web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Élet a vegyszereken túl

– játszótéri beszélgetéstől a bioboltig

Élet a vegyszereken túl  <br><p class='alcim'> – játszótéri beszélgetéstől a bioboltig</p>

Ki gondolná, hogy egy libikóka mellett életre szóló ötletek születhetnek? A kétgyermekes Kiss-Nyerges Anikó Bogi története pedig tényleg innen indul: húsz év alkalmazotti lét után vállalkozásba kezdett, hogy tudatos édesanyáknak segíthessen.

Nőből tudatos anya

Kiss-Nyerges Anikó (Bogi) a Biofok budafoki biobolt és webshop megálmodója. 2018-ban létrehozta a tudatosanya.com weboldalt, amellyel az volt a célja, hogy környezetvédelem, fenntarthatóság és környezettudatosság témakörökben alternatív lehetőségeket, termékeket biztosítson hasonló gondolkodású anyukáknak. Olyan természetes, kevesebb hulladékot termelő, mindennapokat megkönnyítő termékeket szeretett volna kínálni, amelyek egy tudatos édesanyát érdekelhetnek – köztük lebomló tisztítószereket, mosható intimbetéteket és pelenkákat, kulacsokat, gyümölcsöszsákokat.

„Egy 7 éves kisfiú és egy 10 éves kislány édesanyja vagyok. Ahogy szinte minden édesanyában, a gyerekek születésével bennem is megváltozott valami: fontos lett az, hogy milyen ételt teszek az asztalra, mivel mosok, mit kenek a gyerekekre és magunkra, valamint az, hogy hogyan tudom megóvni a földet a gyermekeimnek és az unokáimnak. Mivel ennek hivatalos formát is szerettem volna adni, természetgyógyászatot is tanultam mellé.”

Minden a játszótéren kezdődött

A 2018-as weboldal ötlete egy játszótéri beszélgetésből indult, amikor az anyukák ekcéma elleni alternatív mosószerekről, az otthon készített természetes kozmetikumok előnyeiről csevegtek, és megbeszélték azt is, hogy miért jó a házilag készített kenyér. Bogit napról napra tovább foglalkoztatta a téma, így kutatni kezdett. Miután döbbenten tapasztalta, hogy a környezetünkben fellelhető megannyi felesleges dolog természetes anyagokkal is pótolható, belevágott, először az otthonában: bolti mosószer helyett mosódióra és mosószódára váltott, az ecetet elkezdte takarításra is használni, kovászt nevelt, próbálkozott saját készítésű krémekkel is, és az egész család csapvizet fogyasztott.

„Megérte a fáradozást, lassan egy egészen más érzés költözött az otthonunkba: a természetesség. Rá kellett jönnöm, hogy szintetikus szagok, erős vegyszerek, hozzáadott adalékanyagok és tömegével használt műanyagok nélkül is működik az életünk. Idővel megszoktuk, hogy nem megyünk be a multiba, és nem emeljük le a túlhájpolt termékeket a polcról, hanem mindennek megkeressük a természetes változatát.”

Ijesztő volt egyedül

Néhány év kellett ahhoz, hogy összeszedve bátorságát az akkor még alkalmazottként dolgozó Bogi kilépjen a munkahelyéről. A 2018-ban létrehozott webshoppal az édesanya egyik pillanatról a másikra önmaga főnöke lett, minden feladat – termékfotózás, feltöltés a weboldalra, árubeszerzés, postázás, számlázás – rá hárult.
„Nem titok, hogy bár fizikailag mindent megcsináltam, lelkileg nehezen viseltem, hogy senki sem mondja meg, mi a következő lépés. Húsz év alkalmazotti munka után ott álltam főnök nélkül, és a saját magam ura lettem. Ijesztő volt…”

No Waste, Környezetvédelem, Környezettudatosság, Biofok

Fontos a személyes kapcsolat

A webshop után aztán valóra vált egy további álom, ami már új, Biofok néven folytatódott, hiszen Bogi szerint nemcsak az anyukák, hanem az apukák és a nagypapák is előszeretettel vásároltak. (Éljenek a tudatos apukák is!) E terv megvalósítását egy önkormányzati pályázat is segítette, amelyet Bogi megnyert, így egy központi helyen lévő kis üzletet tudott kibérelni.
A koronavírus-járvány hazai kezdetekor, 2020 márciusában olyan leállás volt a webshopban, mintha sosem létezett volna, ám szerencsére áprilistól újraindultak a rendelések, így a bolt létjogosultsága is tovább erősödött.

„Még a járványhelyzet előtt sokat vásároztam, és rájöttem, hogy a személyes kontakt a legfontosabb. Az emberek szeretnek beszélni, tapasztalatot hallgatni, szeretik megtapogatni, megszagolni a terméket, tehát mindezt biztosítanom kellett nekik. Így nyílt meg a Biofok biobolt Budafokon.”

Bogi számára fontos volt, hogy olyan termékeket áruljon, amelyekről személyes tapasztalata van, így minden termékről tud tanácsot adni. Nemcsak a tisztítószerekről vagy a zero waste termékekről, hanem paleoétrendet követve és tejérzékenyként a sütésről-főzésről is.
A bolt december közepe óta tart nyitva, várja a vásárlókat – szerencsére a kerületben gyorsan terjed a híre. Mindennap Bogi fogadja a betérőket, hiszen így tudja átadni a bolttal megálmodott személyességet.

„Felpörögtek az események, amit imádok. Szeretem ezt a boltot: minden termék, minden vevő, a bolt stílusa, sőt még a bolttal kapcsolatos nehézségek is mind-mind annyira hozzám tartoznak! Ettől az egésztől rengeteg határozottságot kaptam pár hónap alatt. Amiről egy éve még csak álmodoztam, azt mind megvalósítottam, itt ülök a saját boltomban. Félelmetes, milyen sok mindenre képes egy ember, egy anyuka, egy feleség két gyerek, egy férj, egy kutya és a háztartás mellett, ha a saját vállalkozásáról van szó. Meg amúgy is.”

Segítenek a gyerekek

Bogi további tervei a boltra és a webshopra fókuszálnak, kicsit kiélvezi az elmúlt időszakot, de a vállalkozás mellett a családdal töltött időt is egyensúlyban kell tartani. Jelenleg a bolt nyitvatartása is a családhoz igazodik: délelőtt kettő, délután pedig három órát van nyitva. A két időpont között el tudja intézni az árubeszerzést, illetve a gyerekekért is elmegy az iskolába, akik egyébként gyakran vannak a boltban, hiszen szeretnek ott segédkezni. Boginak fontos az együttműködő férj és a minőségi együtt töltött idő is.

„Azt vallom, hogy ha a gyerekeinket tudatosságra neveljük, van esélyünk megállítani a föld rombolását. Nekik már magától értetődő lesz, hogy szelektíven gyűjtünk, hogy pelenkát mosunk, hogy nem használunk nejlonzacskót, vagy nem veszünk ásványvizet a boltban, amikor van finom és olcsó csapvizünk is.”

Legyünk mi, tudatos anyák azok, akik megtesszük az első kis lépéseket!

Szalay Veronika

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit