A válás során a szülők egyik legnehezebb beszélgetése az, amikor el kell mondaniuk a gyermekeiknek, hogy válni fognak. De hogyan tegyék ezt: együtt vagy külön? És mit mondjanak? Egyáltalán el lehet-e magyarázni egy gyereknek azt, hogy a családi környezetben érzett biztonságos közeg már nem lesz többé? Íme, a legfontosabb üzenetek, amelyeket tudnia kell a gyereknek!

Saját magam is megtapasztaltam, mert sok évvel ezelőtt én is átéltem ezt az élményt. Hetekig küzdöttem a belső érzelmeim ellen, de végül beláttam, hogy e beszélgetés elől nem tudok elbújni. Ha arra gondoltam, hogy meg kell tennem, erős fájdalom hasított belém.

A szívem szúrt, a gyomrom görcsben volt, folyamatosan szorongtam. És ott volt mellette a hihetetlen bűntudat és a szégyen nyomasztó súlya is. Ha csak rágondoltam, hogy a fiaim milyen ártatlanok, édesek, szelíd lelkűek, akik szeretik apát és anyát, rögtön elsírtam magam.

válás, gyerek, szülők, őszinteség, változás

Kép: Pexels

Hetekig küzdöttem a szorongással

Mikor mondjam el nekik? Hogyan mondjam el? Mondjuk el nekik együtt? És a legfélelmetesebb: mit mondjunk? Hogyan magyarázzam el egy gyerekeknek, hogy az általuk ismert élet, a családi környezetben érzett biztonságos közeg örökre megszakad – megváltozik?

Hogyan magyarázzam el a gyerekeknek, hogy mindez nem az ő hibájuk? Hogyan lehet megnyugtatni őket, hogy az élet tovább folytatódik, biztonságban lesznek, és a válás után is gondoskodni fogunk róluk, illetve szeretni fogjuk őket? És ami még ennél is félelmetesebb volt, hogyan kell felkészíteni őket az előttünk álló ismeretlenre, amikor én magam sem voltam biztos abban, hogy mindez hogyan alakul?

válás, gyerek, szülők, őszinteség, változás

Kép: Unsplash

Egy dologban azonban biztos voltam

Úgy akarok válni, hogy a gyermekeim minél kevésbé érezzék a szakítás hatásait, minél kevésbé sérüljenek, nekik minél jobb legyen. És ha visszatekintenek ezekre az évekre, akkor úgy gondoljanak rám, hogy jó anyjuk voltam.

Leültem, elővettem egy papírt, és zokogva elkezdtem írni. Mindent, ami nekem fájt. Aztán mindent, ami, ha én lennék gyermek, nekem fájna. És észrevettem egy különös dolgot. Pont azok fájtak nekem, mint amiről azt gondoltam, hogy a gyermekeimnek fájhatnak.

Az én legnagyobb fájdalmaim:
– Azt szeretném, hogy a válás után is a gyermekeimnek ugyanúgy mi legyünk a szülei, és mi szeressük őket a világon a legjobban.
– Azt szeretném, ha meg tudnék magamnak bocsátani, és megszabadulnék a bűntudattól, amiért nem tudtam a gyermekeimnek és magamnak biztosítani azt a családi hátteret, amit akkor álmodtam meg, amikor terveztem őket.
– Tudok-e még valaha nyugodtan élni, mikor lesz meg újra a biztonságérzetem?
– Félek a jövőtől, a bizonytalantól, a változástól.

válás, gyerek, szülők, őszinteség, változás

Kép: Unsplash

Ezután összeállt a kép: tudtam, mit akarok, hogyan akarok válni

Fontos volt számomra, hogy úgy adjam át mindazt, amit a gyerekeknek el akarok mondani a válással kapcsolatban, hogy megértsék azt. És ha kell, elmondom újra és újra, hogy elfogadják és jobban kezeljék a kihívásokat, a változásokat, amelyekkel hamarosan szembe kell nézniük. Ez volt a legkevesebb, hogy enyhítsem a fájdalmukat, amit, kimondatlanul is, én is okoztam.

Összeírtam a legfontosabbakat

Íme, az öt üzenet és a hozzájuk tartozó mondatok, amelyek segíthetnek neked és a gyermekeknek a válás megértéséhez és a változás elfogadásához.

 1. Anya és apa mindig szeretni fognak.
  Nem számít, mi történik, milyen változáson megyünk keresztül, egy dolog biztos. Anya és apa mindig szeretni fognak. Ez sosem fog változni. Függetlenül attól, hogy hol élünk, mit csinálunk és hány éves vagy. Erre mindig számíthatsz.
  Tanács: Sose felejtsd el, ez a legalapvetőbb üzenet, amelyre gyermekeidnek mindig szüksége van, függetlenül attól, hány éves, fiú-e vagy lány. Ezért ezt az üzenetet nagyon sokszor ismételd el, ezzel csökkented a gyermekben kialakult bizonytalanságokat, félelmeket.

  válás, gyerek, szülők, őszinteség, változás

  Kép: Pexels

 2. Ez nem a te hibád.
  Anyának és apának vannak problémái, nem értünk egyet bizonyos kulcsfontosságú kérdésekben, és ez okozza a konfliktust. Bár néhány kérdés rólad szól, ez nem jelenti azt, hogy te vagy a hibás! Egy ártatlan gyermek vagy, akit mindketten nagyon szeretünk. Nem a te hibád, hogy anya és apa nem ért egyet, hogy hová menjünk nyaralni, hogy ki segítsen a házi feladatban, vagy ki vigyen fociedzésre. Nem veled veszekedünk. Nem értünk egyet egymással a családunkat érintő kérdésekben, de semmilyen módon nem vagy hibás.

  válás, gyerek, szülők, őszinteség, változás

  Kép: StockSnap

 3. A válás a változásról szól, nem a hibáztatásról.
  Anya és apa is mindent megtettek, hogy megoldják a problémáikat. A régi módszer nem működött, most új módszert fogunk kipróbálni, hogy több béke, nyugalom és boldogság legyen mindannyiunk számára. A változás a családunkban nem arról szól, hogy kinek van igaza, vagy ki jó vagy rossz. Ahelyett, hogy azon gondolkodunk, ki a hibás, gondoljunk arra, hogyan tekinthetjük az előttünk álló változásokat új kalandnak, vadonatúj fejezetnek az életünkben. Ki tudja, mi vár még ránk?!

  válás, gyerek, szülők, őszinteség, változás

  Kép: StockSnap

 4. Anya és apa mindig a szüleid lesznek.
  Nem számít, milyen változások történnek az előttünk álló hetekben, hónapokban és években, egy dolog biztos: anya és apa továbbra is a szüleid maradnak. Senki más nem lesz az igazi anyád. Senki más nem lesz az igazi apád. Mindketten mindig szeretni fogunk, és ott leszünk melletted, függetlenül attól, hogy kivel élünk, vagy hogyan változnak a dolgok.
 5. Minden rendben lesz.
  Gyakran megijedünk, amikor új dolgokba kezdünk és új kihívások elé nézünk. Mint az első alkalommal, amikor megtanultál biciklizni, vagy az iskola/óvoda első napján. Természetes, hogy félünk. A válás ugyanilyen lesz. Lesznek dolgok, amik nem változnak, de lesznek olyanok is, amik igen.
  Új módszereink lesznek, és az eddig megszokott menetrendünk is változni fog. De az élet megy tovább. Meg fogjuk szokni a különbségeket. Némelyiket talán még jobban is fogjuk szeretni. Egy idő után pedig visszanézünk, és azt mondjuk, igaz, az élet másabb lett, mint régen volt, de jól vagyunk, a családunk rendben van, és ami a legfontosabb, még mindig szeretjük egymást.
válás, gyerek, szülők, őszinteség, változás

Kép: StockSnap

A válás szó ijesztő. De valójában annyit jelent, hogy a család változást fog tapasztalni, de nem feltétlenül rossz dolgokat. Néha eltart egy ideig, amíg hozzászokunk a változásokhoz. Gondolj bele, az életben minden változik. Az évszakok is minden évben változnak. A gyerekek is évről évre nagyobbak, magasabbak, erősebbek és okosabbak lesznek.

De ha szeretettel támogatjuk egymást az úton, akkor a félelmek megszűnnek, és könnyebb lehet a változást elfogadni. A változások lehetőséget adnak arra, hogy jobban tegyük a dolgainkat. Ragadd meg az alkalmat, és higgy abban, hogy az új élet vidám és boldog is lehet!