web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan neveljük gyerekeinket környezettudatossá

Hogyan neveljük gyerekeinket környezettudatossá

Napjainkban az egyik leghasznosabb nevelési irány az az, hogy ha környezettudatosan neveljük gyermekeinket. Sok szülő mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan dolgokat tanítson meg gyerekeiknek, amiknek hasznát veszik akkor, amikor felnőtté válnak. Azonban sokan kihagynak egy nagyon fontos tényezőt, ami nem más, mint a környezettudatosság, pedig nagyon fontos hogy megtanítsuk gyerekeinknek azt, hogy szeressék és óvják a természetet.

Az, hogy környezetbarát gyereket nevelj, talán bonyolultan hangzik, de hidd el, nem az. Jó, ha ezt a hozzáállást már gyerekkorukban megismerteted velük, hiszen így felnőttként már ez lesz számukra a természetes, ami jótékony hatással lesz rájuk, és ránk is, mert sokkal több környezettudatos felnőttre van szüksége a világnak. Először olyan egyszerű dolgokat kell nekik megtanítanod, amiket napi szinten csinálhatnak, addig, amíg ez már az életük részévé válik. Sok módja van annak, hogyan érheted el gyermekeidnél, hogy törődjenek a környezetükkel. Ha az egyik opció nem válik be, ne aggódj, rengeteg más lehetőség van még terítéken, a fontos az, hogy megtaláld azt, amelyik a legjobban illik gyermekedhez.

Az első lépés a környezettudatosság felé az, ha megmutatod nekik, hogy a kint töltött idő milyen nagy értékekkel rendelkezik. Menjetek el túrázni, horgászni vagy csak a közeli parkba játszani, hidd el, élvezni fogja és ezáltal jó élményekkel fogja összekapcsolni a kint töltött időt. Emellett fontos, hogy már gyerekkorban megismertesd vele a szemét szétválogatása és az újrahasznosítás fontosságát. A kezdő lépések közé sorolható még a kevesebb vízhasználat, például fogmosás közben, és a környezetbarát közlekedési eszközök használata is. De ez csak a felszín, rengeteg olyan dolog van, még ami segít abban, hogy gyermekedből egy környezettudatos felnőtt váljon. Nézzük, melyek ezek!

  1. Kertészkedés

Az egyik nagyszerű módja annak, hogy gyermekünket ökotudatos nevelésben részesítsük, az, ha megtanítjuk kertészkedni. A tevékenység közben ismertesd meg velük annak folyamatát, hogy hogyan lehet újrafeldolgozott hulladékot tartalmazó trágyát létrehozni és mondd el nekik azt is, hogy ez tápanyagot termel a növényeknek. Rövid időn belül szeretni fogják az újrahasznosítást, ha látják az általuk termesztett zöldségek növekedését.

  1. Állatok szeretete

Az állatokat nagymértékben érinti a környezetszennyezés, és ezt el kell magyarázni a gyerekeknek. A legjobb módja annak, hogy olyan ökotudatos gyereket neveljünk, aki szereti az állatokat, az, hogy olyan helyekre visszük őket már kiskoruktól kezdve, ahol állatok vannak. De kezdhetjük azzal is, hogy háziállatként kapnak egy madarat, halat, hörcsögöt, cicát vagy akár egy kutyát.

Vond be őket olyan feladatokba, mint a házillat megetetése, sétáltatása, továbbá elviheted őket állatkertbe is ahol sok más állattal is találkozhatnak. Utána magyarázd el nekik, hogy mennyire fontos a környezet tisztán tartása, mivel a hulladék káros hatással van az állatokra és az élőhelyükre. Hozz fel nekik olyan példákat, mint a vízbe dobott szemét káros hatásai a halakra. Ha ezt a tudást a korai éveikben szerzik meg, az segíthet nekik abban, hogy felelősségteljes emberek legyenek, akik tisztában vannak azzal, hogyan kezeljék a környezetüket.

  1. Faültetés

A fák nagyon jót tesznek a környezettel, fontos, hogy a gyerek ezt minél előbb megtanulja. Ennek egy szórakoztató módja lehet például az, ha minden születésnapján ültettek egy fát, de az is jó, ha olyan faültetéses eseményekre viszed el, amiket különböző egyesületek szerveznek. Egy ilyen esemény lehet például a Föld Napja is. A folyamat során tanítsd meg neki, hogy a fák mit tesznek a környezetért, és miért fontos, hogy ne vágjuk ki őket. Ha még kreatívabb szeretnél lenni, gyűjts képeket a környezetetekben lévő fákról, mutasd meg neki és közben mesélj el egy-két érdekességet mindegyik fajtáról. Ily módon a környezettel kapcsolatos tudását is bővítheted.

  1. „Csináld magad” projektek

Iktass be kreatív elfoglaltságokat is, mint például a kartondobozok, WC-tekercsek, műanyag palackok és üvegek újrahasznosítása. Ez egy szórakoztató módja annak, hogy lekössük a gyerekeket, úgy, hogy fejlődik a kreativitásuk is. Ilyenkor meg tudjuk mutatni nekik azt, hogy egy kis fantáziával a szemetet művészetté, valami hasznossá is lehet alakítani.

  1. Házi tisztítószerek

Használj házilag készített tisztítószereket vegyszerek helyett, menj biztosra, hogy a gyermeked lássa, amit csinálsz, és később utánozza majd ezt a szokásodat. Mutasd meg nekik a természetes összetevőjű termékek előnyeit a vegyszerekkel szemben, ezt kezdd olyan egyszerű dolgokkal, mint például az ecet és szódabikarbóna használata a fürdőszobai csempe és kád tisztításához. Használj kókuszolajat, olívaolajat vagy teafaolajat, azért hogy távol tartsd a tetveket. A gyerekek egy idő után látni fogják, hogy a természetben minden megvan ahhoz, hogy a vegyszereket félretehessük.

  1. Takarítás

Tanítsd meg neki, hogy vegyék fel a szemetet maguk után és a megfelelő helyre dobják ki. Láttál már felnőtteket szemetelni az utcán? Őket valószínűleg nem tanították meg a megfelelő hulladékkezelésre. A gyermekednek tudnia kell, hogy a szemetelés egy rossz dolog, tisztában kell lennie azzal, hogy hogyan takarítson el maga után, és hogyan gyűjtse szelektíven a hulladékot.

  1. Közösségi programok

Vonj be más szülőket is olyan programokba, amik jó hatással vannak a környezetre. Szervezz faültetést vagy kertészkedést, ahova mindannyian elviszitek a gyerekeket és megmutatjátok nekik a növények életének fontosságát. Olyan programokat is szervezhetsz ahol újrahasznosított anyagokból készült játékokat használtok.

  1. Rajzfilmek a környezet megmentéséről

Nagyon sok olyan videó, mesefilm van gyerekeknek, amik a környezet megóvásának fontosságáról szólnak. Ha a gyereked ilyen műsorokat néz, amellett hogy szórakozik még tanul is valamit. Másrészt, vásárolj neki olyan képregényeket, amikből meg tudják tanulni, hogy hogyan vigyázzanak a környezetükre.

Ha egy kicsit böngészel az interneten, rengeteg más opciót találsz még arra, hogy hogyan nevelj környezettudatos gyereket. A fontos az, hogy ezt a nevelési fajtát szórakoztató módon alkalmazd, így biztos lehetsz benne, hogy nem fogja elfelejteni, és egy szerető, környezetéről gondoskodó felnőtt válik majd belőle.

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit