web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Segítség, miért nem figyel rám a gyerek?

– Ancsa-sztorik 6. rész

Segítség, miért nem figyel rám a gyerek?  <br><p class='alcim'> – Ancsa-sztorik 6. rész</p>

Gondolom, mindenkinek megvan az a jelenet, amikor a nagymama elkezd bugyuta fejeket vágni a babának, az meg nem érti, hogy mi van, ezért elkezd torka szakadtából üvölteni, vagy csak bambán néz. Hol a hiba a gépezetben? Segítek. Nem a nagyival van a gond, mert ő cuki és jót akar. A babák látása az, ami csak idővel fejlődik ki rendesen, és ami igenis fejleszthető tudatosan. Papp Ancsa véleménycikke.

Fekete-fehér, igen-nem – ez most nem az a játék, hanem annál sokkal komolyabb. Főleg a gyermek első pár hónapjában… Mert a fekete-fehér látás nagyjából ezt a kezdeti időszakot fedi le, az igen-nem pedig a dackorszakot. Én most egyelőre a fekete-fehérről fogok mesélni, mert szülőként első körben ez okozott elég nagy aggodalmat.

baba, látás, kontraszt, fekete-fehér, Ancsa-sztorik, figyel

Kép: Papp Ancsa

Babakommunikáció

Hazajöttünk a kórházból, minden szuper volt. Igyekeztem az anyaság minden egyes pillanatát megélni a babámmal. Apa is rengeteget segített, hogy én is tudjak pihenni. Szóval nagyon szép és kerek lenne a sztori, ha itt érne véget – de nem. Eleinte a babák esznek, alszanak, kakilnak.

Közben sírdogálnak is kicsit, aminek mi, szülők nagyon örülünk, mert kb. ez az egyetlen kommunikációjuk irányunkba, ha jelezni akarják azt, hogy valami nem komfortos – éhesek, büfizniük kell, vagy hogy itt az idő a pelenkacserére.

Aztán ahogy telik-múlik az idő, egyre több visszajelzés jön. Mi, anyák persze a mosolyt preferáljuk a legjobban, és pont ezért vérig vagyunk sértve, ha az elsőt nem mi kapjuk. Ez nálunk is így történt. Úgyhogy Máté, ezért majd még számolunk!

baba, látás, kontraszt, fekete-fehér, Ancsa-sztorik, figyel

Kép: Papp Ancsa

Zavar a gépezetben

Természetesen én is igyekeztem mindenféle csoda színes csörgőt, felhúzós játékot beszerezni, hogy minél könnyebben fel tudjam hívni magamra a babám figyelmét. Nem igazán jött össze. Az elején még annyira nem is zavart, de amikor már Máté 2-3 hónapos volt, nekem is feltűnt, hogy nem figyel, fókuszál rendesen.

Aztán egy védőnői látogatás hozta meg az áttörést, amikor is Éva néni megjegyezte, hogy milyen jó ez a fekete-fehér Mickey egér Máté mellett, mert tulajdonképpen erre tud majd fókuszálni. A babák ugyanis az elején fejjel lefelé látnak mindent, rövidlátók (csak később, fokozatosan növekszik a fókuszálási távolság), és a tetejébe csak az erős kontrasztos dolgokra tudnak fókuszálni, a színesekre nem.

baba, látás, kontraszt, fekete-fehér, Ancsa-sztorik, figyel

Kép: Papp Ancsa

Így látnak ők

„Születéskor az újszülött szeme és a látásért felelős idegrendszere fizikailag már teljesen kifejlődött, csak az agyi látópályák még fejletlenek, illetve a baba elméje még nem képes feldolgozni az őt érő összes vizuális információt, ezért eleinte kicsit homályosan, elmosódottan látja a környezetét. Aztán szép lassan a környezeti ingerek hatására szellemileg fejlődik, és »megtanul látni«.

Amíg a születése utáni első napokban és hetekben az elmosódó foltok között csak 20-25 cm távolságra lát – vagyis karba véve éppen az arcodat látja –, addig a hónapok múlásával ez a távolság fokozatosan növekszik, és kinyílik előtte a világ, kialakul az éles látás. A fordított látás is tanulási folyamat eredménye, azaz a baba 3-4 hetes koráig fejjel lefelé látja a világot, ahogyan mi, felnőttek is, csak éppen az ő agya kezdetben még nem tudja (hogy meg kell) megfordítani a képet.

Az újszülött a fényt, az árnyékot és a mozgást már az első naptól érzékeli. Az erős fény kifejezetten zavarja, hiszen 9 hónapon keresztül a pocakban csak szűrt fényt látott, így időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a »kinti« fényviszonyokhoz” – olvasható a Babakontraszton.

baba, látás, kontraszt, fekete-fehér, Ancsa-sztorik, figyel

Kép: Papp Ancsa

Az én megmentőm

Oké, most mondhatjátok, hogy ez mennyire hülyeség, de az elején, az első babával annyi mindenre kell figyelni, megtanulni a hogyanokat és a miérteket. Ez számomra igenis parát okozott. Szerettem volna mindent JÓL csinálni. Máté hallása miatt egyébként csak azért nem aggódtam, mert azt még bent a kórházban, hazatérésünk előtt ellenőrizték.

Na de kanyarodjunk vissza a babalátáshoz! Az egyik barátnőmnek hála rátaláltam egy webáruházra, amelynek a termékeit egy édesanya kezdte el készíteni, mert ő is abban a cipőben járt, mint mi, mindannyian – hogy kevés csak fekete-fehér termék van a piacon, ami fejlesztené a babák fókuszálását és a színérzékelését.

Megdöbbentő és megnyugtató volt a változás. A babakezdőcsomagba biztosan mindenkinek felírnék egy ilyen kis alakzatos könyvecskét. Könnyebb volt lefoglalni Mátét, és terelni a figyelmét is.

baba, látás, kontraszt, fekete-fehér, Ancsa-sztorik, figyel

Kép: Papp Ancsa

Ne féljetek kérdezni!

Szépen lassan én is felfedezem Mátéval a világot. Első körben persze leginkább a biológiai folyamatokat. Ne féljetek kérdezni, mert ezek nem olyan magától értetődő dolgok. Főleg nem az első babánál. Nem leszel kevesebb sem tőle, csak maximum magadat stresszeled, mint ahogyan én is.

De a Google a barátunk, és nyugodtan utánaolvashatunk a dolgoknak egy-egy alvás között, mert ezerféle tapasztalat van. Ezért örülök neki, hogy az Ancsa-sztorik által olyan témákat is reflektorfénybe tehetek, amik például annyira nincsenek szem előtt, a friss anyukákat mégis paráztatják.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés