Az ország leghosszabb nevű települése. 1800 fős , 40%-os roma lakosú település.

A falul lakossága összetartó, nagy baráti társaságok vannak, viszont a közbiztonság egyre romlik. a tős-gyökeres szentgyörgyiek mellett sok borsodi roma érkezik az itteni munkakehetőség miatt ésa korábbi hangulat hanyatlik.

Munkalehetőség van, főleg őstremelők vannak a faluban, de a közelben mindenféle munkalehetőség adott.. Az alacsony iskolázottságú szülők főleg napszámból élnek.

Csak roma gyerekek járnak. jelenleg 6 magyar van az intézményben. 10 éve elkezdték Jászberénybe járatni a magyar gyerekeket a szülők. A logisztikát megoldani képtelenek járatják ide a gyerekeket.
Az önkormányzat a fenntartój az ovinak. Műanyag nyílászárók vannak mindenhol, tornatermet kaptak, viszont 70 %-ban felújításra szorul az épület. Kicsik a szobák nevelői írószatalnak sincs hely benne.

7 óvó néni és 3 dajka, egy pedagógiai asszisztens dolgozik itt. Ősztől az óvodavezető is beáll az ovicsoportba dolgozni, egyre kevesebben vannak.
Az óvodavezető karakán csaj, nem engedi, hogy ne legyen meg minden szükséges a tisztaság fentartásához az önkormányzat részéről. Mindig eléri, hogy legyen megfelelő mennyiségű tisztítószer.

Többségében tisztán járnak a gyerekek az oviba, elérték, hogy tisztasági csomagja mindenkinek legyen feltöltve a szülők részéről, ami sokszor nem egyszerű.

Wc-papír

zsebkendő
szalvéta
színes ceruzák
papírok (rajzlap, színes lap)
ragasztó
vízfesték
hegyező
homokozó
olló
fa játékok
téli ruházat
cipők
kismotor
tanuló bicikli

Ezek a gyerekek csak az oviban játszanak játékkal. Mert családjaiknál ez nem képvisel értéket, élvezeti cikkekre költik a szülők a pénzüket. Csipszre, üdítőre.
Lenne rá pénzük, mégsem költenek játékra, ollóra, ceruzára színezőre.
A szabályok betartása is nehéz ebben aközegben. az étkezési szokások és a tisztálkodás fontossága teljesen az óvodára hárul. Kézzel eszik a gyerekek többsége.
Az óvónők egy hét alatt átadják a kézmosás fontosságának szabályát, amit a hétvége azonnal lerombol. Otthon nincsenek szabályok.

Az otthoni beszélgetések hiányából fakadóan a legtöbb gyerek beszédhibás, tévéből tanulnak beszélni.
Általános hogy óvoda előtt nem aludt a gyerekek többsége délutánonként. az oviban találkoznak először ezzel a szokással. Kiscsoport végére sikerül mindenkit elaltatni délutánonként.

Az ovi jó példát tud mutatni, de az otthoni mintákat nem tudják felülírni. Felső tagozatra elveszítik a szülők a kontorollt a gyerekek felett a következetlen nevelés miatt.
Az óvodavezető szerint a szülőket kellene megtanítani az életre, mert nagyon fiatalok, fiatalon lettek szülővé . Volt olyan hogy az oviban szerveztek ilyen neveléstan estet, ahol a szülőknek a szabályok fontosságát próbálták átadni.

A táncban kimagaslóak ezek a gyerekek. A tánc és a zene a szeretete hatalmas. És igazán ügyesek is.

Az első óvodásaim ma már 20 évesek és messziről köszönnek az utcán. Már az siker!”