web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Így lettem zöldanya

– 15 műanyagmentes trükk, ami neked is segíthet

Így lettem zöldanya <br><p class='alcim'> – 15 műanyagmentes trükk, ami neked is segíthet</p>

Mivel kezdődhet egy anya zöldanyává válása? Például egy műanyagmentes júliussal, ami ráébresztheti arra, hogy mennyi fölösleges dologgal veszi körbe magát. Ezúttal 15 olyan lehetőséget gyűjtöttünk egy csokorba, amivel te is műanyagmentesen zárhatod a következő hónapot.

Szeretek játszani, kipróbálni magam új helyzetekben. Miután felismertem, mennyi fölösleges dolog van körülöttem, jött a megismerés: bújni kezdtem az internetet, hogy mit tudok tenni a szükségtelen és környezetre káros dolgok elkerülésére.

A 31 egy nap segít abban, hogy egy új szokás napi rutinná váljon. Nincs benne kudarc, hiszen ha egy nap akár egyetlen órájában is hoztam egy műanyagmentes döntést, már megérte.

Műanyagok betiltása

Az Európai Bizottság adatai szerint a tengerekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag. A probléma azonban mindenkit érint, nem csak a vízparton élőket. A műanyag már a tengeri élőlények szervezetében is megjelent.

Az Európai Parlament 2019 márciusában támogatta az egyszer használatos műanyagok – tányérok, evőeszközök, szívószálak, fülpiszkálók, léggömbök pálcikái, oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak – betiltását 2021-től.

A gyártókra is nagyobb felelősség hárul a környezetvédelemben, a műanyag palackoknak például 2025-re 25, 2030-ra pedig már 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük. Fontos cél a tagállamok felé, hogy a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük 2029-re.

Íme 15 műanyagmentes lehetőség

 1. Napjainkban szokássá vált sokunknál, hogy visszük a textilzacskónkat magunkkal a vásárláshoz, és nem felejtjük el a pékáru és zöldség-gyümölcs részleg termékeihez sem. Mi több, már sok élelmiszerbolt is biztosít lehetőséget újrahasznosítható tasakok beszerzéséhez. Fontos lehet, hogy ezeket mindig a táskádban hordd. (Saját tapasztalat!)
 2. A műanyag szívószálak használata – mondhatjuk – ciki. A kis dobozos üdítőkön is megjelentek már a papír szívószálak, ahogy a szórakozóhelyek többsége is figyel arra, hogy ne műanyag szívószálat adjon, ha kérnek tőle. Az igény pedig napról napra csökken – egyszerűen csak ne kérd!
 3. Egyél fagyit tölcsérből!
  műanyagmentes július, környezettudatosság, zöldanya, kihívás, környezetvédelem, műanyagmentes

  Kép: Unsplash

 4. Ha teheted, műanyag csomagolás helyett válassz üveget! Ilyen például a méz.
 5. A mosogatószivacsodat természetes alapanyagú szivacsokra is le tudod cserélni (pl. luffa).
 6. Vásárold nagyobb kiszerelésben a papír zsebkendőt, ha nem tudsz a textil zsebkendő mellett dönteni.
 7. Mosószereknél is van lehetőség, legyen az iparilag komposztálható flakonban, vagy maga a flakon vagy utántöltő környezetbarát technológiával készült, és igen, ott van a mosószóda papírzacskóban.
 8. Tusfürdő helyett használj szappant, a kecsketejes például még a bőrödet sem szárítja. Válassz hozzá fából készült szappantartót és utazáshoz szappanzsákot.
  műanyagmentes július, környezettudatosság, zöldanya, kihívás, környezetvédelem, műanyagmentes

  Kép: Unsplash

 9. Ruha, törölköző, ágynemű vásárláskor vásárolj 100 százalékban pamuttermékeket. A bőrödnek és a környezetednek is jót teszel vele.
 10. Műanyag borotva helyett fémborotvát! A fültisztító pálcikának is a környezetbarát verzióját válaszd, hiszen funkcióját tekintve az is megfelelő.
 11. Ha megszomjazol, legyen nálad a kulacsod, amit könnyen újratölthetsz. Ennyire egyszerű!
  műanyagmentes július, környezettudatosság, zöldanya, kihívás, környezetvédelem, műanyagmentes

  Kép: Pexels

 12. A tízórait és az uzsonnát újratasakba vagy textilszalvétába tudod csomagolni. Sok színes minta közül lehet már választani, könnyen tisztíthatók. Ha van lehetőséged, az ebédet is saját ételhordóba kérd.
  műanyagmentes július, környezettudatosság, zöldanya, kihívás, környezetvédelem, műanyagmentes

  Kép: Sugarpeas.hu

 13. Legyen nálad kanálgép (fémkanál, villa, kés és konzervnyitó egyben), így nem kell elfogadnod a műanyag evőeszközöket, ha éppen olyan helyen étkezel, vagy elvitelre kéred a menüdet.
 14. Legyen saját kávés termoszod, ha elvitelre kéred a kávét.
 15. Cseréld le a fogkefédet bambuszra, hiszen a műanyag fogkefék nem újrahasznosíthatók.
  műanyagmentes július, környezettudatosság, zöldanya, kihívás, környezetvédelem, műanyagmentes

  Kép: Canva.com

  +1: Ha már otthon van a műanyag, használd addig, ameddig csak tudod. Ha le kell cserélned, válaszd a környezetbarát megoldást!

Kihívás a kihívásban

Nem is olyan nehéz, ha apró lépésekben haladsz; akik már gyakorlottak, színesíthetik egyéb ötletekkel a júliust, mint például eltölteni egy napot a városban műanyagmentesen.

A műanyagmentes bevásárlás is jó móka lehet, akár a piacon, akár a csomagolásmentes boltokban, de még egy szupermarketben is. Biztosan érezni fogod, hogy minimális odafigyeléssel milyen sikereket érhetsz el a műanyagmentesség terén.

műanyagmentes július, környezettudatosság, zöldanya, kihívás, környezetvédelem, műanyagmentes

Kép: Canva.com

Rajtad múlik

Egyéni fogyasztói döntésünkön múlik, hogy visszaszoruljon a műanyagszennyezés. Ez az a döntés, amire nem kell holnapig várnod, hanem akár ebben a pillanatban is meghozhatod.

Ha így döntöttél, mutass példát az ismerőseidnek a közösségi felületeken #PlasticFreeJuly #MűanyagmentesJúlius hashtagekkel!

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit