web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

„Kötelességünk megvédeni a gyerekeket!”

– Lilu örökbe fogadott egy ovit

„Kötelességünk megvédeni a gyerekeket!”  <br><p class='alcim'> – Lilu örökbe fogadott egy ovit</p>

Tavaly márciusban csendben, láthatatlanul, Kovalcsik Ildikóként fogadott örökbe egy ovit Lilu, akinek szívügye a gyermekek támogatása és védelme. Mint mondja, ha mindenki annyit tenne, ami nem okoz számára érezhető veszteséget, jobb hely lenne ez a világ. Liluval beszélgettünk gyerekekről, segítségnyújtásról, jótékonyságról. 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy anya, aki elkezdett írni egy mesét. Ekkor még nem tudta, hogy története valódi tündérmesévé kerekedik telis-tele csodával, örömmel, szívszorító pillanatokkal, könnyekkel, jó cselekedetekkel. A történetet Barát Hella, az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom alapítója kezdte írni azzal, hogy a lányai nem használt játékait egy hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő ovinak küldte el.

Ma ez az anya 750 olyan magyarországi intézményt – köztük 490 óvodát, 130 gyerekházat, 50 tanodát, 45 gyermek- és 35 anyaotthont – lát a térképén, melyeket örökbefogadáson keresztül lehet segíteni. A mesét most már többezernyi örökbefogadó, megannyi segíteni akaró és a gyermekeivel játékot válogató anya írja. Köztük Lilu is, aki idén a saját örökbe fogadott ovija mellé a Játéksziget adományprogramjával további 4 intézményt fogadott örökbe.

Lilu, játéksziget, Örökbe fogadok egy ovit, ÖFEO, jótékonyság, játékgyűjtés

Kép: Örökbe fogadok egy ovit!

A játékok új élete

„Nagyon jó érzés tudni, hogy a gyermekeim játékának valahol folytatódik a története, hogy annak valaki ugyanúgy fog örülni. Mindig a Toy Story jut eszembe, hogy a kiselejtezett játékok milyen szomorúak, amikor már nem játszanak velük, amikor már nincsen barátjuk” – mesélte az Anyamagazinnak Lilu, aki szerint az a legalapvetőbb, hogy a jótékonykodásnak legyen kultúrája.

„Fontos, hogy ez ne a hasznavehetetlen játékok összegyűjtése, selejtezés, szanálás legyen. Csak jó állapotban lévő játékokat gyűjtsünk össze, olyanokat, amilyeneknek mi is örülnénk, ha a gyerekünk kapná. Soha ne hozzunk senkit kényelmetlen helyzetbe, soha ne éreztessük azt, hogy a mi levetett, elhasznált dolgainkat kapja meg!” – hívta fel a figyelmet a műsorvezető.

Jó minőségű használt játékok várják új tulajdonosaikat egy budapesti anyaotthonban

Segítsünk, tanítsunk, szeressünk!

Lilu szerint a gyerekekről való gondoskodás mindenki felelőssége.

„Minden egyes gyerek ugyanaz a kis ember, kis lélek, akit meg kell védeni, és akit minden felnőttnek kötelessége megvédeni. A felnőtteknek az a dolguk, hogy kielégítsék a gyerekek igényeit, hogy segítsenek, hogy enni adjanak nekik, hogy ne hagyják fázni, hogy neveljék, tanítsák, szeressék őket” – mondta Lilu, majd hozzátette: nagyon fontos, hogy mindenki mindig annyit tegyen meg, amennyit meg tud.

Lilu, játéksziget, Örökbe fogadok egy ovit, ÖFEO, jótékonyság, játékgyűjtés

Csomagot hozott a futár egy hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő oviba

Családi örökség

Lilu elárulta, hogy a jótékonykodással ő is a családja örökségét viszi tovább: mint mondta, az anyukája kis kora óta megy, segít, ételt oszt és csomagol. A jó példát gyermekei is követik: noha a műsorvezető kisebbik fia, Félix még kicsi ahhoz, hogy megértse, a 12 éves Dávid már nagyon is sokat segít neki. A nagyfiú ezt tanulja a családban, a jótékonykodás, a másokra való odafigyelés már az élete szerves része.

A műsorvezető szerint az, hogy milyen felnőttek lesznek a gyerekeink, nagyban függ attól, hogy mi, szülők hogyan edukáljuk, hogy hogy beszélünk és viselkedünk, illetve milyen mintát mutatunk.

A jó minőségű használt játékokat újként ünneplik új gazdájuk

Anya és nagykövet

Lilu nemcsak magánemberként támogatja az örökbe fogadott oviját immár egy éve, hanem a Játéksziget adományprogramjának nagyköveteként is segít, még több nehéz sorsú gyermeket elérve.

A műsorvezető Józsa Krisztának, a játékáruház-hálózat brand- és kommunikációs menedzserének mesélt az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalomról és tapasztalatairól. Ennek hatására 2021-ben a játéküzletekben gyűjtött jó minőségű használt játékok nagy része hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodákban talál új gazdára.

„Játékot adományozni legalább annyira hasznos a rászoruló gyerekeknek, mint ruhát vagy élelmiszert, mivel a játékkal egyben örömöt is adunk, sőt ennél még sokkal többet. Minden gyermeknek jár a játék, hiszen minden gyerek szeret játszani, és a kisgyerekek számára a játék nemcsak örömforrás, hanem a fejlődés egyik legfontosabb pillére is” – mondta Józsa Krisztina, akit anyaként is mindig megérintett a hátrányos helyzetű emberek sorsa, így rendszeresen a gyermekeivel együtt viszik el az összegyűjtött játékokat az üzletekbe.

Lilu, játéksziget, Örökbe fogadok egy ovit, ÖFEO, jótékonyság, játékgyűjtés

Ajándékátadás a Játékszigetben. Középen Lilu, jobb szélen Józsa Kriszta

Te is gyűjthetsz

A www.orokbefogadokegyovit.hu oldalon tudsz egy hátrányos helyzetű közösséget örökbe fogadni az általad választott korosztályban. Ha a közelgő gyereknap nyitja a szíved, és néhány játékkal szívesen hozzájárulnál a nélkülöző gyerekek öröméhez, akkor vidd el a hozzád legközelebbi  Játéksziget-üzletbe a tiszta, hiánytalan darabokat. A játékbolthálózat idén több intézményt is örökbe fogadott a fővárosban és vidéken. Az összegyűjtött játékok egy budapesti anyaotthonba, a Kőbányai Gyöngyike Óvodába, a debreceni Pósa Utcai Óvodába, illetve a pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvodába kerülnek majd.

Lilu gondolatait a jótékonykodásról itt tudod megnézni.

Borítókép: Lilu

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit