web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Egy gyerekház, ahol csodák történnek

Egy gyerekház, ahol csodák történnek

Nehéz körülmények között élő családoknak nyújtanak segítséget az országszerte működő gyerekházak, hogy még a legnagyobb szegénységben élő gyermekek is a lehető legkorábbi életkorban megkaphassák a képességeik kibontakozását segítő támogatást. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gemzsén is működik egy ilyen intézmény, amelyre a legnagyobb krízishelyzetekben is számíthatnak a családok.

Van egy takaros kis község a Nyírség szélén, Kisvárdától 15 kilométernyire, ahol csoda mindig történik. A település nemcsak a fa harangtornya miatt különleges, amelynek építéséhez és összeszereléséhez is csak faanyagot használtak, hanem azért is, mert Gemzsén egy olyan gyerekház működik, amely nélkül ma már elképzelhetetlen volna ott az élet. Az intézmény a település szerves részeként van jelen, így meghatározó a szerepe a község életében is.

gyerekház, Gemzse, hátrányos helyzet, segítségnyújtás, örökbe fogadok egy ovit

A Játék-vár Biztos Kezdet Gyerekház a régi általános iskola épületében kapott helyet
Kép: Hrdina-Bárány Zsuzsi

Esély a szegénységben élő gyerekeknek

Szeretetövezet – ez áll a Játék-vár Biztos Kezdet Gyerekház foglalkoztatószobája falán, amit látva már akkor is megmelegszik az ember szíve, ha még nem tudja, hogy az intézmény ajtaján egyébként 2014. február 14-én, Valentin-napon lépett be az első család.

Az önkormányzati fenntartású intézményben, amely 2015 óta a régi általános iskola felújított épületében működik, jelenleg 14 hátrányos helyzetű, főleg roma család fordul meg nap mint nap. Az ország többi gyerekházához hasonlóan Gemzsén is olyan szolgáltatásokat nyújtanak a nehéz körülmények között élő családok gyermekeinek, amikkel hozzájárulnak a későbbi iskolai sikerességükhöz. Itt, e Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen is megvan hát az esély arra, hogy a legnagyobb szegénységben élő gyermekek is a lehető legkorábbi életkorban megkaphassák a képességeik kibontakozását segítő támogatást.

gyerekház, Gemzse, hátrányos helyzet, segítségnyújtás, örökbe fogadok egy ovit

Gemzsén minden gyereknek ugyanannyi esély jár
Kép: Hrdina-Bárány Zsuzsi

Amit a gyerekházakról tudni érdemes

A gyerekházak olyan elmaradott településeken létrehozott „családi” házak, ahol szakemberek fogadják a szegénységben élő, 0–3 év közötti gyermekeket az édesanyjukkal együtt, napközben. Így nyújtva segítséget a gyerekek nevelésében, fűtött, otthonos környezetben, fürdőszobával, mosási lehetőséggel és felszerelt konyhával. A szülők itt megtanulhatják, hogyan kell jól ellátni a kicsiket, mivel kell etetni, hogyan kell őket fejleszteni, de megtanulhatják azt is, hogyan kell a játékokat használni. A gyerekházakban ingyentízórait kapnak a gyerekek, amit a szülőkkel közösen készítenek el, ezáltal segítve a család szocializációját.

Sok családnál probléma a lakhatás

Bencze Zsuzsanna intézményvezető – aki negyedmagával segít a település nehéz körülmények között élő családjainak – szerint a halmozottan hátrányos helyzet generációs probléma, ami önmagát is generálja, és van, hogy még a folyamatos jelenlét sem segít minden családon.

„A hátrányos helyzetű családok problémamegoldó képessége rendkívül alacsony szinten van, ezért ők maguk sem látják, mi lenne számukra a legjobb” – mondja Bencze Zsuzsanna, majd hozzáteszi, hogy a legfontosabb talán az volna, hogy a krízisben lévő családok időben és tartósan kapjanak segítséget, legyen az anyagi vagy éppen lelki segítség.

gyerekház, Gemzse, hátrányos helyzet, segítségnyújtás, örökbe fogadok egy ovit

Bencze Zsuzsanna vezetésével hetedik éve működik a gyerekház
Kép: Hrdina-Bárány Zsuzsi

Elérhetetlen 10 százalék

Segítséget viszont nem mindenki kér. Bencze Zsuzsanna szerint pont van az a 10 százalék, amelynek szociális ellátórendszerben kellene lennie, még sincs – és valószínűleg sosem lesz ott. A szegregátumban ugyanis még mindig élnek a külvilággal szinte egyáltalán nem érintkező, elérhetetlen családok. Az intézményvezető örülne ugyan, ha mindenkit be tudnának vonni, ám egyelőre nincs olyan eszköz a kezükben, amivel ez sikerülhetne.

Példamutatással tanítják a családokat

Zsuzsannáék a gyerekházban a családokat példamutatással tanítják arra, hogyan tudnak a gyermekükkel jól foglalkozni. Megmutatják a szülőknek például azt, hogy milyen is a szőnyegen üldögélős, közös játék, a mondókázás, az éneklés és a kirakózás a kicsikkel, de a gyerekházban gondot fordítanak arra is, hogy az anyák elsajátítsák a helyes és rendszeres kézmosást, vagy épp megtanulják a tízóraikészítést. A gyerekház megnyitása óta Zsuzsannáék sok eredményt értek el.

„Siker például az, hogy az intézményt látogató szülők – a korábbi szokásaikkal ellentétben – játékokat vesznek a gyerekeknek, sőt otthon játszanak is a kicsikkel. Sok családnak sikerült a szegregátumból betelepülnie, és felvennie a »kinti« élet ritmusát: a felnőttek háztartást vezetnek, rendszeresen főznek, kertet gondoznak és állatokat tartanak” – sorolja az intézményvezető.

gyerekház, Gemzse, hátrányos helyzet, segítségnyújtás, örökbe fogadok egy ovit

A gyerekház legfiatalabb látogatója az alig két hónapos Balázs
Kép: Hrdina-Bárány Zsuzsi

Felismerték, hogy a munka érték

Bencze Zsuzsanna szerint az elért eredmények nem csak az intézmény sikerei. Úgy véli, hogyha az önkormányzat nem lenne partner a segítségnyújtásban, akkor nem tartanának ott, ahol.

„Itt, Gemzsén tudják a családok, hogy a munka érték. Azzal, hogy munkát adnak a szülőknek, a gyerekek is egy jó mintát látnak. A település felismerte, hogy ha felemelik az embereket, akkor azoknak több lesz a lehetőségük, jobbak lesznek a kilátásaik, így hasznosabbá válnak a társadalom számára” – magyarázza Bencze Zsuzsanna.

gyerekház, Gemzse, hátrányos helyzet, segítségnyújtás, örökbe fogadok egy ovit

Gemzsén felismerték, hogy a munka érték
Kép: Hrdina-Bárány Zsuzsi

Ösztönből jövő segítségnyújtás

Zsuzsannáékra krízishelyzetben is lehet számítani. Volt, hogy egy ikerterhes édesanyát kellett az óvodás gyermekével egy fűtetlen helyről egy meleg házba költöztetni, de azonnali összefogással sikerült egy családnak a kiégett háza rendbe hozását is megszervezni a településen.

„A segítségnyújtás ösztönből jön; ha valaki bajba kerül, mindent megmozgatunk, hogy ne legyen nagyobb a baj. Ha megtehetjük, hogy mindenhogy segítsünk, akkor segítünk” – mondja Bencze Zsuzsanna, aki a gyerekházban elindította a „szabad fogas” akciót is. A bejárat melletti ruhafogasra bárki felakaszthatja fölöslegessé vált kabátját, pulóverét vagy épp nadrágját, aminek a rászorulók hasznát vehetik.

gyerekház, Gemzse, hátrányos helyzet, segítségnyújtás, örökbe fogadok egy ovit

A fogas sosem marad sokáig üres
Kép: Hrdina-Bárány Zsuzsi

A járvány alatt ételt osztottak

A gyerekház működését ugyan egy időre meg tudta bénítani a koronavírus-járvány, de Zsuzsannát nem: a hátrányos helyzetű családok támogatása továbbra is folytatódott, az intézmény átállt adományozásra.

„Számomra ez volt az egyik legnehezebb időszak. Hirtelen minden olyan üres lett, rossz érzés volt, hogy nem találkozhatok az anyákkal és a gyerekekkel. Aggódtam, hogy mi lesz velük, hogy hogyan vészelik át ezt az időszakot. Aztán jött egy gondolat, hogy ha besegítenénk az ételosztásba, akkor minden családhoz eljuthatnánk, láthatnánk, hogy vannak, hogyan élik a napjaikat. És akkor elkezdtünk ételt osztani” – emlékszik vissza az intézményvezető.

gyerekház, Gemzse, hátrányos helyzet, segítségnyújtás, örökbe fogadok egy ovit

Az intézményben hetente kétszer osztanak kenyeret
Kép: Hrdina-Bárány Zsuzsi

Csodák márpedig vannak

Bencze Zsuzsanna gyakran érzi úgy, hogy velük csoda történik. De mivel is lehetne magyarázni például azt, hogy akkor érkezik hozzájuk egy ikres örökbe fogadó családtól egy csomagnyi adomány tele gyerekholmikkal, amikor egy helyi édesanya az alulöltözött ikreinek keres épp ruhákat? Gemzsére tehát sosem tud rosszkor érkezni egyetlen felnőtt- vagy gyerekruha sem, de nagy hasznát tudják venni a babakocsinak, a fejlesztőjátékoknak, a gyurmának és a kirakóknak, de mindig jól jönnek a bébiételek és a pelenka is.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit