Sok helyről tájékozódom a kacatmentesítés és a rendcsinálás lehetőségeiről. Most néhány olyan egyszerű praktikát mutatok be, amelyek az évek során már rutinná váltak nálam. Lehet, hogy az első pár nap nehezebben megy, mint minden új szokásnál, de utána, meglátod, kényelmessé válik.

Persze a sor még bővíthető, de talán ez az öt apróság már most segít neked abban, hogy komfortosan érezd magad otthon.

A mosogató

Mielőtt lefekszel, tedd rendbe a mosogatót! Azaz nem pont lefekvés előtt, de a reggeli ébredés egyik kulcspillanata, amikor a konyhába érve kávét készítenél, és arra érkezel, hogy omlik ki a szennyes a mosogatóból. A vacsora után érdemes összegyűjteni a mosatlant, akár a mosogatógépbe, és a lefekvésig időt szakítani a mosogatásra. A saját napirendedben megtalálod erre az időt.

otthoni tippek, nyugodt otthon, mosogató, fürdőszoba, táska, rendcsinálás

Kép: Pixabay

Fürdőszoba, vécé

Szó szerint az alvás előtti utolsó mosdóhasználatkor gyorsan áttörlöm fertőtlenítővel a vécét. (Itt rengeteg lehetőség van, hogy milyen szereket lehet használni, én elsősorban környezettudatos lehetőségekkel élek.) Ha a tükör vagy a környéke fogkrémlenyomatos, azt még letisztítom, így reggel mindenkit tiszta fürdőszoba fogad. Körülbelül öt percet vesz igénybe.

otthoni tippek, nyugodt otthon, mosogató, fürdőszoba, táska, rendcsinálás

Kép: Pixabay

A kacatos

Szerintem nem létezik olyan lakás, ahol ne lenne egy polc, egy tál vagy bármilyen csetresz, ahol a dolgok gyűlnek, amelyeket utána soha többet nem használunk. Érdemes naponta pár percet szánni rá, hogy az ott gyülemlő dolgokat a helyére tegyük. Ha mindennap elvégezzük ezt a tevékenységet, egyszer csak üres lesz a polc vagy a tál, továbbá odafigyelünk majd arra is, hogy ezeket az apróságokat egyből a megfelelő helyre tegyük.

otthoni tippek, nyugodt otthon, mosogató, fürdőszoba, táska, rendcsinálás

Kép: Unsplash

Táskaürítés

Heti szinten mindenképpen ajánlatos – már csak a szemét összegyűjtése miatt is – kiüríteni a táskát. A széthullott aprópénzek begyűjtése is hasznos lehet, ahogyan a használt zsebkendőké és a kiborult rágóké is – és még van számos lehetőség, amit egy női táska rejthet.

otthoni tippek, nyugodt otthon, mosogató, fürdőszoba, táska, rendcsinálás

Kép: Pexels

Mosás

Sajnálom a hétvégét mosással tölteni, így akkor mosok, amikor összegyűlik egy adag ruha. Jó idő esetén általában reggel, indulás előtt teszek be egy mosást, hogy mire hazaérek, kint, a napon megszáradjanak, rossz időben inkább este, így mire másnap hazaérünk (jobb esetben), el tudom tenni a szobából a ruhaszárítót.