrással – találkozhatunk. Ha még bírjuk szusszal, akkor az Éger-tetői kilátót is érdemes megnézni, ahonnan csodás a panoráma.

Őszi dekoráció készítése őszi termésekből

Ha már az erdőben járunk, érdemes őszi terméseket gyűjteni, amikből otthon különféle dekorációkat készíthetünk. Először a bokrok és a fák alatt nézzünk körbe, és a már lehullott terméseket gyűjtsük össze. Csak annyit szedjünk, amennyire valóban szükségünk van. A leggyakoribbak: vadgesztenye és dió, csipkebogyó és vadszőlő, hólyagfa és lampionvirág, a fagyal és a lepényfa termése, kökény, galagonya, fenyőtoboz és tölgyfa makkja.

Mátra-Sástó

Ha nem akarunk messzire, csupán legfeljebb egyórányira utazni Budapesttől, akkor jó választás lehet a közvetlenül Mátrafüred fölött elterülő Sástó a Mátrában. Ez az igazán rövid és könnyű terep tökéletes lehet mindazoknak, akik ugyan nem kalandoznának az erdő mélyére, de szívesen töltenek el egy napot a természetben. Kitűnő úti cél idősebbeknek és babakocsival közlekedő családoknak is. A kis hidakon rövidíteni is lehet a kirándulást, de aki hosszabb sétára vágyik, nagyobb kört is le tud írni a tó körül.

A tóban sok a kacsa, ha úgy készül az ember, etetni is lehet őket. Közvetlenül a víz mellett található egy nem túl nagy parkoló, a tó túloldalán pedig áll egy kilátó sok-sok lépcsővel. Ha útközben megéheznénk, friss kürtőskalácsot vásárolhatunk, de a kemping konyhája is nyitva van elvitelre. Ha még ezek után sem fáradtunk volna el, a szomszédban található Oxygen Adrenalin Parkban még kitombolhatjuk magunkat.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit