web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Az anyaság titkai híres anyák szerint

Az anyaság titkai híres anyák szerint

Arra a kérdésre, hogy „milyen a jó anya?”, nincs tökéletes válasz, minden gyereknek más-más szülői habitusra van szüksége. Sok szülőtípust, illetve nevelési elvet ismerünk, a tekintélyelvűt, a hitelességen alapulót, az engedékenyt, az érdektelent vagy éppen a túlvédelmezőt, nyilván az extrém viselkedési forma ritkán eredményez boldog és sikeres utódokat. Mivel minden gyerek más, és minden szülő elsősorban individuum, ám csak másodsorban szülő, azt mondhatjuk, hogy nincs kész, mindenkire vonatkoztatható válasz. Csak sejtés van, mégpedig az, hogy a kulcsmomentum a sikeres nevelésben a rugalmasság lehet.

Függetlenség ajándékba

Maye Musk is három gyermeket nevelt fel, fia, Elon Musk a Tesla megalapítója, a világ 53. leggazdagabb embere, Kimbal a slow food jeles képviselője, míg Tosca filmrendező. Maye pedig, aki napokon belül 70 éves lesz, a legsikeresebb modelléveit tapossa. 16 esztendősen kezdte a szakmát, 25 éves korától dietetikus praxist is visz, közben elvált, és három gyereket nevelt egyedül.

„Világéletükben azt látták a gyerekeim, hogy dolgozom, amikor elvittem őket egy divatbemutatóra, gyakran a nézőtéren olvasgattak” – írta a Moneyish oldalán Maye. 

Amikor nem modellkedtem, dietetikusként dolgoztam, gyakran hétvégén is, vasárnap pedig ráfeküdtem a házimunkára. Nem randiztam, mert nem fért bele, hogy esetleg osztozzak a számlán a férfival, és akkor nem jut betevőre meg lakbérre.

De szomorúságot nem láttak rajtam a gyerekek, mert nem is voltam az, csak mentem tovább. Amit átadtam nekik, az a függetlenség, és az a gondolatiság, hogy mindegy, ki mit gondol rólad. Sokan szenzációsnak tartják, hogy hetvenévesen is modellkedem, fiatal lányok mondják, hogy reményt adok nekik, közben én azt láttam, hogy az anyám még 96 évesen is dolgozik. A lényeg, hogy az ember olyan dolgot csináljon, ami jó, és amit szeret, mert akkor megéri áldozatot hozni érte.

Maye fiai első vállalkozását a lehetőségei szerint támogatta, de amikor elindult a cég, közölte velük, hogy több számlát nem fizet ki helyettük. Azóta kapott tőlük házat és kocsit. Naná, hogy egy Teslát!

Támogatás, közös hullámhossz, rugalmasság

Meryl Streep duplán is érdekelt a témában, hiszen az amerikai színésznő rajongásig szerette az édesanyját, és bizony sikeres ember lett belőle, hiszen hivatásában és magánemberként is a legtöbbet hozta ki magából, de édesanyaként is nagyon jól szerepelt, ugyanis mind a négy gyermeke – Henry zenész, Mamie és Grace színész, Louisa pedig modell – sikeres lett.

„Anyám az az asszony volt, aki, ha belépett egy szobába, ott fény gyúlt”– mondta egy korábbi interjúban a The Talks-nak a színésznő. „Könnyen barátkozott, a lelkesedését mindig átragasztotta a környezetére, olyan örömmel mesélt mindenről, ami érdekelte. Mindig olyan anya akartam lenni, mint ő. Szerettem és tiszteltem, imádtam benne, hogy az élet szépségeit látta meg, és nem arra fókuszált, hogy mi a rossz, illetve hogy mi tarthatja vissza a céljai megvalósításában”.

Merly Streep, akiről ugyan mindig sugárzik a boldogság, elmondta, hogy ő sem mindig elégedett az sorsával, de azt szeretné, ha ebből a nyilvánosság nem látna semmit, elég, ha a férjét kiborítja egy-egy hullámvölgyével.

„Ami a szülői szerepünket illeti, nos, szerintem nem fontos mindig minden feladat alatt összeroppanni. Amikor a gyerekek még kicsik voltak, én pedig dolgoztam, előfordult, hogy fogadtam egy szakácsnőt, mert a főzés már nem fért bele az időmbe. Az elején olyanra is volt példa, hogy ugyan megpróbáltam összedobni valamit, de olyan rossz lett, hogy ki kellett hajítanom. Nem problémáztam ezen, rendeltünk pizzát. De a titkom mindenekelőtt az, hogy jó férjem van. Na, és amire még szükség van, az a rengeteg életerő és a kreatív szervezőkészség. Gyakran éreztem úgy, mintha egy üzletet irányítanék, négy gyerek házi feladatát, kötelességét és egyéb tevékenységeit összeszervezni nem kis feladat. Aztán ahogy felnőnek, jönnek a nagyobb kihívások, főleg a pályaválasztás. Nem szóltam bele abba, hogy mit szeretnének csinálni. Ketten színészek lettek, egy percig sem tiltottam őket, annak ellenére, hogy nyilván féltettem őket, hiszen talán ebben a hivatásban tárulkozik ki az ember a leginkább. De hogyan is tilthatnám őket, ha én is imádom a hivatásomat? Megértem őket, hogy a színészetet választották.”

Meryl Streep és férje, a szobrász Don Gummer negyven éve alkot egy párt, nem kérdés, hogy az ő esetükben a támogató attitűd, a közös hullámhossz és a rugalmasság – Henry is színésznek indult, de aztán a zenét választotta – volt az, ami a gyerekeiket a boldog élet felé terelte.

Olvasd tovább

Tamás Rita írását olvasd tovább a wmn.hu-n

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit