web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Sokan a gyerekházban találkoznak életükben először mesekönyvvel

Sokan a gyerekházban találkoznak életükben először mesekönyvvel

Az országszerte működő gyerekházak fő célja, hogy a hátrányos helyzetű településeken olyan szolgáltatásokat biztosítsanak a nehéz körülmények között élő családok gyermekei számára, melyekkel hozzájárulnak a későbbi, iskolai sikerességükhöz. Elekné Román Katalinnal, a kerecsendi Apró Lábak Biztos Kezdet Gyerekház vezetőjével beszélgettünk arról, hogy milyen változásokat lehet elérni, ha valaki elkezd foglalkozni a nehéz sorsú családok gyerekeivel.

A Heves megyei, 2400 fős településen uniós támogatásnak és magánadományoknak köszönhetően valósult meg a gyerekház; jelenleg az önkormányzat működteti. Sok munkájuk van abban, hogy egy korábban munkásszállóként is funkcionáló, lelakott önkormányzati épületből létrejöhetett a hátrányos helyzetű gyermekek „meseországa”.

A gyerekház 2018 decemberében nyitotta meg kapuit, és fogadta az első hátrányos helyzetű családokat. A gyerekház elsősorban a hátrányos helyzetű családokat segíti, de szívesen látja azokat is, akik pusztán megerősítést, nagyobb önbizalmat, biztonságot szeretnének nyerni a gyermekneveléshez. A gyerekházat a három év alatti gyerekek és szüleik vehetik igénybe.

mesekönyv, gyerekház, örökbefogadok egy ovit, terápia, hátrányos helyzetű települések, gyerekház

A kép jobb oldalán a gyerekház vezetője, Elekné Román Katalin látható
Kép: Apró Lábak Biztos Kezdet Gyermekház

A szülőket becsalni a legnehezebb

108 három év alatti kisgyerek van a faluban jelenleg, a gyerekházban eddig 24 család fordult meg. A gyerekházat két évvel ezelőtt azért hozták létre, mert látták, hogy nagy bajban vannak a családok. Sok kisgyerek lemaradással küzd a fejlődésben, amiben közrejátszik többek között, hogy akadnak olyan családok, házak is, ahol annyira zsúfoltan laknak, hogy nincs hová letenni mászni sem a gyereket.

Nagyon sok kicsinél alakul ki figyelemzavar az őket körülvevő állandó zaj miatt, és mert olyan ingerek érik, amelyek nem az ő korosztályuknak valók. Vannak szülők, akik jól ismerik a gyereknevelés rejtelmeit, de vannak olyanok is, akik ebben segítségre szorulnak. Három védelembe vett gyerekük van, akik azzal a feltétellel tudtak családjukban maradni, hogy a gyerekházat látogatják.

A gyerekház jó lehetőség szülő és gyermek számára is, mégis rengeteg energiába kerül, hogy a szülőket meggyőzzék arról, hogy rendszeresen járjanak. A távolmaradás oka lehet szorongás, életvezetési nehézség, egészségügyi probléma.

„Az a tapasztalatunk, hogy azok a családok jöttek a legelején szívesen a gyerekházba, akik eleve változtatni akartak a gyerekeik helyzetén. De nem ezek a gyerekek vannak a legrosszabb helyzetben, hanem azok a családok, amelyekben a tanult és szerzett tehetetlenség olyan mértékű, hogy el sem jönnek a gyerekházba – őket is minél nagyobb számban szeretnénk megszólítani” – számol be Elekné Román Katalin.

Az utóbbi időben ezek a családok is föltűntek már a házban.
„Szeretném, ha megmaradna ez a sokszínűség, mert azok az anyukák, akik már eljutottak valahová, nagyon sokat tudnak segíteni azoknak, akik még az út elején állnak, talán többet is, mint mi, hiszen egymástól jobban elfogadják a segítséget” – mondja a gyerekház vezetője.

A gyerekháznak köszönhetően lett újból gyerekorvos a faluban

A gyerekházhoz tartozik egy játszószoba, egy konyha, egy pihenőszoba, egy fürdőszoba és egy udvar teli játékokkal. A gyerekház reggel nyolckor nyitja kapuit, és délután kettőkor zár. A ház célja, hogy támogassa a szülőket a gyermeknevelésben, korai stádiumban kiszűrje a kicsinyek esetleges fejlődésbeli lemaradásait, és segítse azok kompenzálását.

Kerecsenden korábban évekig nem volt gyerekorvos, most azonban a gyerekháznak köszönhetően a rendelés havonta egy alkalommal a település összes hat év alatti gyermeke előtt nyitva áll.

„Én öt saját gyereket felneveltem. Mindig olyan fejjel gondolkodom, hogy az én gyerekeim mit kaptak meg ahhoz, hogy diplomások legyenek, és ezek a gyerekek mit nem kapnak meg” – mondja Elekné Román Katalin.

A meséknek terápiás ereje van

Hároméves kor alatt egy gyermeket tízszer olyan hatékonyan lehet fejleszteni, mint három- és hatéves kor között, valamint hetedannyi ráfordítással. A gyerekházban zenés foglalkozással, kézműveskedéssel, rengeteg ölbeli és mozgásfejlesztő játékkal fejlesztik a kicsiket. A szülőknek pedig meseterápiát kínálnak, hogy megtanuljanak mesélni gyermekeiknek.

Gyerekeknek szóló mesekönyvet mindig szívesen fogadnak. A szülők az intézménytől mesekönyvet és játékot kölcsönözhetnek ki egy-egy hétre, hogy csökkenjen az otthon és a gyerekház közti különbség. Sok gyerek a gyerekházban találkozik először mesekönyvvel.

Babakocsinak, futóbiciklinek nagy hasznát tudják venni, állandó hiánycikkek emellett a pelenka, a babaétel, a tisztító- és mosószerek.

A gyerekház nem csak a gyerekekről szól. Itt nem csupán a gyerekekkel foglalkoznak, hanem a szülőkkel is, akiket megtanítanak főzni, varrni, hivatalos papírokat kitölteni, továbbá gyermeknevelési tanácsokkal látják el őket. Mindez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gyermek életkörülményeiben hosszú távú változást tudjanak elérni.

mesekönyv, gyerekház, örökbefogadok egy ovit, terápia, hátrányos helyzetű települések, gyerekház

Kép: Apró Lábak Biztos Kezdet Gyermekház

„Postai szelvényeket, csekkeket töltünk ki, bepótoljuk azokat a fontos dolgokat, amelyek kimaradtak az életükből” – tudjuk meg a gyerekház vezetőjétől.

Továbbképzést is indítanak számukra, mert sokan nem fejezték be az általános iskolát. Három anyukának az érettségihez vezető utolsó lépések hiányoznak, de több szülőnek az általános iskola befejezése a cél. A gyerekház konyhával is felszerelt, ahol az anyukák megtanulhatnak bébiételt készíteni. Nemcsak egészséges táplálékhoz juttatják a gyerekeket, de a saját készítésű étellel spórolni is tudnak a szegény családok.

Egerbe látogatnak az anyukákkal

A tél közeledtével egyre több anyuka mos a gyerekházban, ugyanis a családok nem tudnak otthon ruhát szárítani. Sok család egy szobában vészeli át a telet, nincs centrifuga, télen pedig kellemetlen, ha a gyerek fejére csepeg a víz a száradó ruhából.
„Több helyen a kútról hordják a mosáshoz a vizet, fazékban melegítik fel, kézzel mosnak és csavarnak, szárítanak. Persze a lakásban, hol máshol, ettől igen magas a páratartalom is, ami újabb bajok forrása; penészedés, egészségtelen levegő…”

Elekné Román Katalin fontosnak tartja, hogy a szülők és a gyerekek is kimozduljanak a szegregátumból, ezért mesefoglakozásokra Egerbe járnak. Gyakorolják a tömegközlekedést, de persze vannak kisbuszos kirándulások is. Ez persze megint gondot okoz: a gyereküléseket alkalomról alkalomra úgy kell összekoldulni az indulás előtt.

„Gyakran járunk más helyszínekre, pont azért, hogy a mobilitás már a legelején kialakuljon. Sok szülőnek már a szegregátum elhagyása is gondot okoz, így ha később a gyerekek másik városban tanulnak, nem tudják nyomon követni őket a szülői értekezleteken. Kirándulni és étterembe is járunk. Olyan élethelyzeteket szimulálunk, amelyek a polgári családoknak mindennaposak, másképp nem lehet csökkenteni a társadalmi különbségeket” – mondja a vezető.

mesekönyv, gyerekház, örökbefogadok egy ovit, terápia, hátrányos helyzetű települések, gyerekház

Kép: Apró Lábak Biztos Kezdet Gyermekház

Forrás: Örökbe Fogadok egy Ovit

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit