web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Istennők és a bennünk élő nőképek

Istennők és a bennünk élő nőképek

Kultúrára éhes édesanyaként csillapíthatjuk étvágyunkat, ha felkeressük a Szépművészeti Múzeum honlapját. A változatos online tárlatvezetéseket és a digitális múzeumi programokat most akár gyermekeinkkel, családunkkal együtt is élvezhetjük.

Négy festményt elemez Záray Szilvi múzeumpedagógus Péterfy Borival, aki kiegészíti saját megjegyzéseivel, benyomásaival a látottakat.

Aki kíváncsi a teljes videóra és tárlatvezetésre, itt megnézheti.

Dianát, a vadászat istennőjét két festményen is láthatjuk. Őt a homlokán egy félholddal szokták ábrázolni. Diana, vagy görög nevén Artemisz, nimfákat gyűjtött maga köré, akik szüzességi fogadalmat tettek neki. Ebből utána adódott további bonyodalom, amikor ezt megszegték. Így járt szegény Kalisztó is, akit Zeusz csellel és erőszakkal ejtett teherbe.

művészet, festmény, kultúra

Kép: Thomas Rowlandson – Tájkép nimfák fürdésével (Landscape with Nymphs Bathing)

Szóba kerül Ádám és Éva kapcsán az eredendő bűn is. Éva mint csábító jelenik meg, és mindkét kezében almát fog, tehát biztosra megy. „Hiába teltek el az évek, még mindig nehéz elfogadni, hogy Éva mit kavart azzal az almával” – mondja Bori.

Megállnak Szűz Mária képénél is, aki a kezében tartja a kis Jézust. Az édesanya hiába kislányos megjelenésű, mégis öntudatosan kitekint ránk, felveszi a szemkontaktust. A gyermekét támogatja a háttérből, egyben hagyja, hogy a gyermek elvégezze szent küldetését.

szobor, művészet

Kép: Mario Benedetti – Angyalok szeretkezése (El sexo de los ángeles)

A kép elemzése közben kiderül, hogy Bori egyszem fiáért borzasztóan tud aggódni, ugyanakkor nem szeretne rátelepedni. Az ő édesanyja túlzásba vitte az aggodalmaskodást, és ezt a sémát édesanyaként nehéz feloldani. Próbálja hagyni és támogatni a fiát, hogy mindent megvalósítson, amit szeretne.

A bemutatott képek istennőire reflektálva Záray Szilvia felteszi Borinak a kérdést, hogy hogyan ébreszti fel magában az istennőt, hiszen Borit nevezhetjük akár modern kori istennőnek.

kép, művészet

Kép: Botticelli – Vénusz születése (Nascita di Venere)

Bori szerint az anyákban laknak igazán az istennők, akiknek hétköznap is szuperképességekre van szükségük, hogy a családot irányítsák, vagy a férfiakat maguk mellett tartsák.
A színpadi létezéséhez nem kell praktika. Előtte megnöveli az energiaszintjét, annyira, hogy bevallása szerint már neki is túl sok lesz. Hisz abban, hogy gerjeszteni, használni kell a jó energiákat, és ezt az erre megfelelő emberek társaságában lehet, akiktől te magad is bepörögsz.

„Borzasztó az a közeg, ami leszív, és ha beszürkülsz, akkor elvesztél” – mondja Bori.

A zene például jó módszer arra, hogy energiát generáljunk. A zenekara (Love Band) férfienergiájából és – ha jöhet – a közönségből is árad az energia.
Majd hozzáteszi, hogy meg kell tanulnunk, az energia ne csak a vészhelyzetekben jöjjön elő, hanem mindennap.

képek, művészet

Érdemes töltődni és a művészetek felé is tekinteni, ha szellemi kikapcsolódásra vágyunk. A Szépművészeti Múzeum gyönyörű termei és gazdag műalkotásai még az online térben is elkápráztatnak és magával ragadnak.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit