web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Uram, sajnálom, ön steril!

– egy terméketlen férfi igaz története, 1. rész

Uram, sajnálom, ön steril!  <br><p class='alcim'> – egy terméketlen férfi igaz története, 1. rész</p>

„Nulla, zéró, üres, nincs benne spermiumsejt, terméketlen” – vajon hogyan tud egy ereje teljében lévő, szerelmes, fiatal férj szembenézni azzal, hogy nem tud gyermeket nemzeni? És vajon hogyan fogadja azt a súlyos ítéletet egy termékeny, szerelmes, fiatal nő, hogy talán sosem lehet gyermeke? Íme, egy igaz történet – Kovács Attila írása.

Történt egyszer, hogy egy fiú és egy lány úgy döntött, családot alapít.
A kamasz- és felnőttkor minden szépségét, tapasztalatát, trükkjét magukévá tették, amit a szexben és a „gyerekcsinálásban” el tudtak sajátítani – és nekiláttak eme nemes és szép feladatnak.

Ezek vagyunk mi.

A feleségem 30, jómagam 40 éves vagyok. A történetünk már 2 éve zajlik, és még nem tartunk a katarzisnál. Igen, ez a legjobb szó erre.
Szentesi Éva szavaival élve: most tartunk ott, hogy talán többet adott, mint amit elvett vagy elvehetett volna tőlünk ez a dolog.

Teltek-múltak a hónapok, és mivel a kezdeti kudarcok szinte mindennapossá váltak, hogy sikertelenül próbálkozunk – persze az ritka, ha elsőre sikerül, na de tizedikre sem? –, úgy döntöttünk, véget vetünk ennek a hiábavaló próbálkozásunknak, felülkerekedünk a problémán, és kikérjük egy szakember tanácsát.

steril, terméketlenség, gyermek nélkül, lombikprogram, spermium

Kép: Pixabay

Meg is találtuk a legjobbat. Az andrológusprofesszor a szakmájában kincsként kezelt, komoly nemzetközi szakmai megbecsülésnek örvendő, régi vágású, közel 70-es úriember. Nagybetűvel: Úriember!

Úgy gondoltam – egy időpontkérés, néhány vitamin plusz egy kis kellemetlen prosztata- és fütyülővizsgálat után minden rendben lesz.
Talán még egy termékenységi vizsgálat is belefér, végül is tökös gyerek vagyok. Meg ez még mindig a dolog kellemesebb része, és amúgy is: gyereket mindenki tud „csinálni”.

Hát nem!

És nem a kellemes, gyakorlati részével van baj.
A feleségemmel megbeszéltük, hogy egyedül szeretném végigcsinálni az első protokollvizsgálatot.
A szokásos becsekkolás után a doki megkért, hogy vonuljak félre, adjak le egy kis spermamintát, és ha kész vagyok, megvizsgálja a végterméket.

steril, terméketlenség, gyermek nélkül, lombikprogram, spermium

Kép: Pixabay

Vártam, nem izgultam, a tipikus várótermi feelingem volt.

Tiktak, tiktak, ééés akkor gondterhelt arccal elrohant mellettem az orvos, és tényleg láttam rajta, hogy nem lesz könnyű a következő 20 perc, 3 hónap, 2-3, ki tudja, hány év…
Újból megvizsgálja a produktumot, hogy nem nézett-e el valamit, de úgy tűnt: ő már tudja.

Behívott, még egyszer végigkérdezett mindent, majd amikor látta, hogy nincs tovább, a lehető legnagyobb szeretettel, toleranciával és empátiával közölte:
„Uram, sajnálom, mostanában sajnos egyre többször kerülök ilyen helyzetbe, és nehéz ezt kimondani, de tudnia kell – és nem értem, miért, nincs rá magyarázat – ön steril.”
Agyf@szt kaptam. 1,5 perc hard reset.

Lassan bebootoltam – és mivel, hál’ istennek, édesapám és édesanyám kitartásra ösztönöztek mindig, annyit kérdeztem:
– Valaki meg tudja mondani, hogy mitől van az, hogy meddő vagyok, és mi az oka?
– Nem, uram. Minden előírásnak megfelel a produktum, sőt! Bizonyos értékek még jobbak is. De! – és itt a gond. Az átlagoshoz képest nem kevesebb, hanem nulla, zéró, üres. Nincs benne spermium sejt, terméketlen.
Nem érdemes keresni.

Csend.

– Oké! Hogyan tovább? – kérdeztem.
– Tovább? Vannak lehetőségek – mondja a doki –, a protokoll szerint 10-11 hét múlva meg kellene ismételni ezt a spermiumvizsgálatot.
– Rendben, addig is?
– Vannak nagyon jó spermaképző vitaminkészítmények, krómmal, E-vitaminnal, szelénnel meg minden olyan dologgal, ami spermiumturbózásra tökéletes.
– Oké.

A mai napig nem tudom, mi történt az alatt a 40 perc alatt, amíg hazaértem.

steril, terméketlenség, gyermek nélkül, lombikprogram, spermium

Kép: Pixabay

A feleségem otthon várt, tűkön ülve.
– Mi újság, mit mondott a doki? – kérdezte izgatottan.
– ……..
– ……..
– Steril vagyok.
– ………………???

Csend, sírás, levegőkapkodás. Mindkettőnknél néhány perc reset…

Életem legnehezebb beszélgetése volt.

Beszélgetés, szavak nélkül.

Nem mondom, hogy jól éreztem magam. De a meglepő az, hogy sz@rul sem.
És inkább ez volt az ijesztő.

A kezdeti sokk után úgy döntöttünk, ha mindkettőnk agya tiszta lesz, átbeszéljük.

Leültünk, és puffogva, dünnyögve tévéztünk.
Duna TV, 17:15 Ridikül.
Ha lehetőségünk van rá, nézzük.
Főcím, Jakupcsek Gabi és a vendégei.
Téma: Lombikprogram.

Végignéztük, végigbőgtük, megöleltük egymást úgy, ahogy az esküvőnk napján tettük, és szinte egyszerre mondtuk, hogy augusztus 8-án az az IGEN, az AZ IGEN volt és lesz is.

steril, terméketlenség, gyermek nélkül, lombikprogram, spermium

Kép: Pixabay

Nem volt kérdés, hogy megyünk és csináljuk tovább.
Sokan írtak már sok helyen a lombikozásról és hasonló beavatkozásokról, ha gyereket szeretne az ember. Én ezért most kihagyom. Utána lehet olvasni.

De egyvalamit meg kell értenetek: mindenki más és más.
Nincs sztenderd. Vannak olyan dolgok, protokollok, amelyek egyformák vagy nagyon hasonlóak, de mindenki más és más.

Férfiak, ezt tudnotok kell!

Ezt soha senki nem fogja nektek elmondani, hogy a feleségetek miatt kell odamennetek. És attól a perctől, amikor a párod azt mondja, hogy oké, csináljuk (mert lehet örökbe fogadni, lehet donorspermát kérni/venni), kössétek fel a gatyát, mert nektek kell 200 százalékon égni.

Tökéletesen rendben kell lennetek, hogy ő 100 százalékban a leendő gyermeketeknek mindent meg tudjon tenni érdemben.
Mert nem leányálom ám ez!

Szerelmet-szeretetet-hűséget-empátiát-toleranciát-hitet próbára tesz, keményen. Kérjetek időben segítséget, ha a párkapcsolatotokban, bizalmatokban az egymásba vetett hitetek gyengül. Megéri!

Tudok, merek róla beszélni

Valószínűleg nem véletlenül olvastad el a bejegyzésem, netalán te is hasonló cipőben vagy. Számomra férfiként nehéz lelki teher ezzel együtt élni, mert a társadalom elvárása nem ez. A helyzetemet ma már nyíltan felvállalom, tudok és merek is róla beszélni. A történetünket azért írtam le, hogy megmutassam, nem vagy egyedül a problémáddal. Mindemellett a feleségemmel tartalmas mindennapokat élünk meg, sok öröm, de sajnos sok teher-bánat, nehézség árnyékolja be az elmúlt éveinket. De a legnagyobb szeretettel együtt vagyunk, mert szeretjük egymást. Én az ő, ő az én felem.

A történetet folytatjuk…

Az anyamagazin.hu-n közzétett cikkek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak, azok kizárólag a kiadó írásbeli engedélyével használhatóak fel, többszörözhetők a nyilvánosság felé. A cikkek szemlézése (rövid kivonat készítése) a forrás megjelölésével és az eredeti linkre való hivatkozással, a képek átvétele nélkül megengedett. Az átvétel során az Anyamagazin nevét és az írásra mutató linket a cikk elején, jól látható formában kell elhelyezni.

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit