web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Tuti, hogy ettől anya kiakad!

– nagyik, akik nem akarnak beleszólni, de…

Tuti, hogy ettől anya kiakad!  <br><p class='alcim'> – nagyik, akik nem akarnak beleszólni, de…</p>

A nagymamánál tölteni a nyári szünet egy részét a legtöbb gyereknek a vakáció fénypontja. Ugyanezt az örömet azonban nem minden anya érzi, sőt! Mert szeresse is bármennyire a mamát, egyáltalán nem biztos, hogy minden, gyermekneveléssel kapcsolatos dologban egyet is ért vele. Felmérésünkből mindez egyértelműen ki is derül.

Az Anyák karanténban nevű, zárt Facebook-csoportban 35 anyát kérdeztünk meg arról, hogy mely kérdésekben nem egyeznek a nagymamákkal, ha gyereknevelésről van szó. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy ki miért aggódik, amikor a gyermeke a nagyinál van, és persze azt is szerettük volna megtudni, hogy melyek azok a különbözőségek, amelyek konfliktusokat szülnek szülők és nagyszülők között. A válaszadók többsége egyszerre több, számára bosszantó példát is említett.

nagymama, nyári szünet, gyereknevelés, konfliktus, felmérés, nagyik

35 anyából 13-an az étkezés miatt bosszankodnak
Kép: Anyamagazin

Édesség nyakló nélkül

A legtöbb anyát a nagymamák étkezéssel kapcsolatos meggyőződései zavarják, ám ezen belül is igencsak változatos válaszok érkeztek. Van, akinél az csapja ki a biztosítékot, hogy a nagyi édességgel tömi a gyereket, de van, akit ennél jobban bánt az, hogy a különféle finomságokkal ebéd előtt kínálja. Felmérésünkben egy anya arra is panaszkodott, hogy a nagyinál a gyereke laptop előtt eszik.

Egy édesanya azt mesélte, hogy a nagymama, ha tehetné, a hozzátáplálást már a 3 hónapos unokájánál is elkezdené, hiszen annak idején „a fia ilyen idős korában már csülköt evett. Egy nagyszülő például azt is nehezményezi, hogy az anya nyáron is anyatejet ad a babájának, pedig szerinte csak a víz oltja a szomját.

A szoptatástéma egyébként többször is előkerült a felmérés során. Kiderült például, hogy van olyan nagyi, aki azt vallja, hogy egy féléves gyereknek már illene anyatejen kívül például csirkecombot is ennie. A nagyik közül viszont akadnak olyanok is, akik azt furcsállják, hogy az anyja egyéves korában is szoptatja a gyerekét.

„Teletömi édességgel, hiába kérem, hogy ne, mert túlpörög tőle, sőt rendes kaja helyett ad sokszor tejszeletet vagy rágcsát. Idegbajt kapok ettől, de már kezdem elengedni.” (Adrienn)
nagymama, nyári szünet, gyereknevelés, konfliktus, felmérés, nagyik

Kép: Unsplash

Nagyon anyás a gyerek

A 35 válaszadó közül 7-en említették, hogy a sírás kérdése is sarkalatos pont. Egy megkérdezett például arról mesélt, hogy a nagymama megnyugtatás helyett a szobájába küldené a gyereket, ha sír. Emellett vannak olyan nagyszülők is, akiknek viszont szent meggyőződése, hogy a gyermeket hagyni kell sírni. Aztán előkerültek az ölbéli kérdések is: 4 anyán biztosan számonkérik a nagyik, hogy a gyerek miért olyan anyás, és miért van olyan sokat kézben.

nagymama, nyári szünet, gyereknevelés, konfliktus, felmérés, nagyik

Kép: Pexels

Nagyi mint szolga

5 anya azon bosszankodik, hogy a nagymama kiszolgálja a gyereküket, és mindennel fut a csemete után. A „nagyiszolgaság” kapcsán említették azt is, hogy a gyerek a mamánál mindent megkap, ebbe beletartozik az is, hogy mindent megvesznek neki.

„Amikor a 3,5 évest úgy kezeli, mintha bébi lenne, mindennel fut utána, kiszolgálja, mint a rabszolgák, ha elmennek sétálni, cipelteti magát, mert mamát be lehet húzni a csőbe. Aztán persze nálunk is bepróbálkozik, hogy osztja a kérelmeit meg a feladatokat nekünk… Ül evés közben, és annyit mond: víz. Pedig ott van tőle karnyújtásra.” (Viktória)

Alváskérdések

4 anya vallott úgy, hogy nem szereti, ha beleszól a nagyi az alvásba, altatásba. Egyikük sszerint a mama például úgy gondolja, hogy a gyerek „minél többet alszik nappal, annál jobban alszik éjszaka”.

„Mindkét gyerekem rossz alvó volt, éjjel volt, hogy kétóránként keltem, így nappal én is aludtam, ha a gyerekek aludtak. Anyósom felháborodott ezen, hogy hogy merek aludni napközben, ahelyett, hogy főznék, mosnék, takarítanék. Ő ilyet soha nem tett, amikor gyesen volt, meg a gyes ezért van.” (Eszter)

Végtelen tévézés

3 anya amiatt idegeskedik, mert gyermekei nagyszülei nem veszik komolyan az ételallergiát, és olyan ételekkel kínálják az unokájukat, amiket nem szabad enniük. Aztán ott van még a végtelenített mesenézés és tévézés, ami ugyancsak 3 anyánál csapja ki a biztosítékot. És akkor még nem esett szó a fegyelmezésről, ami miatt 2 anya emelte fel a hangját: egyikük azt mesélte, hogy a nagyi szerint túl szigorú a gyerekekkel, a másikuk viszont arról beszélt, hogy a mama még azt is engedi, hogy az unokája bármikor beleszóljon a nagyok dolgába.

nagymama, nyári szünet, gyereknevelés, konfliktus, felmérés, nagyik

Kép: Pixabay

Egyéb meglepő dolgok

Meglepő, hogy csupán egy édesanya jelölte meg lehetséges konfliktusként a túlöltöztetést, és ugyancsak egy számolt be arról, hogy a nagymama túlságosan félti az unokáját. Grafikonunkon látható egy egyéb kategória, amelyben 4 anya válaszait fogtuk össze: egyikük a vasalást említette, ami a nagymama szerint kötelező lenne. Másikuk azt mesélte, hogya nagyi fagyizás közbeni állandó szájtörölgetése zavarja. Egy anya pedig azért konfrontálódott az anyósával, mert az unokáját balkezességről jobbra akarta szoktatni.

nagymama, nyári szünet, gyereknevelés, konfliktus, felmérés, nagyik

Kép: Unsplash

Minden rendben

Nem lenne igazságos, ha nem szólnánk arról a 4 anyáról, aki mindenben egyetért a gyermeke nagymamájával. Egyikük így nyilatkozott:
„Mekkora mázlista vagyok! Anyósom és anyám is azt teszi, amit kérünk. Soha nem tették semminek az ellenkezőjét, sőt bele sem szóltak abba, hogy hogyan neveljük a gyerekeket.”

A folytatásban: nagyik, akikért rajongunk.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés