web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Akkor is ünnepelj, apa, ha elváltál!

Akkor is ünnepelj, apa, ha elváltál!

Tudtad-e, hogy az apai kötődés ugyanakkor alakul ki a gyermekben, amikor az anyai kötelék? Június harmadik vasárnapja az év legszuperebb napja lehet, ám elvált apáknak a legszomorúbb is. Néhány szívderítő tippünkkel most azoknak az apáknak segítünk, akik már nem élnek együtt a gyermekeikkel.

Június harmadik vasárnapja

Az apák napját már a 20. század elejétől ünneplik világszerte az anyák napja párjaként, amellyel a szülők egyenjogúságára hívják fel a figyelmet. E napon ünnepeljük azokat az apákat, nagyapákat, dédapákat, akik vállalták az apaság alapvető szerepét. Ekkor mondunk köszönetet azoknak a férfiaknak, akik a gyermekek gondozásában és nevelésében felelősséget vállalnak, valamint a családjuk iránti odaadásukkal az év napjaiban áldozatot hoznak.

A gyermekek életében az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány igazolta. A megfigyelések szerint a gyermekben az apai kötődés közel egy időben alakul ki az anyai kötelékkel, ha az apa jelen van ebben az időszakban, és kontaktusban áll a gyermekkel.

Az apák egészen másként foglalkoznak a gyermekeikkel, mint az anyák, a közös játékuk során mást és mást tanulnak meg tőlük. Az érzelmi-szellemi fejlődése érdekében a gyermeknek alapvető joga kapcsolatot tartani mindkét szülőjével, még akkor is, ha nem élnek együtt.

apák napja, elvált, elvált szülők, ünnep, apa, apák napja

Kép: Pexels

Válás után más lesz

Az apák napja az év egyik legszuperebb napja lehet bármely apa számára, függetlenül attól, hogy gyermekei fiatalok vagy idősek. Ám ugyanez az ünnep fájdalmas is lehet, különösen azoknak, akik ezen a különleges napon külön lesznek a gyerekeiktől.

Az olyan családközpontú ünnepek, mint az apák napja is, súlyosbíthatják az elvált apukák veszteségének, kudarcának, bánatának vagy haragjának az érzését.

Megtalálni az ünneplés módját

Igaz, hogy az apák napja más, ha elváltak vagy válófélben vannak a szülők, de a „más” nem feltétlenül jelenti azt, hogy „rettenetes” is. Az elvált apák dönthetnek úgy is, hogy átadják magukat a szomorúságnak, vagy inkább igyekeznek megtalálni az ünneplés módját – függetlenül attól, hogy gyermekük velük lesz-e, vagy sem.

Minden esetben az apának kell tudatosan dolgoznia azon, hogyan inspirálja a gyermeket az ünneplésre – ez az apa és a gyermek számára is fontos az érzelmi kötődés mélyítése érdekében.

apák napja, elvált, elvált szülők, ünnep, apa, apák napja

Kép: Pexels

Családjogi kérdés

Előfordulhat, hogy az apák napjának kérdését a válási megállapodás megkötésekor nem gondolták át alaposan, így az apának a gyermekkel való kapcsolattartási ideje ezen a napon az anya gondnoki idejére esik.

Csakúgy, mint más családjogi kérdésben, első lépésben célszerű egy értelmes rendezési kísérletet tenni arra, hogy elcseréljék a szülők az apák napját egy másik napért. Nagyon is lehetséges, hogy a másik szülő is nyitott lesz a cserére.

Apák napi szervezés elvált apáknak

Előretervezés

Ez messze a legfontosabb, amit egy apa megtehet annak érdekében, hogy a nap szórakoztató – vagy legalábbis elviselhető – legyen saját maga és gyermekei számára. Ha megtervezi a napot, az minden érintett családtagban csökkenti a bizonytalanságot és a stresszt. A jó szülői terv pontosan meghatározza, mi történik az ünnepeken és más különleges napokon, ezért kulcsfontosságú.

Kommunikáció anyával

Ha ezen a hétvégén a gyermekek az édesanyjukkal vannak, akkor az apának kell kezdeményeznie, hogy átütemezzék a kapcsolattartási napot, hogy megvitassák, hogyan működhet a nap vagy akár az egész hétvége. Talán az anya is szívesen cserélne más hétvégékkel; ha a hétvége nem sikerül, akkor talán a vasárnap egy része vagy egésze is jó lehet.

Beszélgetés a gyerekekkel

A szülőknek el kell mondaniuk a gyermekeknek, mi fog történni apák napján. Sok esetben korábban az anya volt az, aki figyelmeztette a gyerekeket az apák napjára – emlékeztette őket arra, hogy apu szeret aludni, vagy hogy szereti a gofrit –, ám ez most az apa feladata lesz. Neki kell megbeszélnie a gyerekekkel, hogy mitől lesz a nap „tökéletes” számukra.

Új hagyományok

Apa teljesen új hagyományokat is teremthet a gyermekeivel az apás ünnepen. Lehet ez egy kirándulás, vidámpark, mozi, állatkert vagy múzeum. De tökéletes alkalom lehet a nyári szezonban egy apára összpontosító grillezés, tóparti kempingezés vagy egyéb szabadtéri tevékenység is.

apák napja, elvált, elvált szülők, ünnep, apa

Kép: Pexels

Virtuális találkozás

Ha az apa semmiképp sem lehet együtt a gyermekeivel apák napján, akkor videójátékot szervezhet Skype-on, Facebookon vagy Google Hangoutson keresztül. Aztán a nap hátralévő részében kikapcsolódhat, lazulhat, horgászhat, vagy bármi mással kedveskedhet magának.

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit